Halal vlees is nog geen halal vlees als er halal op staat
13/04/2012
Varkensharten onder het mom van halal verkocht
13/04/2012
Show all

Zijn E-nummers schadelijk voor de gezondheid?

Zijn E-nummers schadelijk?

Nieuwe studies E nummers
Wie zich beter voelt door producten met bepaalde e-nummers te mijden, kan daaruit niet concluderen dat die toevoegingen dus de oorzaak waren van eventuele klachten.

Die kunnen door veel meer factoren worden veroorzaakt.
Is het de zoetstof in cola light die voor maagpijn zorgt, of ligt het aan het koolzuur en de zuren?
Wetenschappelijk bewijs om de e-nummers als ‘boosdoener’ aan te wijzen ontbreekt in elk geval.
Nu is er niets mis mee om een product te mijden als je het idee hebt dat het voor klachten zorgt.
De echte ‘E-bommen’ zijn vaak sterk bewerkt fabrieksvoedsel dat je gemakkelijk kunt missen of vermijden.

Juist omdat E-nummers binnen de EU zo goed gecontroleerd worden, is er geen reden om ze te wantrouwen.
Er worden regelmatig nieuwe studies gedaan die kunnen leiden tot het bijstellen van de norm. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2006 met de zoetstof cyclamaat. Dankzij deze regulering beschikken we juist over die informatie.
Wel is het zo dat fabrikanten, vanwege de onjuiste beeldvorming over e-nummers, proberen het gebruik ervan te verhullen.

Soms wordt dan de naam van de stof op het etiket gezet, in plaats van het e-nummer; bijvoorbeeld ‘ascorbinezuur’ in plaats van E300.

Deze manier van aanduiden helpt niet om de onduidelijkheid rond e-nummers te bestrijden.

E-nummers onschuldig?

Toch gaat het te ver om e-nummers als volledig onschuldig en onomstreden te betitelen.
Het eerder genoemde sulfiet, en sulfietverbindingen, kunnen ernstige overgevoeligheidsklachten veroorzaken. En de afgelopen twee jaar was er commotie vanwege een Britse studie die liet zien dat een in snoep voorkomend mengsel van kleurstoffen en het conserveermiddel natriumbenzoaat kunnen leiden tot hyperactiviteit bij kinderen.
De Europese voedselautoriteit EFSA tekent aan dat het om een erg klein effect gaat en dat er twijfels zijn bij de manier van meten in het onderzoek, maar het Europees Parlement maakt zich toch zorgen.
Vanaf 20 juli 2010 moeten fabrikanten daarom een waarschuwing op het etiket plaatsen als hun product deze stoffen bevat.

Glutamaat (E620-E625)

Een andere stof die voor controverse blijft zorgen, is de smaakversterker glutamaat  (bekend in E620 tot en met E625). Glutamaat komt van nature ook voor in melk, vlees, groente en kaas, maar zit toegevoegd in onder meer allerlei hartige snacks en soep, en wordt vooral in de Aziatische keuken royaal toegepast.
Na het eten van een Chinese maaltijd, of ander voedsel met glutamaat,
blijken sommige mensen klachten te ervaren als hoofdpijn, een brandend gevoel of tintelingen. Maar een verband tussen die klachten en zuiver glutamaat is nooit bewezen in (wetenschappelijk) onderzoek. In de studies waarbij het effect van realistische doses glutamaat werd vergeleken met dat van een nepmiddel, zorgde het nepmiddel even vaak voor klachten.

Glutamaat zit in de volgende additieven:

E-nummer Naam
E621 Mononatriumglutamaat
E622 Monokaliumglutamaat
E623 Calciumdiglutamaat
E624 Monoammoniumglutamaat
E625 Magnesiumdiglutamaat

E621
Mononatriumglutamaat wordt aangeduid met het E-nummer E621 en is ook bekend onder de naam Ve-Tsin, een smaakversterker. Het wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken en wordt toegevoegd aan chips, pastasauzen, bouillons en sojasaus.
Over E621 komen steeds mer onderzoeken die aangeven dat er een verband is tussen ADHD gedrag en/of hyperactiviteit en de inname van E120.
Zo is in 2011 in Nature Genetics onderzoek gedaan naar genetische invloed op ADHD gedrag en de invloed van glutamaat op het zenuwstelsel bij kinderen met ADHD in vergelijking met kinderen zonder ADHD. Mogelijk heeft glutamaat meer invloed op de hersenen van een kind met ADHD.

Ondanks dat er E nummers in Nederland zijn toegestaan, zijn sommige in andere landen verboden.
Zo zijn sinds 2007 in Amerika onderstaande E nummers verboden:
FD&C Blue No. 1 – Brilliant Blue FCF, E133 (blue shade)
FD&C Blue No. 2 – Indigotine, E132 (indigo shade)
FD&C Green No. 3 – Fast Green FCF, E143 (turquoise shade)
FD&C Red No. 40 – Allura Red AC, E129 (red shade)
FD&C Red No. 3 – Erythrosine, E127 (pink shade, commonly used in glacé cherries)[10]
FD&C Yellow No. 5 – Tartrazine, E102 (yellow shade)
FD&C Yellow No. 6 – Sunset Yellow FCF, E110 (orange shade)

Mariam Aaras

Bronnen:
News-medical.net/news/20111205/Researchers-identify-ADHD-gene-variants-involved-in-glutamate-signaling.aspx
Consumentenbond.nl
Wikipedia.org

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.