Momenteel zijn er in België een tiental certificeringsorganismen voor halal actief, zo staat in het rapport “Halalvoeding in Vlaanderen: een verkenning”.
Elk heeft zijn eigen criteria en controlemethoden.
De wildgroei is het gevolg van het ontbreken van een algemeen aanvaarde (wettelijke) standaard voor halal, klink het. Daardoor neemt de vraag toe naar een halalnorm die zowel de producenten als de consumenten ten goede komt en het gebrek aan transparantie en wanpraktijken tegengaat. Dat kan bijvoorbeeld door een Europese of nationale standaard, een controleagentschap of via sectorale akkoorden tussen halalproducerende bedrijven en de betrokken spelers, zoals slachthuizen.
Halalproducten worden vooral verkocht bij de traditionele halaldistributiekanalen, zoals islamitische slagers en etnische speciaalzaken. Het rapport wijst er wel op dat supermarktketens zich meer en meer bewust worden van de halalmarkt en het potentieel ervan.
“Halal” voeding is toegestaan volgens de islamitische voorschriften (anders is het “haram”).
Zo is de consumptie van onder meer alcohol, varkensvlees, bloed en vlees dat niet volgens de islamitische voorschriften is geslacht, verboden.
In België leven naar schatting 630.000 moslims.
Wereldwijd zijn er naar schatting 1,6 miljard moslims, of bijna een kwart van de wereldbevolking.
De wereldwijde halalvoedselmarkt is naar schatting 632 miljard dollar waard (cijfers uit 2010) en vertegenwoordigt ongeveer 17 procent van de wereldwijde voedselmarkt.
Bron:deredactie
Belgische markt halalvoeding
halalvoedselmarkt
Belgische markt halalvoeding
Welkom
Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl