KIP HALAL?Aanbevelingen Europese Halalvoeding Conferentie 2012

Zorgverzekeraar 2013 weet jij al welke?
11/12/2012
Hebben dieren gevoelens?
14/12/2012
Show all

KIP HALAL?Aanbevelingen Europese Halalvoeding Conferentie 2012

Aanbevelingen Europese Halalvoeding Conferentie 

Aanbevelingen Europese Halalvoeding Conferentie 2012

 

Afgelopen maandag 3 december j.l. was Voorlichtingsbureau Halalvoeding aanwezig bij de tweede Europese Halal Food Conferentie gehouden bij de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) georganiseerd door Certificeringsbureau Halal Correct B.V.

 

 

De vraagstelling van deze conferentie concentreerde zich op de verdoofde rituele slacht van kip, waarvan geschat wordt dat 80% van de halalkip-consumptie in Nl en export naar islamitische landen voor zijn rekening neemt.

Verschillende experts op het gebied van halalslachten spraken over de consequenties van de veranderende wetgeving in de Europese Unie en – zoals het zich laat aanzien al per 1 januari 2013 – in Nederland.
Het congres was bedoeld om door geleerden een standpunt over deze verdovingswet in te nemen.
Naar aanleiding van de reeds gehouden conferentie is de volgende statement opgesteld en ondertekend door de belangrijkste islamitische schriftgeleerden van zowel Nederland als Europa.

Hierin wordt de Nederlandse overheid en de Europese Unie op de hoogte gehouden van het islamitische standpunt en worden zij gewezen op de rechten van de moslims die zij als burgers van Europa genieten.

 

Aanbevelingen Europese Halal Voeding Conferentie  Rotterdam ;waarom nodig?

 


Inleiding
Kippen in Nederland kunnen worden geslacht volgens de regeling: “doden van dieren” waarbij de kippen elektrisch of door gasverdoving worden gedood.
Of deze kippen worden geslacht conform de islamitische wet “ritueel slachten” waarbij de kippen zonder verdoving worden geslacht.

De praktijk in Halal slachten
In Nederland wordt bij een geringe aantal boerderijen op Halal wijze geslacht (onverdoofd). Het totaal van deze slachterijen is nauwelijks voldoende voor een handjevol moslims.
De grote massaproductie van Halal geslachten kippen wordt echter bedwelmd geslacht. Deze wijze van slachten wordt gecontroleerd door Halal organisaties, deels door gecontroleerde en gecertificeerde erkende Halal organisaties.
En deels wordt het gecertificeerd door malafide Halal organisaties. En tevens bestaat er een geringe deel die is blootgesteld aan ongecertificeerde organisaties en deze komen dan zonder pardon op de markt.


Verdoving bij Halal slachten

Bij Halal slachten worden de kippen vaak elektrisch bedwelmd door middel van een elektrisch waterbad. Hiervoor is wettelijk, tot en met 1 januari 2012, de frequentie van 100 mA (mili-Ampère) vastgesteld. Dit aantal mA vormt een groot risico voor het leven van het dier. En derhalve wordt in werkelijkheid bij de Halal slachthuizen een lagere frequentie gehanteerd/gedoogd.
Echter vanaf 1 januari 2013 eist de wet een stijging van 50% (150mA) van deze verdovingsfrequentie, dit betekent dat de kip dan morsdood is alvorens deze wordt geslacht. Dit is ontoelaatbaar voor Halal vlees en bovendien zeer slecht voor de kwaliteit van het vlees.

Alternatieven

Derhalve zijn alle slachterijen in Nederland op zoek naar een alternatieve manier van bedwelming.
Waar wij dan in terecht komen is een tweestrijd die ons wordt opgedrongen door de toekomstige wet/regelgeving. Want de moslims kunnen geen dode dieren eten en praktisch gezien kunnen wij ook niet massaal onbedwelmd gaan slachten ( dit is overigens alleen mogelijk bij zeer kleine slachterijen).
Veel slachterijen gaan binnenkort over op gas verdoving. Hiervoor zijn er verschillende gasverdoving systemen op de markt (met en zonder toevoeging van zuurstof), maar alle systemen hebben hetzelfde doel, namelijk: het dier bedwelmen tot de dood intreedt.
Daarom kan dit systeem nooit toegepast worden voor het Halal slachten van de kippen.
Als wij geen halt toeroepen aan deze directe vorm van gedwongen afname van onze religieuze vrijheid, dan kunnen wij vanaf 2013 geen halal kippen meer kopen bij de meeste Halal slagers.

 

Hieronder volgt het statement

 

 

 


Aanbevelingen Europese HalalVoeding Conferentie in Rotterdam op 3 december 2012,

 

Aangaande het bedwelmen van dieren voor de slacht.In de naam van Allah de Genadevolle de Vergevensgezinde
Alle lofprijzingen voor de Profeet  Mohammed – de boodschapper van Allah – en voor   zijn naasten en zijn metgezellen
De halal-status van de voeding vormt een zwaarwegend onderdeel van aanbidding binnen de islam. Voor de moslims neemt het een belangrijke plaats in in hun leven. Daarom vragen de moslims om hun recht op halal waar zij ook wonen.
Allah – Verheven is Zijn Naam –  zegt in de Koran: Zeg: “Mijn gebed en mijn offer, mijn leven en mijn dood zijn gewijd aan Allah, de Heer der Werelden.”Allah de Verhevene heeft ons opgedragen om het reine en toegestane (halal) te eten en het onrein een verboden (haram) eten op afstand te houden.”

