Europees paardenvleesschandaal opgerold; 26 arrestaties

Voorlichtingsbureau Halalvoeding in Haberkrant; thema Ramadan en borstvoeding
23/04/2015
UK: Duizenden gedupeerd door geitenvlees verkocht als lamsvlees
19/05/2015
Show all

Europees paardenvleesschandaal opgerold; 26 arrestaties

Europese paardenvleesschandaal opgerold waarbij 26 arrestaties plaats vonden

In Zuid Frankrijk hebben vanwege illegale paardenvleesschandalen afgelopen 26 arrestaties plaats gevonden.
Het optreden maakt deel uit van een gecoördineerde actie tegen illegale handel in paardenvlees in diverse Europese landen. Vrijdag werd al bekend dat bij de actie, die werd gecoördineerd door Eurojust (het EU-orgaan voor justitiële samenwerking), in totaal 26 arrestaties zijn verricht.

Politie uit zeven Europese landen heeft 26 mensen aangehouden afgelopen zaterdag 25 april aldus het EU-agentschap Eurojust .  Eurojust vermeldde “We zijn erin geslaagd met het stoppen van een georganiseerd crimineel netwerk die betrokken is bij de handel van illegaal paardenvlees” aldus AFP.

De arrestaties komen nu na twee jaar nadat er voorheen paardenvlees werd gevonden in rundvleesballetjes, hamburgers en andere goedkope vleesproducten die verkocht werden in heel Europa.
Miljoenen gehaktballetjes, worstjes, hamburgers en kant en klaar maaltijden werden toen uit de schappen van supermarkten gehaald na de ontdekking, wat een van Europa’s grootste voedselschandalen was.

Bij de actie van vrijdag en zaterdag zijn honderden politie en ambtenaren betrokken uit Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Nederland en Groot-Brittannië.
Eurojust heeft niet gezegd waar de arrestaties plaatsvonden, maar het kantoor van de Nederlandse openbaar ministerie zei dat drie mensen werden gearresteerd in Nederland. Franse autoriteiten hadden de uitlevering van het trio gevraagd, de aanklagers toegevoegd.

Volgens het NRC heeft de NVWA-IOD in Nederland op verzoek van de Franse autoriteiten vijftien panden verspreid over het land onderzocht wegens rommelen met paardenvlees. Daarbij zijn drie verdachten aangehouden.
De Franse autoriteiten hebben om hun overlevering gevraagd.

Media in België gaf aan dat vier Belgische onderdanen, met inbegrip van de vermeende leider,  gearresteerd zijn in Frankrijk.

Eurojust bevestigde dat een Belg de hoofdverdachte was in de groep, die beschuldigd wordt van het introduceren van paardenvlees wat ongeschikt was voor menselijke consumptie in de voedselketen door de “vervalsing, onderdrukking en / of wijziging van de officiële documentatie gezondheid”. De onderzoekers hadden het toezicht op zijn activiteiten sinds november 2012.
Verdere arrestaties werden ook gemaakt in Duitsland aldus, een Franse gerechtelijke bron volgens AFP.

De autoriteiten in Frankrijk schatten dat 4.700 paarden die ongeschikt waren voor menselijke consumptie geslacht zijn  en gesmokkeld in de voedselketen tussen 2010 en 2013, aldus Eurojust. De dieren werden gedood bij een slachthuis in het zuiden van Frankrijk.

Tientallen commerciële en particuliere gebouwen werden doorgezocht waarbij meer dan 800 paardenpaspoorten in beslag zijn genomen, samen met medicatie, microchips, computerapparatuur en € 37.000 (£ 26.000) in contanten.

AFP paardenvlees

Paardenvlees bij een slachterij. © afp

Een Nederlandse rechtbank heeft eerder deze maand  Willy Selten, een vlees handelaar, veroordeeld tot twee-en-een-half jaar cel voor zijn rol in de fraude. Selten werd veroordeeld voor het vervalsen van documenten die 300 ton paardenvlees had verkocht als puur rundvlees.
Eurojust kan niet zeggen of er enig verband is tussen de invallen deze week en het schandaal van Willy Selten in 2013.

Hoewel veel consumenten met afschuw reageerden op de fraude is paardenvlees populair in verschillende Europese landen, waaronder Frankrijk en België.

 

Meer info over vleesschandalen zie onze rubriek https://www.ikeethalal.nl/?s=paardenvleesschandaal&submit=Search

Mariam Aaras
Bronnen:
Telegraph.co.uk, NRC

 

paardenvleesschandaal

 

 

#paardenvlees schandaal breidt zich uit!

@mobypicture

 

 paardenvleesschandaal

 

Welkom 

Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.