Felle kritiek internationaal op verbod onverdoofd slachten in Denemarken

New halal testing method for detecting pig and horse contamination of meat
20/02/2014
Medicinale werking honing ontrafeld
24/02/2014
Show all

Felle kritiek internationaal op verbod onverdoofd slachten in Denemarken

 

 

naamloos

Felle kritiek internationaal op verbod onverdoofd slachten in Denemarken 

Maandag 17 februari was er een verbod gekomen op onverdoofd halal en kosher slachten.
Naar aanleiding van dit schokkende bericht en de brief die de Deense overheid bekend maakte aan ons,
raakte dit veel moslims in Denemarken.
Het nieuws dat er een verbod op onverdoofd slachten was ingevoerd, verspreidde zich snel middels onze Facebookfanpage en Twitter onder andere.
Aangezien in Nederland deze situatie zich nog niet zo lang geleden ook  heeft voorgedaan hebben veel moslims in Nederland en Belgie geschrokken gereageerd via social media zoals Facebook en de handtekeningen actie die door de deense halalorganisatie werd opgezet op http://danishhalal.com/index.php/7-info/19-underskriftsindsamling werd breed gesteund.
Meer dan 21000 handtekeningen zijn inmiddels overhandigd aan Ministerie van Landbouw

denemarken petities

Dr. Mohammad Fouad Albarazi, imam en voorzitter moslimorganisatie Denmarken

Voorlichtingsbureau Halalvoeding is erg benieuwd wat Landbouwminister Dan Jorgensen hier mee zal gaan doen anders zijn er mogelijke plannen dat Deense organisaties naar de Europese Raad te gaan.
Danish Halal bedankte ieder die mee heeft gedaan aan de petitie.

Dat dit verbod kwam is onterecht aangezien er niet vanuit diverse invalshoeken is bekeken en geen overleg is geweest met islamitische en joodse organisaties.
Zowel vanuit wetenschappelijk oogpunt in relatie tot dierenwelzijn is onvoldoende onderzoek gedaan om hier onder het mom van dierenwelzijn boven vrijheid van religie op te leggen.
Merendeel van onderzoeken bewijzen ook het tegendeel dat religie juist dierenwelzijn stimuleert en onverdoofd slachten op de juiste wijze het dier minder pijn lijdt dan slachtwijzen in de bio- industrie waar gasverdoving en electrische schok of gasverdoving wordt toegepast.

Naast dit is er sprake van discriminatie op religie ofwel anti-semitisme, aldus de non-profit deense halal organisatie en joodse organisaties. Joden lijden hier ook onder aangezien het onverdoofd slachten al vanaf Abraham bekend stond bij zowel moslims als joden die daar zeer veel waarde aan hechten aangezien een dier waardig moet sterven in naam van de Schepper, Allah. Finn Schwarz, hoofd van de Joodse gemeenschap in Kopenhagen heeft gezegd dat niet veel zal veranderen  bij de joodse deense gemeenschap omdat zij koshervlees importeren maar desondanks het zeer ondemocratische wijze is van Denemarken om dit verbod in te voeren.

“This has not changed the fact that we can still supply the Jewish population with kosher meat. The issue here is both the Muslim organisation and the Jewish community agree this has been pushed through in a non-democratic process in a quick way,” said Schwarz, aldus Aljazeera.

Ook zal het economisch gezien een strop zijn voor Denemarken. Ongeveer 55% van deens halal vlees wordt geexporteerd naar Saudie Arabie, aldus Arab news.

Bronnen als de media afdeling van de Council of Saudi Chambers (CSC) heeft gezegd dat dit verbod direct effect zal hebben op de bilatarale verhoudingen tussen de 2 landen, wat uiteindelijk een verlies van 6 miljard Saoedi- Arabische riyal ofwel 1,17 miljard euro zal zijn.

Fahd Mohammed Al-Hammady, voorzitter van het nationaal comittee voor ondernemers ” Committee for Contractors”  at the CSC, vertelde Arab News dat hij zich hardnekkig verzet tegen het verbod op onverdoofd slachten in Denemarken.

“This is sheer hypocrisy on their part. They slaughter giraffes in public to feed lions, yet they ban the slaughter of meat in accordance with religious standards, which is a clear infringement of religious freedom,” zei Taha bin Saeed, een saudische bewoner.

Een touroperator op de Fursan Group zei dat Denemarken een groot aantal toeristen dankzij de Schengen-visum zou ontvangen om , waardoor niet-EU-onderdanen vrij kunnen reizen naar 25 Europese landen.

Het verbod op onverdoofd slachten zal echter zeker Saoedische en Arabische toeristen terughoudend veroorzaken om het land te bezoeken en zal een negatief effect hebben op toerisme hebben, zei een agent.
De  Deense ambassade in Riyadh was niet bereikbaar voor commentaar tijdens het weekend.

Meer info zie ook https://www.ikeethalal.nl/denemarken-verbiedt-religieuze-slacht/

Denemarken

 “… In the United States, strategies for the halal trade are highly developed, due to multiculturalism, a greater role for minorities in speech and business practices, and because opposition to religious slaughter has never been truly manipulated by anti-Semitic and racist groups.”Florence. BERGEAUD-BLACKLER, Cahier d’Economies et Sociologie Rurales (In French) (INRA Web site, 2004)

 

Mariam Aaras

Denemarken

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

5 Comments

  1. […] In België worden, in navolging van de EU wetgeving, anders dan in Nederland, nu wel concrete maatregelen genomen tegen de rituele slacht. In Nederland is het verbod op onverdoofd slachten gestrand in de Eerste Kamer. In Denemarken is onverdoofd slachten verboden. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.