De slachtwijze van de moslims kent vele voorwaarden en fundamenten die zijn genoemd door de geleerden in hun boeken.
Verschillende islamitische raden voor jurisprudentie in de hele wereld hebben hier bewijs voor geleverd en uitspraken over gedaan.
Een van de fundamentele kwesties met betrekking tot dit onderwerp is het garanderen van een stabiel (gezond en evenwichtig) leven van het slachtdier voordat het wordt geslacht (Alhayatul-mustaqerrah).
Een dier dat dood is voor dat het geslacht wordt, wordt binnen de islamitische wetenschap unaniem en zonder enige twijfel als niet-consumeerbaar bestempeld.
Op basis hiervan luidt de uitspraak van de raad van jurisprudentie dat het slachten van dieren zonder zogenoemde bedwelming dient te geschieden.
Deze uitspraak is conform de islamitische wijze van bewijsvoering tot stand gekomen. Recente Europese wet- en regelgevingen daarentegen, hebben er voor gezorgd dat bij het elektrisch bedwelmd slachten het voltage moet worden verhoogd!

Recente wetenschappelijke onderzoeken maken duidelijk dat deze verhoging leidt tot de dood van het dier.Andere zogenoemde bedwelmingsmethoden, zoals de gasbedwelming met actieve kooldioxide, zijn ook niet geaccepteerd.
Deze vormen van bedwelmen hebben als doel (en effect) het doden van het dier voordat het wordt geslacht, en dus niet (louter) het verdoven van het dier.
Deze methoden geven geen garantie op een stabiel leven van het slachtdier.
Daarbij komt dat er bij deze bedwelmingsmethoden geen controle kan worden toegepast om dit stabiele leven vast te stellen.

De tijdens deze conferentie door specialisten in de branche van het slachten en door islamitische schriftgeleerden gepresenteerde onderzoeken in ogenschouw nemend, vragen wij de Europese Unie het onderstaande te laten leiden tot een beleidswijziging.
Wij richten ons hierbij ook tot de islamitische gemeenschap in Europa en in de zogenoemde islamitische wereld.

 • Ten eerste: wij accepteren niet dat halal vlees praktisch onbereikbaar wordt gemaakt voor de moslimburger, aangezien deze burgers de vrijheid in het belijden van hun geloof genieten zoals is vastgelegd in Europese verdragen.
 • Ten tweede: de bedwelmingsmethoden die door Europese wet- en regelgeving worden aangebodenzijn dodelijk voor het slachtdier, hetgeen leidt tot de voor moslims verboden (haram) status van het vlees, dat daarom niet door hen geconsumeerd kan worden.
 • Ten derde: wij vragen de Europese Unie af te zien van de (bewuste onderdelen in de) nieuwe wet- en regelgeving en deze terug te draaien, aangezien de bedwelming leidt tot de dood van het dier voordat het wordt geslacht.
 • Ten vierde: wij vragen de instanties in de islamitische landen om een duidelijk standpunt in te nemen met betrekking tot deze nieuwe wet- en regelgeving. Anderzijds vragen wij de Europese landen omhun islamitische burgers volledige vrijheid te geven in het belijden van hun geloof aangaande het halal eten en drinken.
 • Ten vijfde: wij vragen islamitische organisaties binnen Europa, andere (in deze relevante) instanties en onderzoekscentra om hun maatschappelijke plicht te vervullen, door deze nieuwe wet- en regelgeving onomwonden te verwerpen.
 •  Ten zesde: wij vragen de organisaties die zich bezighouden met het halal-certificeren van vlees en voeding in Europa en de moskeeorganisaties die gewoon zijn hierover specifieke uitspraken te doen,hun afkeur van deze wet- en regelgeving luid en duidelijk te laten zijn en juridische wegen te bewandelen om de rechten van de moslims beschermen.
  Ondergetekenden:
 • Sheikh Al-Khammar Al-Bakkali,Voorzitter van de Vereniging Imams Nederland (VIN)
 • Sheikh Dr. Taher Al-Tujgani,Voorzitter van de Europese Raad van Marokkaanse Schriftgeleerden
 • Sheikh Dr. Ahmed Jaballah,Voorzitter Samenwerkende Islamitische Organisaties in Europa
 • Pr. Dr. Ahmed Akgündüz,Rector Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR)
 • Sheikh Amir Mohammed Zaidan,Het Hoge College van Islamitische Studie in Oostenrijk
 • Sheikh Mohammed Imraan Kariman, Raad van Islamitische Schriftgeleerden NederlandVoor meer informatie en of vragen omtrent dit onderwerp kan men contact opnemen met de initiatiefnemer van deze conferentie, namelijk Halal Correct Certification.    Tel: +31 71 523 57 70    www.halalcorrect.com

Directeur:  Abdulfatteh  Ali-Salah Mobiel : +31 6 4211 3636
U kunt ook mailen naar Voorlichtingsbureau Halalvoeding via info@ikeethalal.nl.

Wilt u de aanbeveling in PDF bestand? Mail gerust! dan krijgt u die gratis naar u toegemailed.


Voorlichtingsbureau Halalvoeding ondersteunt maatschappelijk betrokken initiatieven die bijdragen tot een betere samenleving en integratie.
De petitie opgezet door halalcorrrect b.v. is in het belang van de moslimconsument en daarom steunen wij dit initiatief.
Wij hopen dat er meer onderzoek gedaan zal worden naar de verdovingswijze in belang van dierenwelzijn waar veel twijfels over zijn.
Meer info ook op
http://ikeethalal.nl/geen-kipderivaten-meer-uit-nederland-naar-indonesie/

Wilt u petitie tekenen tegen deze wetgeving?
Dat kan via:  http://petities.nl/petitie/kip-moet-halal-blijven

 

Meer info over congres zie: http://ikeethalal.nl/geen-kipderivaten-meer-uit-nederland-naar-indonesie/

 

 

Aanbevelingen Europese Halalvoeding Conferentie

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.