Verdwijnt alle alcohol uit wijn als je kookt?

Werkgroep moet consumentenvertrouwen in voedsel herstellen
08/03/2013
Artisjokken Koken
14/03/2013
Show all

Verdwijnt alle alcohol uit wijn als je kookt?

Verdampt alcohol door koken

Verdampt alcohol door koken

Verdampt alcohol volledig uit wijn als je kookt?

Helaas verdampt alcohol niet tijdens koken.

Zo is dus kaasfondue of mosselgerechten met wijn niet halal.

Volgens de alcohol infolijn:

“Alcohol verdampt gedeeltelijk in een gerecht, dit gerecht moet dan wel het een kookpunt hebben bereikt. Maar nog belangrijker is het aantal minuten dat het gerecht kookt of pruttelt, want alcohol verdampt nooit helemaal bij het koken. Het verdampingspercentage hangt ook af van de manier van koken.
Ook geldt: hoe meer alcohol u in het gerecht doet, hoe meer alcohol er achter blijft.

Manier van koken en verdampingspercentage van de alcohol:
Even laten koken:  15%
Flamberen:  25%
15 minuten laten pruttelen:  60%
1 uur laten koken:  75%

In alle gevallen blijft er alcohol in het gerecht achter en verdampt alcohol dus niet volledig. Bovendien verdampt sterke drank niet sneller dan bier of wijn.

Tips om alcohol in recepten te vervangen?
Neem eens een kijkje op
http://ikeethalal.nl/hoe-kook-ik-halal-zonder-alcohol/

Mariam Aaras

Bron: alcoholinfo.nl

Verdampt alcohol door koken

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.