Uitstel nieuwe slachtwet 2013 bij halalkip slachthuizen

Project vluchtelingenwerk “Ya ummah waar is onze verantwoordelijkheid hier in???”
31/12/2012
Nederland getroffen door griepepidemie
04/01/2013
Show all

Uitstel nieuwe slachtwet 2013 bij halalkip slachthuizen

Halalkip

Uitstel nieuwe wet ‘doden van dieren’ bij vier halalkip slachthuizen

 

 

 

Op facebook verspreidde zich de volgende mededeling:

URGENTE MEDEDELING namens halalcertificeerder Halalcorrect BV

Uitstel van nieuwe wetgeving
We zijn in overleg met het Ministerie van Landbouw, men heeftons voorlopig verzekert de regeling 'Doden van dieren'
nog niet in te voeren bij de Halal slachthuizen. 
Na 8 januari gaan wij horen of wij uitstel gaan krijgen en
voor welke termijn.
Tot die tijd kan er voorlopig Halal kippenvlees geëist wordendie bij slachterij Clazing vandaan komen. Deze kippendozen
van Clazing kunt u herkennen met de code: EG5811.

Voorlichtingsbureau Halalvoeding heeft opheldering gevraagd bij halalcertificeerder Abdulfatteh Ali-Salah van Halalcorrect B.V. of de verdoofd geslachte kippen per 1 januari nu wel of niet halal zijn en of de informatie klopt.
De informatie schijnt juist te zijn en zijn er onderhandeling met de ministerie van landbouw (MLV) die momenteel gevoerd worden door CMO en Halalcorrect B.V.

Wij vroegen hoe de Voedsel en Warenautoriteit hier mee om zal gaan vanwege het artikel over een slagvaardige toezicht door de nieuwe Dierenwet op de site van NVWA.

Het antwoord hierop was dat Ministerie van Landbouw en Vee beloofd heeft
haar best te gaan doen.Vandaar dat Halalcorrect denkt dat VWA nu nog niet ingrijpt.

Wij vroegen hem of het verstandig is of we nu tot 8 januari massaal kip moeten inslaan?
Abdulfatteh Ali-Salah zei hierop:”Nu niet onnodig te gaan hamsteren, wij kunnen beter even wachten, wij hebben goede hoop dat we een uitstel gaan krijgen voor de Halal slachthuizen.”
Aangezien er in de mededeling alleen gesproken wordt over de stand van zaken bij het slachthuis Clazing hebben wij gevraagd of andere slachthuizen en slagers afweten van
de voorlopige uitstel van de nieuwe wetgeving.
Het antwoord hierop was dat er vier slachthuizen gebruik willen maken van de uitstel.
Zij willen mogelijk gebruik maken van een nieuw verdovingstechniek waar moslimgeleerden nog over buigen of dat werkelijk diervriendelijk en echt halal is aan gezien onverdoofd halalslachten nog steeds de voorkeur verdient en er weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan. Daarnaast is gebleken dat er een kans van 1 tot 4% is dat er toch een kip aan kan overlijden wat wel minder is dan wat bij de elektrische waterbad het geval was.
Deze techniek toepassen in plaats van het gebruik van het elektrische waterbad die gebruikt werd kost tijden daarom wil men uitstel. Ook is de huidige elektrische waterbad met de nieuwe wet niet toegestaan vanwege de te hoge voltage die de dieren letterlijk dood laat gaan
en niet halalgeslacht kunnen worden.

Deze techniek is te zien op hier 

 

 

 

 

Welke slachthuizen voor uitstel vragen en hoe anderen er tegenover staan is nog niet duidelijk.

Wat betreft de code EG5811. Deze code is een bedrijfscode die te zien is bij slagerijen.
Dit is niet de code die op een bedrijfsdoos voor consumenten staat.

Momenteel is er een petitie gaande waar men bezwaar kan ondertekenen van de wet.
Aangezien er nu onderhandelingen zijn met het Ministerie van Landbouw, is het ondertekenen van de petitie alsnog nodig.
“Het heeft zeker zin om met de petitie door te gaan, wij moeten druk blijven oefenen”
aldus Halalcorrect B.V. die de petitie heeft georganiseerd.
De petitie is te vinden op  http://petities.nl/petitie/kip-moet-halal-blijven

Mariam Aaras,halalconsulent
Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl

 

 

halalkip

 

halalkip

 

halalkip

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.