Hollandse verkade wordt mogelijk turks
17/10/2014
Telegraaf: “Eerste halal-beurs komt eraan”
23/10/2014
Show all

Vegetariers blijken minder vruchtbare sperma te produceren dan vleeseters

Vegetariers blijken minder vruchtbare sperma te produceren dan vleeseters

Uit een een meerjarige Amerikaanse studie blijken vegetarische mannen minder vruchtbaar zijn dan niet-vegetariers.
De voornaamste redenen van de verminderde spermaproductie zijn dat vitaminetekorten en te veel vrouwelijke hormonen in soja. De onderzoekers volgden 443 vleeseters en 31 vegetariërs en veganisten tussen 2009 en 2013 met in eerste instantie in de veronderstelling dat het sperma van de vegetariërs ‘gezonder zou zijn en vegetarisme een factor is die bijdraagt aan de lange levensduur van hun kroost.

Zo is er grote kans bij jongens die vegetarisch eten in de pubertijd op een verminderde kwaliteit van sperma hebben.
De resultaten, die gisteren 22 oktober gepubliceerd werden in het tijdschrijft “Fertility and Sterility, kwam als een verrassing.
Vegetariërs hadden 30 procent lagere concentraties van het sperma – 50 miljoen per milliliter, tegenover 70 miljoen per milliliter. Hun beweeglijkheid – de vitaliteit van het sperma – was ook lager, met een derde van de zaadcellen actief, tegenover 60 procent voor de vleeseters. Bij veganisten bleek het ergste het geval te zijn.
Orzylowska denkt dat de oorzaak soja is wat die drie jaar geleden blijkt uit onderzoek dat het de hoeveelheid spermaproductie vermindert. De reden is een hoog gehalte fyto-oestrogeen, dat een vrouwelijk hormoon nabootst en de spermaproductie belemmert.
Een andere reden is een tekort aan vitamine B 12 onder vegetariers die onder andere de oestrogenen afbreekt zodat de spermaproductie behouden blijft.

Uit een ander onderzoek blijkt dat de vegetariers een hoog gehalte aan pesticiden binnenkrijgen vanwege zeer hoge inname van fruit en groente.
In een andere parallel, maar onafhankelijke, longitudinale studie, uitgevoerd door wetenschappers van Harvard en gepubliceerd door de American Society for Reproductive geneeskunde heeft deze week pesticiden geïdentificeerd als een mogelijke oorzaak van verminderde vruchtbaarheid bij vegetariërs.
Tussen 2007 en 2012 bestudeerden de wetenschappers het sperma van 155 mannen in het Massachusetts General Hospital waar gemeten werd hoeveel fruit ze verbruikten en of deze vrucht afkomstig is uit gebieden met een hoge mate van residuen van bestrijdingsmiddelen.

Een kwart van de mannen die het meest fruit en groenten consumeerde met een hoog pesticide residu had een 70 procent kleiner aantal beweeglijke zaadcellen en 64 procent lagere hoeveelheid van normaal gevormde zaadcellen dan de kwart van de mannen die het minst pesticiden besmet fruit en groente consumeerde.

Wij raden dus zo gevarieerd mogelijk te blijven eten en vlees met mate te nemen.

Voorlichtingsbureau Halalvoeding
Mariam Aaras

Voor gehele artikel klik op http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(14)01556-8/fulltext

 

Vegetariers vruchtbare sperma 

Vegetariers vruchtbare sperma  altijd goed 

Comments are closed.