Wat was jouw Ramadan ontbijt?
15/07/2013
Artsen geloven nu ook in vasten
19/07/2013
Show all

Vasten gezond bij hart-en vaatziekten

Uit onderzoek blijkt dat periodiek vasten goed kan zijn voor uw hart en uw gezondheid

Vasten wordt al sinds lange tijd geassocieerd met religieuze rituelen, diëten en politieke protesten. Nieuwe gegevens van het Intermountain Medical Center Heart Institute tonen aan dat regelmatig periodiek vasten ook goed kan zijn voor de algemene gezondheid en het hart. De onderzoekers melden dat vasten niet alleen het risico of hart- en vaatziekten en diabetes verlaagt, maar ook aanzienlijke veranderingen veroorzaakt in het cholesterolgehalte in het bloed van een persoon.
Zowel diabetes en een verhoogd cholesterol zijn bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

De ontdekking volgt op onderzoek uit 2007 van Intermountain dat reeds een verband aantoonde tussen vasten en een verminderd risico op hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak bij mannen en vrouwen in de V.S. In het nieuwe onderzoek bleek dat vasten ook zorgt voor een vermindering van andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals overgewicht en een te hoge bloedsuikerspiegel. De bevindingen werden op 3 april 2011 gepresenteerd tijdens de jaarlijkse wetenschappelijke sessies van het American College of Cardiology in New Orleans.

“Deze nieuwe bevindingen tonen aan dat onze eerdere ontdekking niet een toevallige gebeurtenis was”, zegt Dr. Benjamin D. Horne, PhD, MPH, director of cardiovascular and genetic epidemiology bij het Intermountain Medical Center Heart Institute en de hoofdonderzoeker van deze studie.

Kleinere kans op diabetes mellitus door vasten

“Ons onderzoek bij een nieuwe groep patiënten laat zien dat vasten wordt geassocieerd met een lager risico van deze veel voorkomende ziekten en roept nieuwe vragen op over hoe vasten zelf het risico vermindert, of dat het simpelweg een gezonde levensstijl betekent.”

In tegenstelling tot het eerdere onderzoek van het team, werden in dit nieuwe onderzoek de reacties van het lichaam meegenomen tijdens de periode van vasten.
Het niveau van LDL-C (“slecht” cholesterol)
en van HDL-C (“goed” cholesterol) bij de patiënten was beide toegenomen (met 14 en 6 procent respectievelijk).

“Vasten veroorzaakt honger of stress.
In reactie hierop geeft het lichaam meer cholesterol vrij, zodat het vet kan gebruiken als een bron van energie in plaats van glucose.
Dit vermindert het aantal vetcellen in het lichaam. Dit is belangrijk omdat hoe minder vetcellen een lichaam heeft, hoe kleiner de kans is op insulineresistentie of diabetes”, volgens Dr. Horne.

Deze recente studie bevestigde ook eerdere bevindingen over de effecten van vasten op het menselijk groeihormoon (HGH).
HGH beschermt de spiermassa en balans van het spijsverteringssysteem en krijgt een trigger door te gaan vasten.

Soort onderzoek

Tijdens de 24-uurs periodes van vasten steeg HGH gemiddeld 1.300 procent bij vrouwen en bijna 2.000 procent bij mannen.

In dit meest recente onderzoek voerden onderzoekers twee studies uit naar vasten bij meer dan 200 personen – zowel patiënten als gezonde vrijwilligers – die werden geworven via Intermountain Medical Center.

Een tweede klinisch onderzoek in 2011 volgde nog eens 30 andere patiënten die alleen water dronken en niets anders aten gedurende 24 uur.
Zij werden ook gecontroleerd terwijl ze normale voeding aten tijdens een extra periode van 24 uur.
Bij alle deelnemers aan het onderzoek werden bloedonderzoeken uitgevoerd en fysieke metingen gedaan om risicofactoren op hart- en vaatziekten te evalueren en andere algemene gezondheidsparameters.

Vasten voorschrijven door artsen?

Dr. Horne is van mening dat vasten in de toekomst zou kunnen worden voorgeschreven als een behandeling voor de preventie van diabetes en hart-en vaatziekten. Zelf ben ik ook een voorstander van periodiek vasten. Zolang het uiteraard niet overdreven wordt.

Om verder onderzoek te doen heeft de Deseret Foundation (die de vorige onderzoeken naar vasten heeft gefinancierd) onlangs een nieuwe subsidie goedgekeurd om veel meer factoren in het bloed te kunnen testen met behulp van opgeslagen monsters die verzameld zijn bij het recente onderzoek.
De onderzoekers zullen ook een bijkomend onderzoek doen naar vasten bij patiënten waarvan bekend is dat ze een hart- of vaatziekte hebben.

“We zijn erg dankbaar voor de financiële steun van de Deseret Foundation. De organisatie en haar donoren hebben deze baanbrekende onderzoeken naar het vasten mogelijk gemaakt”, besloot Dr. Horne.

Bron: Intermountain Medical Center, 3 april 2011

Meer info? lees verder op https://www.ikeethalal.nl/gezondheidsvoordelen-van-vasten-de-maand-ramadan/

 HALAL VOEDING

Vasten

Vasten gezond bij hart-en vaatziekten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.