Wat is stremsel in kaas?
11/06/2013
Mc Donald’s visburgers haram?
17/06/2013
Show all

E920 L-Cysteïne uit mensenhaar?

E920:  L-Cysteïne uit mensenhaar?

E920, ook wel (L)-Cysteïne, in de natuur
E920 is een aminozuur dat voorkomt in veel eiwitbronnen.
Cysteïne komt van nature voor in talrijke soorten voeding, waaronder kippenvlees, kalkoen, eend, eieren,melk, ricotta, yoghurt, spaanse peper, knoflook, ui, broccoli, spruitjes, haver en linzen.
Wij mensen hebben van cysteïne 14,5 mg per kilogram lichaamsgewicht.*6
Met name voor de groei bij kinderen erg belangrijk en
volgens Dr. Rath´s onderzoek is cysteïne een van de stoffen die meehelpen om een hartaanval te voorkomen.

E920 in de voedingsindustrie uit mensenhaar?
E920 is een meelverbeteraar en wordt ook wel L-Cysteïne genoemd.
Broodverbeteraars verstevigen de structuur van het brood en worden ook wel omschreven als hulpgrondstoffen.

L-Cysteïne wordt in de voedingsindustrie verkregen uit dierlijke eiwitten, veren en haren (en dus mogelijk zelfs uit menselijke haren maar of dat in Nederland gebeurt is nog onvoldoende informatie over bekend.
Er wordt gezegd dat 20% van E920 als toevoeging in voedingsmiddelen afkomstig is van eendenveren maar ook daarover is onvoldoende informatie.

Doch, voor alle duidelijkheid:
Het is dus niet zo dat er gemalen varkens- of mensenhaar in brood zit,
maar het in haren aanwezige eiwit dat gebruikt wordt om er cysteïne uit te verkrijgen (isoleren).

Naast meelverbeteraar wordt L-Cysteïne ook wel als antioxidant gebruikt in voedingssupplementen.

L-Cysteïne gebruik  in bakkerij
 L-Cysteïne wordt gebruikt om de mengtijd van het deeg te verkorten;
Tijdens het kneden zorgt L-cysteïne ervoor dat de deegontwikkeling versneld wordt,
waardoor er sneller glutenvorming plaatsvindt.
L-cysteïne zorgt dus als broodverbeteraar voor een soepel deeg.

Is er veel verschil tussen deeg met en zonder L-cysteïne?
Bij een deeg zonder L-cysteïne zal de glutenontwikkeling trager verlopen en is dus een langer kneedproces gewenst. Wanneer dezelfde kneedtijd wordt gehanteerd, zal het glutennetwerk minder ontwikkeld zijn, wat resulteert in een stugger deeg.  Ook zal deeg zonder L-cysteïne in de loop van het proces weer stugger worden
ten opzichte van deeg met L-cysteïne.

Hoe wordt L-Cysteïne gemaakt?
Bronnen van L-Cysteïne in de voedingsindustrie zijn:

  • menselijk haar (omdat deze tot 14% cysteïne bevatten)
  • eendenveren
  • koe horens (cow horn)
  • petroleum bijproducten en kunststof. *5

L-Cysteïne wordt gefabriceerd in specifiek  Japan, China en Duitsland. Menselijk haar is de goedkoopste bron van
L-Cysteïne, waardoor de meerderheid van L-Cysteïne in USA afkomstig is van menselijk haar.

E920  L-cysteïne uit menselijk haar
In China en India wordt het gemaakt uit haar dat men in haarkapsalons van de grond heeft bijeengeborsteld.

Tempels in India doen ook hun voorraden op en mensen schuimen vuilbakken af om er haar in te vinden dat ze dan voor enkele roepies trachten te verkopen.
Het meeste haar uit India wordt naar China geëxporteerd zie filmpje in India.
httpv://www.youtube.com/watch?v=zNPDgjDaHw0
.

Ook uitzending in China zie: http://vimeo.com/77845113
Het lange haar wordt als nep-haar verwerkt, maar het korte haar – vooral dat van mannen – wordt in laboratoria in een zuur opgelost opdat de L-cysteïne via een chemisch proces kan worden geïsoleerd.
Het eindproduct wordt dan verpakt en verzonden naar firma’s die broodverbeteraars produceren, of bedrijven die brood bakken.
Wie die allemaal zijn, weten we natuurlijk niet.
Als het gemaakt is van mensenhaar valt het dan nog onder een vegetarisch keurmerk?

