EU advies: onverdoofd halal en kosjer vlees kan biologisch worden gelabeld

Reviews op Facebook
29/09/2018
Radio Omroep Gelderland over de Ramadan
08/05/2019
Show all

EU advies: onverdoofd halal en kosjer vlees kan biologisch worden gelabeld

EU advies: onverdoofd halal en kosjer vlees kan biologisch worden gelabeld

Europees Hof van Justitie advocaat-generaal heeft de rechtbank geadviseerd toe te staan ​​dat biologische labels morgen worden aangebracht op vlees en pluimveeproducten van dieren die zijn geslacht zijn zonder verdoving volgens religieuze regels bij halal en koosjer.

Volgens Keith Nuthall op Golbalmeatnews.com heeft advocaat generaal Nils Wahl dit beargumenteerd en gedebatteerd. Wahl zou geeft aan dat in de EU-wetgeving inzake biologische productie niet wordt geëist dat dieren verdoofd moeten worden, maar alleen dat hun lijden tot een minimum moet wordt beperkt.
Zulke formele meningen zijn belangrijk omdat het Europese Hof meestal deze overnemen in hun definitieve beoordelingen.

Dit advies kwam van het Europese Hof naar aanleiding van een zaak die gestuurd werd door de”Administrative Court of Appeal, Versailles” in Frankrijk. De Franse vereniging OABA (Oeuvre d’Ássistance aux betes) wilde een verbod in Frankrijk op de term “biologische landbouw”  als deze  gebruikt wordt bij de reclame van halal gecertificeerde rundvlees gehakt pasteitjes van dieren die zonder verdoving zijn geslacht.

Wahl deed onderzoek naar de Europese Wetgeving. Hij keek of er een verbod op onverdoofd slachten vastgelegd was bij de wet EU 834/2007 op biologische productie en het labelen van biologische producten.  Ook bekeek hij de EU889/208 die over het implementeren erover gaat en EU 1099/2009 over de bescherming van dieren gedurende het tijdstip van het slachten.

In Globalmeatnews.com  zegt Wahl: “deze wetgeving zegt relatief weinig over de normen die van toepassing zijn op het slachten van dieren en verbiedt niet het slachten zonder bedwelming. Het is alleen nodig dat tijdens het slachten elk leed tot een minimum wordt beperkt.
En daarnaast is juist de EU wetgeving over doden van dieren staat rituele slacht toe zonder verdoven zolang er maatregelen worden genomen om stress en pijn lijden te minimaliseren,” merkte hij op.

“De biologische productie- en etiketteringswetgeving legt geen voorwaarden op met betrekking tot bedwelmingsprioriteit.  Het bestaan ​​van rituele slacht was natuurlijk bij de EU-wetgevers bekend toen zij deze wetten goedkeurden, “benadrukte hij en de EU wetgevers sluitte rituele slacht niet uit zodat ook deze doelgroepen mee kunnen profiteren van biologisch vlees.

De advocaat generaal geeft aan dat wanneer men zegt dat het  vermelden van ritueel slachten onverenigbaar  is met biologische landbouw in de praktijk zou betekenen:  “een voorwaarde toevoegen dat niet is voorzien van de huidige regels” en waarbij de joden en moslims het recht wordt ontzegd om te profiteren van de voordelen van het biologische landbouw label op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid.”

EU-uitspraken zijn van toepassing op alle huidige 28 lidstaten van de EU tot de volgende periode in Maart 2019.
Wij hopen dat dit een positief effect heeft op de Nederlandse markt. Voorlichtingsbureau Halalvoeding krijgt regelmatig de vraag waar men biologisch halalvlees kan kopen en moet ze helaas vaak teleurstellen dat dit er niet is. Ook horen wij geluiden van slachthuizen dat bijvoorbeeld het EKO keurmerk niet wordt gegeven als er onverdoofd wordt. Men verplicht het dier eerst te electrocuteren of te schieten.

 

Bron: GlobalMeat news 24 september 2018

 

 

biologisch

 

biologisch

Welkom 

Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.