Vleeshandelaren vorig jaar betrokken bij fraude halal vlees

Garnalen croquet bevat rundvlees en kippeneiwit
13/02/2013
Paardenvlees haram?
15/02/2013
Show all

Vleeshandelaren vorig jaar betrokken bij fraude halal vlees

Vleeshandelaren vorig jaar betrokken bij fraude halal rundvlees

paardenvlees

14 januari,2013

De Nederlandse vleeshandelaren die nu in verband worden gebracht met het paardenvlees schandaal in Groot-Brittannië zijn vorig jaar in Nederland veroordeeld voor fraude met “halal” rundvlees.

Directeur Jan F.  Faassen  van vleeshandel Draap (het omgekeerde woord voor paard) Trading werd als hoofdverdachte veroordeeld tot 1 jaar cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Jan Faassen verkocht Zuid-Amerikaans paardenvlees aan Frankrijk onder het mom van “halal” geslacht Nederlands rundvlees uit Nederland.
Faassen, een 62-jarige Nederlander die in het Antwerpse woont, had papieren vervalst om (moslim) klanten om de tuin te leiden.
Hij vervalste documenten en facturen die beweerden dat het “halal”  rundvlees was.
Samen met Hans Windmeijer, eigenaar van de vleeshandel Windmeijer Meat Trading, vervalste Fasen tussen 2007 en 2009 de papieren van verschillende ladingen Zuid-Amerikaans paardenvlees.
Het vlees werd als ‘halal rundvlees’ doorverkocht naar Duitsland en Frankrijk.
De Oosterhoutse vleeshandelaar Hans W. (55) kreeg destijds als ‘katvanger’ een werkstraf voor medeplichtigheid.
Zijn bedrijf werd beboet.
De rechtbank in Breda oordeelde destijds dat consumenten waren misleid. 
De advocaten van de beide vleeshandelaren zijn vandaag niet bereikbaar voor commentaar of willen niet reageren op de actuele ontwikkelingen.

De onderneming is momenteel weer de spil in het al tijden durende paardenvleesschandaal doordat paardenvlees weer is opgedoken in diepvrieslasagna’s in Zweden, Ierland, Polen, Frankrijk en Groot-Brittannië en Duitsland.
Albert Heijn in Nederland heeft sinds vorige week vrijdag ook lasagna’s van de Euroshopper uit de schappen gehaald nadat bleek dat daar ook paardenvlees in was verwerkt.
In Duitsland hebben intussen al twee supermarktketens paardenvlees ontdekt in hun lasagnes “met rundsvlees”. 
De keten Edeka haalde vandaag de bewuste producten uit de rekken. Een andere Duitse supermarktketen, Real, maakte bekend dat het op vrijdag al foutief gelabelde lasagnes “uit voorzorg” uit de rekken heeft laten halen.

FRANS SPANGHERO ONTKENT SCHULD

Wat heeft Spanghero met vleeshandelaar Draap van dhr. Faasen te maken?

De Franse onderneming Spanghero speelt een sleutelrol in het paardenvleesschandaal dat Europa nu al enkele dagen in de ban houdt.
Het bedrijf levert vlees aan Comigel, het bedrijf dat, al dan niet bewust, de lasagnes met het als rundsvlees gelabelde paardenvlees produceert voor Findus. Findus levert ook aan Marjane winkels in Marokko.

Het vlees van het Franse bedrijf zou afkomstig zijn van de nederlandse vleeshandelaar Draap Trading;  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed woensdag onderzoek bij het bedrijf in Breda.
Volgens Nemijtek gebeurde dat verzoek van het bedrijf zelf. “We vertrouwden het niet en hebben de NVWA gebeld”, aldus een woordvoerder tegen boerderij.nl. 
Het bedrijf zegt zelf niets met de zaak te maken te hebben. De NVWA wilde het onderzoek niet bevestigen.

Het bedrijf Draap Trading, kocht zestig ton paardenvlees op bij het Roemeense slachthuis waarvan paardenvlees als rundvlees opdook in diepvriesmaaltijden, schrijven Britse media.
Draap leverde vlees aan de Franse onderneming Spanghero, die het op zijn beurt doorverkocht aan het Franse bedrijf Comigel.
De lasagneproducten in Groot-Brittannië die paardenvlees bevatte, waren van Comigel afkomstig.

Het Franse bedrijf Spanghero zou begin januari 2013 42 ton paardenvlees gekocht hebben van een de nederlandse Draap Trading. Dat schrijft de Franse krant Le Parisien. 

Vandaag werd ook bekend dat er mogelijk een paardenpijnstiller in de voedselketen is terechtgekomen.Maar het is nog steeds onduidelijk welke van de betrokken bedrijven nu uiteindelijk blaam betreft. Spanghero bezweert dat het rundvlees aan Comigel heeft geleverd. In een verklaring zei het bedrijf:

Het vlees wat wij ontvingen was rund. Dat was ook wat wij hadden besteld. Spanghero heeft zelf niets met het vlees gedaan of het vlees bewerkt.

Faassen bevestigt tegenover de krant the Guardian dat zijn onderneming een partij paardenvlees van Roemeense slachthuizen heeft gekocht en doorverkocht aan Franse vleesverwerkingsbedrijven zoals Spanghero. En zo belandde het paardenvlees van Draap uiteindelijk in de diepvrieslasagne van de merken Findus en Picard. Die zouden volgens het etiket alleen rundvlees bevatten. 
Maar hij bezweert dat het vlees duidelijk gemarkeerd was als paardenvlees. Het vlees dat hij verkocht aan het Franse bedrijf Spanghero was duidelijk gelabeld, aldus directeur Jan Fasen. Via zijn website deelt Spanghero mee dat het nooit bewust paardenvlees heeft ingekocht of verkocht. Alle ontvangen bestellingen bevatten het label ‘rund uit de EU’.