Bedrijven die E920 weren?
Sommige onderzoeken suggereren dat landen van de Europese Unie van plan zijn het gebruik van L-Cysteïne uit mensenhaar te bannen in voedingsproducten maar er wordt vanuit consumenten in Amerika en Canada geen druk uitgeoefend om   L-cysteïne uit mensenhaar te bannen in hun landen. Wel zijn er zijn een aantal bedrijven die beloofden het gebruik ervan te stoppen;

 Subway recently announced in March 2007 that it has removed the L-cysteine from its otherwise animal product-free Carb Conscious Wrap. When asked about the source of L-cysteine in several of its products, Domino’s Pizza told us that L-cysteine is “microbially derived” in its Hand-Tossed Crust and informed us that the L-cysteine in Domino’s Breadsticks, Cheesy Bread, and Cinna Stix is “vegetable-derived.”

McDonald’s told us that L-cysteine derived from duck feathers is in their Honey Wheat Roll, the Deluxe Warm Cinnamon Roll, and the Baked Apple Pie.

The L-cysteine in several items offered at Dunkin’ Donuts is also derived from duck feathers.
Burger King told us in June 2007 that it “could not guarantee” the source of L-cysteine in its products”,  aldus de Vegetarian Resource Groep *1

Subway had aangekondigd in maart 2007  dat het de L-cysteïne heeft verwijderd uit zijn product “Carb Conscious Wrap.
Domino’s Pizza heeft ooit bevestigd dat L-cysteïne  “microbieel afgeleid”  is in hun Hand-Geworpen Crust en liet weten dat de L-Cysteïne in Domino’s Breadsticks, Cheesy Bread, en Cinna Stix van  groente is afgeleid.”

E920  L-cysteïne uit varkensharen halal?
Het probleem is dat men als gebruiker niet echt weet van waar de L-cysteïne afkomstig is en in hoeverre het halal is.

Of het gebruik van een eiwit uit varkensharen en eendenveren halal is, zijn verschillende uitspraken over gedaan.
Meeste geleerden verklaren het gebruik van varkenshuid als rein op basis van dat het looien van de huid het rein maakt.
Profeet sws heeft gezegd  “Elke gelooide huid is rein”.
Anderen zeggen dat het haram is.
Ook zijn er uitspraken dat de L-cysteine afkomstig van veren van halalgeslachte eenden dan moeten zijn.

Op basis van mensenhaar verklaren geleerden dat het haram is omdat consumptie van delen van menselijk lichaam verboden is. Islam verbiedt consumptie van delen van de mens.

Kosher?
Sommige rabbijnen accepteren het als het van menselijk haar is omdat het van het dode deel is van een mens maar anderen accepteren het weer niet.
Er is gemeld door een voedingsbedrijf dat een Rabbi weigerde Kosher te certificeren doordat er L-Cysteïne van menselijk haar verkregen werd uit een tempel in India, waar de haren worden geknipt vanwege religieuze rituelen.

Halalgecertificeerd  L-cysteïne

E920  L-cysteïne van niet dierlijke afkomst, de halalvariant!
Er zou korte tijd geleden een manier gevonden zijn om L-cysteïne te winnen via fermentatie (niet-dierlijke oorsprong) , maar daarover is nog veel te weinig bekend in Nederland.
Ze worden geproduceerd door Ajinomoto en Wacker Biochem.
Ajinomoto heeft gezegd dat het gebruik maakt van industriële chemische stoffen die een biochemische verandering teweeg brengt door niet-dierlijke enzymen.  In 2000 was Ajinomoto de synthetische vorm van L-Cysteïne op de markt gaan verkopen.
Wacker Biochem produceerde toendertijd L-Cysteïne door een microbiële fermentatie proces ontwikkeld in 2001 met behulp van maïssuiker als het groeimedium.
Omdat beide vormen zijn duur, worden ze niet algemeen gebruikt.
Volgens beide bedrijven zijn de synthetische vormen van L-Cysteïne halal en kosher gecertificeerd.
Deze is erg duur en daarom niet veel gebruikt in de voedingindustrie.*1

De synthetische variant wordt ook wel DL-Cysteïne genoemd.

Majelis Ulema of Indonesia has halal certified L-Cysteïne
from synthetic material for 
Ajinomoto Company and this L-Cysteïne is used in USA by Caravan Products of New Jersey in their mixes for bakery industry.

Majority of L-Cysteïne used in USA is from human hair, so please read the ingredients on the package, if you find it call or write to manufacturer and find out the source of L-Cysteïne and also tell them that you can not use it from human hair. *3

Producten met L-Cysteïne
Vanuit het buitenland verkregen wij onderstaande producten waar E920 in gebruikt wordt:

  • Bagels
  • Croissants
  • Harde bolletjes, Donutsen (van menselijk haar in Dunkin Donut’s cake donuts), gist gerezen donutsen bevatten geen L-Cysteine),
  • Pita Brood,  sommige crackers en Melba Toast
  • Als voedingsstof in baby flesvoeding en voedingssupplementen *3

Producten met L-Cysteïne  in Nederland
Er zijn diverse producten in Nl waar L-Cysteïne in de ingredientenlijst  staat. Welke oorsprong deze hebben is niet duidelijk.

