Wil je gezond je examen door?
15/05/2013
Borstvoeding tijdens de ramadan
09/06/2013
Show all

Een diepvriesproduct opnieuw invriezen veilig?


Vraag inbox:
Mijn vriezer heeft open gestaan en alle diepvriesproducten zijn ontdooid. Kan ik alles nog opnieuw invriezen?

Antwoord:
Diepvriesproducten kun je niet na het ontdooien opnieuw invriezen.
Sommigen zeggen dat er uitzonderingen zijn zoals filodeeg maar het meest veilige is het beter niet te doen.
Diepvriezen is een 100% natuurlijke methode om voedingsmiddelen te bewaren.
Door het invriezen van verse groente wordt de verdere groei van bacteriën in het product tijdelijk gestopt, waardoor het product veel langer houdbaar is.
Als een diepvriesproduct ontdooit, krijgen de bacteriën echter weer de kans om zich te ontwikkelen en te vermeerderen.
Als het ontdooide product opnieuw wordt ingevroren, groeien de tijdens het ontdooien ontstane bacteriën niet meer verder, maar blijven wel aanwezig in het product.

Bij de 2e keer ontdooien zullen deze bacteriën zich dan ook versneld ontwikkelen.
Als het product te veel bacteriën bevat, kan dit schadelijk zijn voor uw gezondheid wat leidt tot voedselvergiftiging.
Daarnaast komt opnieuw invriezen de smaak en de textuur van het product ook niet ten goede.
Overigens is het niet zo dat een product wat een beetje is ontdooid tijdens transport vanaf de winkel naar huis meteen minder veilig is voor de gezondheid. Zolang het product niet te lang uit de vriezer is en de temperatuur van het totaal product niet boven de 6°C komt, is de veiligheid nog steeds gegarandeerd.

Het beste is gerechten te bereiden in grote porties en deze in kleine plastic diepvriesbakje. Het bereiden van de ontdooide producten doodt namelijk de bacterien en kan men na afkoelen weer invriezen.
Zo kan men bv soepen maken of pizza’s door de groentes te wokken en op de pizzabodem plaatsen en deze in te vriezen.

Diepvriesproduct

 

Diepvriesproducten

Diepvriesproducten

Diepvriesproduct opnieuw invriezen

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.