Farmaceutisch bedrijf in Gouda schuldig aan paardenvleeschandaal?

Nitraat in groente gevaarlijk?
17/12/2013
Universele halalnormen de toekomst van halalindustrie
18/12/2013
Show all

Farmaceutisch bedrijf in Gouda schuldig aan paardenvleeschandaal?

Farmaceutisch bedrijf in Gouda schuldig aan paardevlees schandaal?

Gisteren 16 december  werden  ruim 100 militairen en politiekracht ingezet waarbij 21 mensen in Zuid-Frankrijk gearresteerd werden op verdenking van illegale praktijken met paardenvlees.

Het vlees van paarden die door de Franse medische industrie in Nederland zijn gebruikt als proefdier, is mogelijk in de voedselindustrie terecht gekomen. Het vlees zou in Frankrijk en Spanje verkocht zijn. Kennelijk zijn nu alsnog voormalige bloeddonorpaarden in Frankrijk naar de slacht gebracht.

Volgens Guillaume Garot, de Franse minister van Voedsel, is er geen gevaar voor de volksgezondheid.

Sanofi Pasteur, een Franse dochteronderneming van het in Gouda gevestigde farmaceutische bedrijf Sanofi, ligt onder vuur. 

Er is ook onderzoek gedaan bij Sanofi-Pasteur. Dit farmaceutisch bedrijf maakt in zijn laboratorium gebruik van paarden voor de productie van serums tegen o.a. tetanus en rabiës. Sanofi heeft al in een eerder stadium aan het onderzoek meegewerkt en laat weten dat het in 3 jaar ongeveer 200 paarden – voor een symbolisch bedrag – verkocht heeft. In alle openheid, omdat de paarden de juiste papieren meekrijgen.

Hoeveel dieren in totaal illegaal in het slachtcircuit zijn gebracht, is nog niet duidelijk. Volgens diverse bronnen zouden ook paarden van particulieren en maneges die door toegediende medicijnen – zoals phenylbutazon – niet meer gegeten mogen worden in het criminele circuit terechtgekomen kunnen zijn. Conny van Iwaarden, woordvoerder van Sanofi, weerspreekt echter de beschuldigingen. “Het betreft het houden van paarden waarvan bloed wordt afgenomen voor de productie van vaccins tegen tetanus en hondsdolheid”, aldus Conny van Iwaarden. “Na drie jaar worden deze paarden door ons verkocht onder de voorwaarde dat zij niet in de voedselketen terecht komen.” Sanofi overweegt juridische stappen tegen de koper van de betreffende paarden.

Het nieuwe schandaal spitst zich toe op de handel in paardenvlees dat niet geschikt is voor menselijke consumptie omdat het afkomstig is van paarden die in laboratoria en farmaceutische fabrieken gebruikt werden voor de productie van medicijnen en vaccins. Door de paarden stoffen toe te dienen gingen zij antistoffen maken die in serums tegen bijvoorbeeld slangenbeten gebruikt werden. Na een aantal jaren ‘dienst’ gedaan te hebben werden de paarden verkocht met in hun papieren (het paardenpaspoort) de vermelding dat hun vlees niet geschikt is voor menselijke consumptie.

Naar het zich laat aanzien zijn die papieren vervolgens vervalst en zijn de paarden alsnog geslacht, verwerkt en als consumptievlees verkocht. Onder de verdachten zijn dierenartsen, slagers, medewerkers van slachthuizen en ook een ITC-er, meldt de Franse pers.

Volgens Der Spiegel is er een centrale rol voor een paardenhandelaar uit Narbonne, die minstens tweehonderd van deze paarden zou hebben doorverkocht aan een slachtbedrijf.

Of de actie  samenhangt met een andere recent paardenvleesschandaal in Noord-Frankrijk en België is ook nog onduidelijk. De politie zou naar aanleiding van een anonieme melding van ‘fout’ vlees in een slachthuis op het spoor van de fraude zijn gezet.

De paardenvleesfraude die in februari en maart van dit jaar in grote delen van Europa naar buiten kwam, betrof een economische fraude. Het goedkopere paardenvlees werd verkocht als rundvlees.
De jongste gevallen – zoals die uit Noord-Frankrijk en België en deze Zuid-Franse zaak – gaan over voedselonveilig vlees.

Mariam Aaras
Bronnen:
Der Spiegel
Foodlog

 

paardevlees

paardevlees gezond

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.