Antwoord:
Diepvriesproducten kun je niet na het ontdooien opnieuw invriezen.
Sommigen zeggen dat er uitzonderingen zijn zoals filodeeg maar het meest veilige is het beter niet te doen.
Diepvriezen is een 100% natuurlijke methode om voedingsmiddelen te bewaren.
Door het invriezen van verse groente wordt de verdere groei van bacteriën in het product tijdelijk gestopt, waardoor het product veel langer houdbaar is.
Als een diepvriesproduct ontdooit, krijgen de bacteriën echter weer de kans om zich te ontwikkelen en te vermeerderen.
Als het ontdooide product opnieuw wordt ingevroren, groeien de tijdens het ontdooien ontstane bacteriën niet meer verder, maar blijven wel aanwezig in het product.
Bij de 2e keer ontdooien zullen deze bacteriën zich dan ook versneld ontwikkelen.
Als het product te veel bacteriën bevat, kan dit schadelijk zijn voor uw gezondheid wat leidt tot voedselvergiftiging.
Daarnaast komt opnieuw invriezen de smaak en de textuur van het product ook niet ten goede.
Overigens is het niet zo dat een product wat een beetje is ontdooid tijdens transport vanaf de winkel naar huis meteen minder veilig is voor de gezondheid. Zolang het product niet te lang uit de vriezer is en de temperatuur van het totaal product niet boven de 6°C komt, is de veiligheid nog steeds gegarandeerd.
Het beste is gerechten te bereiden in grote porties en deze in kleine plastic diepvriesbakje. Het bereiden van de ontdooide producten doodt namelijk de bacterien en kan men na afkoelen weer invriezen.
Zo kan men bv soepen maken of pizza’s door de groentes te wokken en op de pizzabodem plaatsen en deze in te vriezen.
Diepvriesproduct opnieuw invriezen