Heeft te veel spinazie met vergiftiging te maken?
16/11/2012
Welk gerecht heb jij nooit gegeten?
23/11/2012
Show all

Gerstesoep

Gerstesoep


Aisha (ra) leverde over:”Wanneer iemand van zijn familie ziek was, adviseerde profeet Mohammed sws een gerstesoep klaar te maken.
Na de bereiding droeg hij op het zachtjes te laten opdrinken en zei
” Het troost je hart van de bedroefde en reinigt het hart van de zieke,
zoals jullie het vuil van jullie gezichten reinigen met water”
(bron:Ibn Majah 3445)

 

(1 deel gerstemeel op 5 delen water koken)

gerstesoep

Tchicha

Traditioneel recept

Ingrediënten:

500 g gemalen griesmeel van gerst
100 g uien
100 g verse tomaten
200 g wilde munt (fliou)
20 cl olijfolie
2l kippenbouillon
30 g gezouten boter
witte peper, zout
Bereidingswijze tchicha

 

1. Ontvel de tomaten. Snijd ze in kleine blokjes en doe ze in een kom. Pel de uien en
maal ze door de mixer of snijd ze fijn.
Vul in een soepppan een laagje olijfolie en fruit de uien. Laat ze bruin worden op laag vuur gedurende 3 minuten.

2. Spoel de gerst/couscous met koud water en laat het uitlekken in een vergiet met fijne raster. Giet vervolgens een draaiende beweging over de uien. Strooi een kom met koud water en kippenbouillon.

3. Voeg zout en peper toe en kook zachtjes gedurende 10 minuten op hetzelfde vuur, kijken en af en toe roeren met een spatel.
Voeg de in blokjes gesneden tomaten toe.
Hak de wilde munt fijn en voeg deze toe aan de griesmeel terwijl ze blijven sudderen gedurende 5 minuten.

4. Smelt een klontje boter in de soep. Goed mengen met een spatel, en geven een laatste sudderen voor ongeveer 2 minuten.

Serveer warm en eet smakelijk!

Heb jij een lekkere variant hierop? Laat het gerust weten!

 

 

Gerstesoep

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

24 Comments

  1. Jerôme schreef:

    Hoi ik ben fan van gerst. Ik doe er een volle bos koriander en een soeplepel ‘ras el hanout’ bij ipv munt. En kipkluifjes. Groetjes.

  2. Diëtist Mariam schreef:

    Lijkt ook heerlijk! Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.