2e Europese Halal Food Conferentie in Nederland

Sportlife bevat varkensgelatine
25/11/2012
KRUIDEN BEWAARTIPS !
29/11/2012
Show all

2e Europese Halal Food Conferentie in Nederland

2e Europese Halal Food Conferentie in Rotterdam

 

Aanstaande maandag 3 december zal de 2e  Europese Halal Food Conferentie in Nederland plaats vinden.

 

Afgelopen jaar was er flink commotie door de wetsvoorstellen voor een  verbod op onverdoofd slachten wat bij veel moslims en joden in het verkeerde keelgat viel. Er werd beweerd dat onverdoofd slachten meer dierenleed zou veroorzaken maar was wetenschappelijk weinig onderbouwd. Het verbod werd opgeheven in verband met recht van godsdienstvrijheid. Dit jaar konden veel moslims het offerfeest gelukkig nog vieren. Maar twee weken geleden leek Bleker met zijn conceptbesluit de rituele slacht in Nederland alsnog onmogelijk te maken. Enkele bepalingen in dat besluit staan haaks op het in juni afgesloten Convenant onbedwelmd slachten volgens religieuze riten. In het convenant kwamen het ministerie, de slachterijen en islamitische en joodse organisaties overeen dat er onverdoofd kan blijven worden geslacht, op voorwaarde dat het dierenwelzijn verbetert. Naast onverdoofd slachten wordt er ook deels verdoofd geslacht met strenge regels om alsnog te spreken van halalvlees als eindproduct.

Tweede Europese Halal food-conferentie

Nieuwe wetgeving funest 
Per 1 september zou een nieuwe wet komen wat betreft het verdoofd slachten wat het verdoofd  slachten zie
http://ikeethalal.nl/per-1-september-verbod-op-halalverdoofd-slachten/

Per 1 januari zal op Europees niveau deze wet ingaan waarin volgens de nieuwe wet de voltages verhoogd zullen worden wat de kippen letterlijk dood maakt en niet meer halal geslacht kunnen worden.

De vraag is daardoor in hoeverre het voor een moslim nog mogelijk om kippenvlees te nuttigen nadat het nieuwe reglement doden van dieren uitgevoerd zal worden?
Er zijn een aantal halalcertificeerders waaronder halalcorrrect bv. die momenteel verdoofd slachten toestaan mits zij voldoen aan de eisen dat zij niet dood zijn door de hoeveelheid wattage of mishandeling van de stoot op de kop van het dier alvorens ze geslacht worden. Het onverdoofd slachten wordt in zeer beperkte mate toegelaten, een grove schatting laat ons weten dat het nog geen 10% van de totale Halal consumptie betreft. Al het overige van de halalconsumptie wordt blootgesteld aan verscheidene bedwelmingsmethoden die plaatsvinden met of  zonder controle van Halal organisaties. Echter gelden er op dit moment geen enkele normeringen met betrekking tot het bedwelmd halalslachten.
In de praktijk betekent dit dat er op grote schaal misbruik wordt gemaakt van de goede vertrouwen die de moslim consument heeft in de term Halal.
Vandaar dat vanuit Halalcorrect samen met andere organisaties en bedrijven dit congres heeft georganiseerd. Een aantal prominente grote islamitische geleerden uit binnen- en buitenland zullen aanwezig zijn om te komen meedenken en mee praten over deze situatie. Tevens zijn er relevante islamitische organisaties en instituten uit Europa uitgenodigd die als vertegenwoordigers van vele moslimconsumenten aanwezig zullen zijn.
Ook hebben wij de belangrijkste vertegenwoordigers uit de Nederlandse pluimvee sector uitgenodigd en zullen er namens de overheid diverse parlementsleden aanwezig zijn. Voorlichtingsbureau Halalvoeding zal ook aanwezig zijn op die dag.
Gedurende deze conferentie zal een duidelijk beeld geschetst worden van de huidige situaties aangaande het slachten van de pluimvee in het algemeen en de halalslachting in het specifiek om tot oplossingen te komen wat betreft de nieuwe wetgeving die per 1 januari van kracht zal zijn.

Vragen die tijdens het congres besproken zullen worden zijn

  •  Wat zijn de verschillende visies van de islamitische wetscholen aangaande het slachten van pluimvee?
  •  Wat zijn de meningen van de islamitische geleerden m.b.t. de verschillende bedwelmingsmethoden?
  • Welke maatregelen zijn er nodig om tot een islamitisch standpunt te komen waar consensus in wordt bereikt, betreffende het slachten van pluimvee?
  •  Welke rol is er weggelegd voor de islamitische organisaties, de pluimvee sector en de nationale en Europese overheden m.b.t. het handhaven van deze standpunten?
  •  Welke rol ligt er bij de overheid om de rechten van de moslimconsumenten te beschermen?

Bent u vertegenwoordiger, bedrijf of organisatie die zich bezig houdt met halalvoeding en geinteresseerd? Schrijf u dan nu in voor het congres!  Er zijn nog een beperkt aantal plekken vrij! Mail gerust naar Voorlichtingsbureau Halalvoeding voor meer info via info@ikeethalal.nl.

 

 

 Europese Halal Food Conferentie in Nederland

 

1e Europese Halal Food Conferentie in Dusseldorf

Voor mobiel hier

httpv://www.youtube.com/watch?v=DufBYBNfQSY

 

 

 

Tweede Europese Halal food-conferentie

 

2e Europese Halal Food Conferentie in Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.