Moeders voelen zich schuldig bij vroegtijdig stoppen borstvoeding
02/10/2012
Migrantenprotocol paramedici 2008
05/10/2012
Show all

Energiedrankjes meer bijwerkingen dan oppepper

Energiedrankjes meer bijwerkingen dan oppepper

BAARN – Bijna de helft van de jongeren merkt niets van het oppeppende effect van energiedrankjes

Hyperactief
Bijna de helft merkt eigenlijk niets van een opwekkend effect. Ze worden er niet op een positieve manier actiever van.
Tweederde krijgt te maken met nadelige effecten zoals rusteloosheid en moeilijk kunnen slapen.

Uit een studie uitgevoerd door onderzoeksbureau Qrius onder 766 jongeren tussen de 11 en 18 jaar blijkt dat jongeren druk en hyperactief en moeilijker in slaap kunnen vallen.
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum.

Jongeren die meerdere energiedrankjes per dag drinken dan gemiddeld, zeggen ook meer te maken hebben met deze negatieve effecten. Jongeren kunnen dus beter de drankjes niet drinken met de verwachting een ‘energyboost’ te krijgen. Het Voedingscentrum raadt het gebruik van cafeïne voor kinderen onder de 13 jaar af.
Jongeren tussen de 13 en 18 jaar wordt aangeraden om de consumptie van cafeïnerijke producten zoals koffie en energiedrankjes te beperken tot maximaal 1 consumptie per dag.

Wat zijn energiedrankjes?
Energiedrankjes zijn frisdranken met veel calorieën door de aanwezige suikers. Ze geven een oppeppend effect door de toegevoegde oppeppende stoffen:
cafeïne,
taurine en
glucurono-lacton
Voorbeelden van energiedrankjes zijn: Red Bull, Burn, Monster en Bullit.

Steeds meer specialisten waarschuwen voor de gevaren van energiedrankjes
In Nederland trekken steeds meer specialisten aan de bel om te waarschuwen voor de gevaren van energiedrank. In Amerika lopen er zelfs rechtszaken tegen de producent van Monster Energy. De zaken zijn aangespannen door ouders waarvan de kinderen overleden na het drinken van de energiedrank.

Cardioloog Janneke Wittekoek:” Het spul kan een overbelasting voor je hart geven. Als je er gevoelig voor bent, kan er een fatale hartritmestoornis ontstaan. Kinderen reageren er ook heftiger op, die gaan stuiteren van de combinatie van cafeïne, taurine en suiker.”

Arjan Kuipers, gespecialiseerd in hersenontwikkeling bij kinderen, is een van de specialisten die zijn zorgen uit over de consumptie van energiedrank door kinderen.

„Het probleem is dat het vrij verkrijgbaar is, er is helemaal geen controle op de verkoop aan kinderen. Fabrikanten worden niet verplicht aan te tonen dat het gevaarlijk is. Het ontbreekt op de blikjes aan een waarschuwing. Ook is niet duidelijk hoeveel je er maximaal van kunt drinken, waar de grens ligt en wat het effect is op het groeiende brein. Dit soort drankjes hebben een combinatie van stoffen die giftig kunnen worden als je ze in te grote hoeveelheden tot je neemt.
Het zenuwstelsel van kinderen is nog volop in ontwikkeling en is daardoor kwetsbaarder dan bij volwassenen.”

Een reactie van Raymond Gianotten, directeur van de Vereniging Frisdranken, Water Sappen (FWS):
“Energiedrank is niet gevaarlijk maar overdaad schaadt. Dat geldt voor alles wat je teveel eet en drinkt. In het artikel worden voorbeelden aangehaald van een 21 jarige die 8 blikjes energiedrank per dag dronk en van een 15 jarige die dagelijks 4 kleine blikjes en 2 grote blikken dronk.
Iedereen kan op zijn vingers natellen dat deze hoeveelheden niet gezond zijn.
Het Voedingscentrum raadt daarom jongeren tussen de 13 en 18 jaar aan maximaal 1 energiedrank per dag te drinken. Energiedranken horen volgens ons niet thuis op basisscholen.
Daarnaast adviseren we onze leden (waaronder alle producenten van energiedranken in Nederland) geen energiedranken te verkopen op middelbare scholen.”

Mariam Aaras

Bronnen:
gezondheidsnet
telegraaf.nl

Energiedrankjes

energiedrank

Energiedrankjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.