Is lecithine (E322) halal?
28/11/2016
Wat is het verschil tussen meel en bloem?
20/12/2016
Show all

Gelatinevrij of halalgelatine?

Gelatinevrij of halal gelatine?

Steeds vaker zijn bakkers zich bewust dat ingredienten van dierlijke oorsprong beste vermeden kan worden om moslims en vegetariers tegemoet te komen. Agar agar en zetmeel zijn geschikte alternatieven.

Een aantal alternatieven zijn:

 •  Alginaat, wordt van algen verkregen (net zoals agar-agar en carrageen), en met een beetje calcium toegevoegd kan behoorlijk harde gels maken.
 •  Agar agar
  Nadeel is dat het sneller uit elkaar valt samen met enkele componenten van voedsel en bij lang bewaren steeds taaier wordt en water verliest (dat heet “retrogradatie”)
  Men gebruikt zeer kleine hoeveelheden waarbij de dosis secuur afgemeten wordt.
 •  Carrageen is ook zeer geschikt om vloeistoffen te laten geleren, maar geeft minder harde gels dan agar agar.
 •  Pectine zit in vrijwel alle vruchten, en is verantwoordelijk voor de dikke structuur van jam.
 •  Arabische gom, afkomstig van een boom geeft een gel. Gels van arabische gom zijn eerder elastisch dan vast (kauwgum-achtig in plaats van pudding-achtig).
  Wordt veel gebruikt voor snoep en in brood.
 •  Tragacanthgom komt uit een zaad en is in veel opzichten vergelijkbaar met arabische gom en kent ongeveer dezelfde toepassingen.
 •  Guargom komt van zaden. Vormt geen vaste gels, maar is zeer geschikt om vloeistoffen dikker te maken.
 •  Xanthaangom wordt van bacteriën verkregen en is zeer geschikt voor het stabiliseren van emulsies en mousse.
 •  Cellulose en derivaten van cellulose komen uit planten. Er zijn zo veel verschillende types dat je bijna alle kanten ermee op kan.
 •  Zetmeel (meestal van maïs) is ook een bekende grondstof die je kan gebruiken om je gerechten dikker te maken.
 •  Tapioca werkt bijna precies zoals zetmeel, maar komt van de cassave.

Men kan dus gelatine vervangers nemen of kiezen voor specifiek halal gelatine als producent.
Maar hoe weet men welke halal halffabrikaten geschikt zijn.
Welk halal keurmerk kan men het beste kiezen en zijn de halal richtlijnen  van het betreffende certificaat waar op gekeurd is wel helder?

Onlangs vroegen we verschillende certificeerders hoe zij bepaalde fabrikanten van gelatine beoordelen op halalwaardigheied en kregen te horen dat ze voor sommige gelatinemerken geen keurmerk wilden afgeven aangezien ze niet voldoen aan hun richtlijnen. Toch vinden sommige gelatine fabrieken een certificeerder die bereid is om ze te keuren.

Als Voorlichtingsbureau Halalvoeding helpen we bedrijven in het maken van hun productkeuzes aan de hand van adviezen die we geven. Onze voorkeur gaat uit naar het adviseren van bedrijven waarin we  informatie aanbieden wat het meest bij de islamitische voorschriften past en wat de consument graag wil.
Zo gaat onze voorkeur bijvoorbeeld uit naar ingredienten van dieren die niet bedwelmd zijn aangezien de wetenschap nog erg onduidelijk is over de dierenwelzijn bij bedwelming en nog steeds ter discussie staat.

Ook kijken we naar de halal richtlijnen van de certificeerder betreffende het product en proberen die zo helder te brengen.
gelatine-foto-linerpak
Inmiddels hebben we een producent gevonden die zeer strikt is in de wijze van slachten en een grote productie kan leveren van rundergelatine.

Bent u op zoek naar leveranciers van ingredienten zoals halal gelatine neem dan gerust contact op via info@ikeethalal.nl

 

 • Gelatinevrij
 • Gelatinevrij

 

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.