Zorgverzekeraars wijzen onrechtmatig professioneel online dieetadvies af!
21/01/2014
Japanse walvisvaarder is halal
22/01/2014
Show all

Halal te vaak gehoord?

Halal te vaak gehoord

Halal te vaak gehoord?

Halal is inmiddels een bekende term in Nederland geworden langzamerhand en wordt aan diverse eigenschappen geassocieerd.
Ooit begonnen bij de meiden van halal en uiteindelijk heeft de term zelfs de nederlandse politiek bereikt.
Zowel negatieve als positieve eigenschappen worden eraan gegeven.
Een werkelijke definitie in het woordenboek Van Dale of de Voedsel en Warenautoriteit bestaat helaas nog niet

Halal willen sommigen mijden uit angst of onwetendheid of zoeken juist bewust en zo betrouwbaar mogelijk op.
Bedrijven en cateraars waren steeds trotser op hun halalproducten die op de markt kwamen tot de politiek er een andere draai en betekenis aan gaf.
Dierenleed of een rituele achterlijke culturele slachtwijze werd geassocieerd met de term “halal”. Maar is dat ook zo? Hoe kijken moslims hier zelf naar? Hoe kijken certificeerders hier naar, de slachthuizen en boeren zelf en bijvoorbeeld grootkeukens en bedrijven?

Wij namen deze groepen onder de loep.
De moslimconsument heeft een enorme bewustwording doorgemaakt afgelopen jaren en gaan vaker op zoek was naar de herkomst van het product en of het wel werkelijk halal was zoals wordt beweerd.

De kritische moslimconsument, die vanuit islamitisch oogpunt tegen dierenleed is, werd meer alert en veel moslims stemden politieke partijen zoals Groen Links en zelfs de Partij van de Dieren vanwege de zorg voor de natuur en dierzorg en mensenrechten.

Helaas werd de moslimconsument en de Islam belachelijk gemaakt door bepaalde figuren als gevolg van de halalmedia door bepaalde wetsvoorstellen in de politiek. Zo worden soms moslims belachelijk gemaakt als  zij bijvoorbeeld halalbrood wilden dat gevrijwaard is varkensafkomstige bestanddelen of eiwitten uit haren, halalsnoep vrij van varkensgelatine, koekjes waar geen dierlijke vetten inzitten en echte halaldoner zoeken zonder varkensvlees.
Dat laatste werd bekend toen de Keuringsdienst van Waarde een uitzending maakte over varkensvlees in doner waren veel moslims geschrokken en kwam dit nieuws als lopend vuurtje heel Nederland rond.

Moslims wensen geen “plof”kippen en eisen goede zorg rondom slachting wat wij constateren.

Zonder de moslimconsument te benaderen waar hun behoeftes lagen, stemde de politiek dus afgelopen jaren bijna in op een nieuw wetsvoorstel om het halalslachten te verbieden.
Weinig moslims waren hiervan op de hoogte en waren zwaar verrast. Voorlichtingsbureau Halalvoeding die al sinds 2008 via internet onderzoek deed naar behoeftes en vragen onder moslims over productinformatie vond het tijd worden dat halal in een positief daglicht gebracht moest worden. Halal is meer dan vlees! 

Producten die echt halal zijn verdienen om gepromoot te worden en producten die twijfelachtig zijn is het hard nodig deze verder uit te zoeken gezien de grote vraag naar eerlijke halal vanuit de consument maar ook zorginstellingen en cateraars bijvoorbeeld.  Bedrijven die halal produceren durven soms dat niet eens te bekennen uit angst om geassocieerd te worden met de onnodige fobie rondom de term halal.  
Ook naar het slachtproces werd veel onderzoek  gedaan middels wetenschappelijke bronnen in relatie tot dierenwelzijn.
Zeer positieve onderzoeksresultaten vonden wij maar desondanks te weinig onderzoek dat in is Nl gedaan tot op de dag van vandaag waardoor op gebied van kwalitatief betere slachtwijzen te ontwikkelen of de huidige te verbeteren om dierenleed te bestrijden.

Voorlichtingsbureau Halalvoeding bouwt bruggen tussen de overheid, bedrijven, patienten, clienten en consumenten om zoveel mogelijk betrouwbare informatie te geven en verder onderzoek te doen op allerlei vlak.
Voeding brengt mensen dichter bij elkaar als men de verschillen en gewoontes inzichtelijk maakt en respect voor mens en dier hebt!
Geloof in een vrij Nederland waar men bijdraagt tot een gezondere economie, gezonde voeding, transparantie en wederzijds respect! Dit kan alleen door onafhankelijk onderzoek en samen te zoeken naar oplossingen.

Wij willen eerlijke halal en de term inzichtelijker maken. U toch ook?
Werk mee aan een interreligieuze samenleving waar ieder mens uniek en vrij mag zijn in zijn voedselkeuze!

kip nog halal?

kip nog halal?

 

Halal te vaak gehoord

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

15 Comments

  1. […] is een identiteit van bewust en eerlijk leven en een gezonde halalvoeding. meer informatie zie “halal te vaak gehoord?” Wat is […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.