De Franse overheid zegt daarentegen aanwijzingen te hebben dat Spanghero wél bewust paardenvlees in plaats van rundvlees heeft verhandeld.

De Franse krant Le Parisien zegt nu dat ze “drie facturen heeft kunnen consulteren die de verdenking leggen bij het Franse bedrijf Spanghero, maar ook bij de Cypriotische trader Draap”. Volgens die facturen zou Spanghero 42 ton paardenvlees hebben ontvangen.

De krant heeft vandaag een facsimile van een factuur van 4 januari gepubliceerd, met het briefhoofd van Draap Trading, geadresseerd aan Spanghero.
Een vertegenwoordiger van het Spanghero heeft echter aan Le Parisien laten weten dat het bedrijf “nooit facturen heeft ontvangen van Draap Trading”.

geslacht vlees

Het zal maar paardenvlees zijn?

halal vlees altijd lekker paardenvlees

Paardenpijnstillers

Vandaag raakte ook bekend dat er mogelijk een paardenpijnstiller in onze voedselketen is terechtgekomen. Dat heeft de Britse minister van Milieu David Heath bekendgemaakt. Acht paardenkarkassen uit Britse slachthuizen hebben positief getest op de aanwezigheid van de ontstekingsremmer en pijnstiller fenylbutazon. Van zeker zes ervan staat vast dat het vlees ervan is uitgevoerd naar Frankrijk en daar dus mogelijk op het bord is beland. De Britse minister van Gezondheid heeft echter meteen verklaard dat dat geneesmiddel een “zeer klein risico voor de volksgezondheid stelt”.

Bij testen in Groot-Brittannië is alvast gebleken dat in producten van Findus, die aan de oorsprong liggen van het paardenvleesschandaal, geen sporen van fenylbutazon teruggevonden zijn.  paardenvlees te koop 

 Ook Amsterdams steakhouse serveert paardenvlees

Het steakhouse Piet de Leeuw in Amsterdam, dat al sinds de jaren 40 beroemd is om zijn biefstuk, schotelt zijn onwetende klanten paard voor. De Nederlandse krant Het Parool liet het vlees van het restaurant onderzoeken door een slager, een meesterkok en een DNA-lab en hieruit bleek dat het geen runder- maar paardenbiefstuk betrof.

De eigenaar van het restaurant zegt dat hij niets weet van het serveren van paardenvlees. “Wellicht is er bij een levering een stuk paard doorheen geglipt, of is er iets misgegaan bij de leverancier”, klinkt het. De leverancier laat echter weten dat het restaurant “misschien al wel 10 jaar” wekelijks dozen vol paard bij hem bestelt.

EU, extra controle?
De EU kwam gisteren na een spoedzitting met een voorstel om een maand lang rundvlees streng te gaan controleren. Volgens het voorstel moeten EU-lidstaten in maart 6500 rundvleesmonsters testen op sporen van paardenvlees en het schadelijke paardenmedicijn Bute. De Britse regering maakte vandaag bekend dat acht paardenkarkassen positief getest zijn op het geneesmiddel. Vlees van drie karkassen zou mogelijk in de Franse voedselketen terecht zijn gekomen. Volgens de regering zijn de dosissen en sporen in het vlees echter zo laag dat er geen gevaar is voor de gezondheid.
De fraude met verkeerd gelabeld paardenvlees is inmiddels een Europees probleem, dat een Europese aanpak nodig heeft. Dat zei de Ierse minister van Landbouw Simon Coveney woensdagavond in Brussel na spoedberaad over de uitdijende affaire rond paardenvlees dat als rundvlees wordt verhandeld.

Op initiatief van Coveney was een informele vergadering gehouden met Europese collega’s en Europees commissaris Tonio Borg (Volksgezondheid). Ierland is dit eerste halfjaar van 2013 voorzitter van de Europese Unie.
Ook werden midden januari in Ierland de misstanden ontdekt.

Den Haag vond het niet nodig de Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma te sturen, die zich onder meer met landbouw bezighoudt. De ministers van Landbouw van de EU-lidstaten willen zich op 25 februari over de kwestie buigen. Commissaris Borg stelt voor, de komende maanden in alle EU-lidstaten speciale controles te houden om het vertrouwen van consumenten te herstellen. Bij een serie DNA-tests zou moeten worden vastgesteld of er in partijen vlees paardenvlees is verwerkt.  Bij een tweede reeks controles zou moeten worden bekeken of paardenvlees verboden middelen bevat. Borg benadrukte dat het niet om een kwestie van volksgezondheid gaat, maar om fraude.

Het andere paardenschandaal dat onlangs ook werd gevonden was rundvlees dat verkocht werd in Ierland en Engeland waar ook paardenvlees en sporen van varkens DNA gevonden waren zie vorige artikel

 http://ikeethalal.nl/varkens-dna-en-paardenvlees-aangetroffen-rundvleesproducten/

De hamvraag is nu in hoeverre halalrundvlees of vleeswaren ook besmet is met haram-paardevlees en onder het mom van halal wordt verkocht nu naast de lasagnes die nu ontdekt zijn.
Voorlichtingsbureau Halalvoeding adviseert waakzaam te zijn bij het inkopen van  rundvlees en te vragen naar de herkomst.

Mariam Aaras

Bronnen:
ANP februari 2013
nrc.nl
deredactie.be
standaard.be
nu.nl
Parool

 

halal vlees

paardenvlees

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.