Zo ontdekten wij in bepaalde broodsoorten dat het erin zit en in bijvoorbeeld vitaminepotjes zoals onderstaand:

AntOxid_Original_

Ingrediënten
vitaminen, L-cysteïne HCl, maltodextrine, vulstof (hydroxypropylcellulose, microkristallijne cellulose), carotenoïdenmix, mineralen, antiklontermiddel (magnesiumstearaat, siliciumdioxide), glansmiddel (hydroxypropylmethylcellulose, glycerine), Camellia sinensisextract, glutathion. (7*)

Wij zijn nog niet eruit of uit de synthetische variant de L-Cysteïne van dit product is of vervaardigd uit varkensharen, mensenhaar of eendenveren.  Als Voorlichtingsbureau Halalvoeding hopen we meer informatie over producten en hun ingredienten te verkrijgen om onze lezers de juiste informatie te kunnen bieden.

5 andere producten  die E920 gebruiken

Broodje Carrero (Mora)

Broodje Cheeseburger (Mora)

Broodje Fishburger (Mora)

Kramiek (Delhaize)

Vitalinea – Gevulde biscuits met chocoladesmaak (Lu) *4

Wij zullen verder onderzoeken hoe de huidige situatie rondom E920 en de producten in Nederland is en hoe vanuit islamitisch ethisch perspectief en vanuit de huidige wetenschap we er tegen aan moet kijken omtrent de halal/haram vraag.
Ook in hoeverre de chemische omzetting heeft plaats gevonden en of de herkomst nog te herleiden is via DNA.

Aanvullende informatie is hierbij van harte welkom. Wij zijn hard op zoek naar synthetische L-Cysteïne of halalgecertificeerde variant.  Mail naar info@ikeethalal.nl

Mariam Aaras

Bronnen:
*1 www.vrg.org
*2 consumer-canada.blogspot.nl
*3 www.albalagh.net/halal/col2.shtml
*4 goedgeweten.be
*5 naturalnews.com
*6 Wikipedia
*7 https://www.orthica.nl/antoxid-original.html

__________________________________________________

UPDATE februari 2014
‘Chinees mensenhaar soms gebruikt als broodverbeteraar’

Dit meldt het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde
http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/afleveringen/06-02-2014

In de uitzending van donderdagavond zijn met een verborgen camera opgenomen beelden te zien van vertegenwoordigers van een paar grote Chinese fabrieken, die toegeven dat slechts 20 procent van hun L-cysteïne uit eendenveren wordt onttrokken. Voor de andere 80 procent wordt mensenhaar gebruikt.

De fabrieken halen het haar bij plaatselijke kappers, zeggen de geïnterviewden, waarna het wordt gescheiden van eventuele wattenstaafjes, sigarettenpeuken en scheermesjes. Vervolgens wordt het haar gereinigd en via een aantal chemische processen tot L-cysteïne verwerkt.

NeBaFa
‘Mocht die aantijging al waar zijn – wat ik mij overigens niet kan voorstellen – dan is het zeer onwaarschijnlijk dat het haar ook in ons brood terechtkomt’, zegt Cees Hack, algemeen directeur van broodverbetermiddelen-producent Sonneveld en vicevoorzitter van NeBaFa, een vereniging van fabrikanten van bakkerijgrondstoffen.

‘De Nederlandse producenten die L-cysteïne toevoegen aan hun broodverbeteraar, gebruiken bijna allemaal de plantaardige variant. Minder dan 10 procent verwerkt ook de dierlijke versie uit China, maar ik kan mij niet voorstellen dat zij zakendoen met dit soort fabrieken.’

“Het is volgens Europese wetgeving verboden om grondstoffen van menselijke vorm in voeding te verwerken, “

zegt Hack. ‘Als blijkt dat er mensenhaar wordt gebruikt in plaats van eendenveren – als er dus inderdaad een Chinees is die fraudeert met zijn papieren – dan bel ik meteen de douane in Rotterdam over een importverbod. Het gaat dan wel om een verwaarloosbaar aantal Nederlandse broden, maar als het inderdaad waar is, zou dat pure fraude zijn, te vergelijken met het paardenvleesschandaal.’ bron: Volkskrant.nl

E920

 

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

1213 Comments

  1. […] of uit de supermarkt haram of treife of gewoon niet vegetarisch is? Sommige dingen wil je eigenlijk maar liever niet weten. Tenslotte wil je ook niet horen hoe kinderen het kobalt van je batterijen opgraven in Congo, of […]