VVD van gedachte veranderd?2010: Van Harte moet halal-afspraak naleven

Eiwit uit kip verlaagt bloeddruk
Consumenten zijn weinig op zoek naar voedingsinformatie. Mee eens?
Show all

VVD van gedachte veranderd?2010: Van Harte moet halal-afspraak naleven

VVD van gedachte veranderd: Van Harte moet halal-afspraak naleven

 

10 jun 2010, 14:16
Den Helder – De VVD wil dat de aan Resto VanHArte toegekende subsidie wordt teruggevorderd,
tenzij de restaurantketen alsnog afstand doet van de verplichting 100% halal te serveren.
De gemeenteraad heeft eind vorig jaar namelijk nadrukkelijk deze voorwaarde gesteld aan de subsidieverlening.

De raad stemde op 14 december 2009 in meerderheid voor een door de VVD geopperde voorwaarde voor het toekennen van subsidie aan VanHarte. Die voorwaarde hield in dat “de gemeente Den Helder activiteiten waarbij religieuze handelingen verplicht worden gesteld en dieren onnodig leed wordt aangedaan, niet moet subsidiëren. Indien stichting VanHarte afstand doet van de verplichting “100% halal”, staat niets de subsidiëring van deze bijzonder nuttige activiteit in de weg.”

Inmiddels heeft het college op 9 april 30.000 euro subsidie toegekend, maar Stichting VanHarte heeft niet aan de gevraagde voorwaarde voldaan.
”Wij constateren echter dat de Raad van Toezicht van de stichting VanHarte geen afstand heeft gedaan van de verplichting dat alle restaurants van de stichting 100% halal moeten zijn”, zo schrijft de VVD aan het college. “In uw brief van 9 april 2010 geeft u in onduidelijke woorden aan dat een ‘opmerking’ is gemaakt, waarbij de woorden ‘rekening houden met specifieke menuwensen van bezoekers’ zijn opgemerkt. ‘Rekening houden met’ is niet hetzelfde als “afstand doen van” de 100% halal verplichting voor alle VanHarte restaurants”, benadrukt de VVD.

“Hiermee voldoet de stichting niet aan de heldere voorwaarde uit het amendement dat de stichting pas voor subsidie in aanmerking kan komen als afstand wordt gedaan van de verplichting 100% halal. Dat zou namelijk een actieve mededeling moeten zijn van de raad van toezicht, die deze verplichting aan de Stichting VanHarte heeft opgelegd.”

Op de website van de stichting staat nog steeds vermeld: ”U kunt er een lekkere, gezonde driegangen maaltijd 100 % halal, ook vegetarisch krijgen”. Iets verder staat op de website: “Wij houden rekening met vegetariërs en halal-wensen”.
De VVD is van mening dat er een geheel andere tekst moet staan: “Wij houden rekening met vegetariërs en niet-halal-wensen”.

De raad van toezicht van de stichting doet volgens de Helderse VVD zichtbaar geen afstand van de 100% halal verplichting en voldoet daarmee niet aan de door de raad gesteld voorwaarde voor het toekennen van subsidie. De partij wil nu dan ook van het college weten waarom het amendement van 14 december 2009 niet is uitgevoerd en wat zij gaat doen om de subsidietoekenning aan de stichting VanHarte terug te draaien.
http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/denhelder/article6105021.ece/%27VanHarte-moet-Halal-afspraak-naleven%27

halal-afspraak

 

Comments are closed.