Radio Omroep Gelderland over de Ramadan
08/05/2019
online course
ONLINE STUDIE “FIQH OF HALAL”
14/01/2020
Show all

HADJ: GEZONDHEID & VOEDING

HADJ GEZONDHEID & VOEDING

Opgetogen en enthousiast telt men de dagen af. De spanning stijgt en men is druk met voorbereidingen zoals “wat moet ik meenemen?”, “Hoe zal de reis verlopen?”, “Hoe zal de groep zijn?” en vooral het verlangen om de Kaaba te zien en Allah daar te aanbidden, zonder zorgen en stress. Vergeet niet vooraf goed na te denken over je intentie en welke doelen je wilt bereiken. Om ervoor te zorgen dat je jouw doelen bereikt zijn voorzorgsmaatregelen nodig.

Ondanks de vele zegeningen die er zijn, zal men ook op de proef gesteld worden en geduld moeten hebben in de grote mensenmassa. Saudi Arabië doet er alles aan om de hadj veilig en gezond te laten verlopen. Natuurlijk zullen de hadjgangers zelf ook voorzorgsmaatregelen moeten nemen.
 Wordt je toch ziek ondanks deze voorzorgmaatregelen? Wees dan niet bezorgd, want het kan ook een zegening voor je zijn. Het is wel belangrijk om te weten dat sommige onderdelen van de hadj verplicht zijn en ingehaald dienen te worden indien je te ziek bent om hieraan deel te nemen. Ibn Masoed zei dat de Profeet sallallaho alaihi wa saalaam zei: Wanneer een moslim door een ziekte of andere zaken wordt beproefd, laat Allaah zijn zonden vallen zoals een boom zijn bladeren laat vallen. (Overgeleverd door Bukhari en Muslim)


Adviezen gedurende de hadj

Dua

Als eerste is de dua sterk aangeraden. Vraag Allah om een goede gezondheid en een goede reis. Rafia’ah berichtte dat Abu Bakr radi Allaahu anhoe eens op de trappen van de minbar stond om een ghutba te geven en dat hij huilde. Hij verklaarde dat de boodschapper van Allaah sallallaho alaihi wa saalaam het jaar daarvoor op dezelfde plek gestaan had om een ghutba te geven. Daarop barstte hij in tranen uit en zei:“Vraag Allaah om áfiye (welzijn en gezondheid); want waarlijk, niemand heeft, na oprecht geloof, iets beters dan welzijn.” (Overgeleverd door: At- Tirmidhi en An-Nasai.)

Bezoek je huisarts en laat je bloed controleren

Ben je onlangs onder behandeling geweest en slik je medicijnen? Heb je diabetes mellitus of heb je onlangs een operatie ondergaan en heb je nog wondjes? 
Overleg dan vooraf met je arts of een algehele bloedcheck nodig is. Vooral wanneer je last hebt van vermoeidheidsklachten, maag- of darmklachten. 
Ook is het verstandig om vooraf even je bloeddruk te testen, met name wanneer men bekend is met vocht vasthouden in de enkels en polsen.
 Gebruik je medicatie voor diabetes mellitus? Overleg dan met de arts of het nodig is hiermee te minderen. Door veel bewegen en minder eten kan het namelijk zijn dat je minder nodig hebt.
 Neem wandel/sportschoenen mee die stevig zitten en goed tegen zweet kunnen aangezien je veel moet lopen. 
Daarnaast zijn vaccinaties ook nodig voordat je op reis gaat. Overleg ook met de huisarts over EBOLA.


Een aantal voedingstips:

Voorkom uitdroging en uitputtingsverschijnselen

Drink ruim voldoende om uitdroging te voorkomen. Ook tijdens de vliegreis is voldoende drinken erg belangrijk. Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt om te drinken en een sprayfles met water tegen de hitte om een zonnesteek te voorkomen. 
Voor hygiëne is een extra flesje water onderweg handig, zodat men zich kan wassen na het toiletbezoek en voor het eten.

 ORS zakjes meenemen is aangeraden om uitdrogingsverschijnselen te voorkomen wanneer men last krijgt van diarree. Ook voor ouderen die ziek worden is dit erg belangrijk, omdat het dorstgevoel minder is bij ouderen. Tijdens het reizen verliest men door de warmte en het lopen veel vocht.
 Heeft men geen ORS, dan kan men dit eventueel zelf bereiden.

Voorkom hypo

Wanneer er sprake is van suikerziekte is de kans groter dat je een hypo krijgt wanneer je onvoldoende eet, afvalt en veel beweegt. Zorg dat je altijd extra suikers mee hebt onderweg voor het geval je duizelig wordt. 
In geval van stress en koorts kan je bloedsuiker juist stijgen. Zorg dat je hierop bent voorbereid door voldoende medicatie mee te nemen. Neem het liefst extra medicijnen mee in een reserve tas voor het geval je ze kwijtraakt. Vertel je groep en reisgids over je suikerziekte, zodat men het kan begrijpen als je even moet eten onderweg.
 Laat hen ook weten wat zij kunnen doen wanneer je een hypo of hyper krijgt.

Voorkom luchtweginfecties

Neem vooraf vitaminerijke voeding, met onder andere vitamine C, om je weerstand te versterken. Tijdens de hadj is de voeding beperkter en koopt men vaak eten buiten de deur. Zorg dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt door extra halal multivitamines erbij te slikken. Neem hoesttabletten en hoestsiroop mee. Gedroogde gember is ook ideaal om mee te nemen en thee van te maken. Tevens zijn kapjes voor de mond aangeraden om besmetting van ziektes te voorkomen.

Tips voorverpakte voeding

Koop blikjes vis waarbij je geen blikopener nodig hebt en eet deze bijvoorbeeld samen met rijst. Op sommige plekken kan men niet koken zoals op de berg van Arafah, in Mina en tijdens het overnachten in Mozjdalifah.
 Zakjes groentebouillon zijn dan handig. Kook water uit gekochte flessen buiten Mekka en maak er bouillon van. Je kunt ook koken met Zamzamwater.

Lange tocht? Voorkom spierpijn

Neem vooraf koolhydraatrijke voeding zoals rijst of macaroni en drink voldoende. Tijdens het lopen van bijvoorbeeld de tawaaf is het blijven drinken van water erg belangrijk. Neem eventueel ook extra suikers zoals (gedroogd)  fruit om energie aan te vullen en spierpijn te voorkomen. Na de reis is eiwitrijke voeding belangrijk. Zuivelproducten zoals yoghurtdrank, vlees of visgerechten of eieren zijn ideaal om na een vermoeiende reis de spieren extra energie te geven. Voldoende vocht blijft een aandachtspunt om ervoor te zorgen dat de nieren goed blijven werken.

Voorkom obstipatie

Naast voldoende drinken is vezelrijk eten erg belangrijk om te voorkomen dat de darmen niet verstopt raken. Zorg dat je niet te veel gefrituurde gerechten eet of alleen rijst met kip. Eet in plaats daarvan meer groentes, fruit en granen. Ook ontbijten is belangrijk. Eet voldoende vezels door bijvoorbeeld meergranenproducten en dadels te eten. Ook goed bewegen stimuleert de darmen.

Mariam Aaras

Welkom 

Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.

×