Het geheim achter de friet van McDonald’s in de Amerikaanse staat Idaho onthuld
Grant Imahara, gastheer van ‘Mythbusters’, bezocht de frietfabriek van McDonald’s in de Amerikaanse staat Idaho om er het productieproces te ontrafelen. Onderstaande bestanddelen krijg je, naast aardappel, ook binnen als je franse frietjes eet bij McDonald’s
Er blijken onderstaande ingrediënten in te zitten:
* Dimethylpolysiloxane (E900): Een soort silicone die onder meer wordt gebruikt in borstimplantaten, speelgoedblubber, haarconditioners en andere cosmetica. Hier gebruikt tegen het schuimen van het frietvet en tegen aanbakken. Het goedje is trouwens ook bruikbaar tegen hoofdluizen. Wikipedia leert ons dat het kleurloos, niet-ontvlambaar en ook niet giftig is.
* Tert-butylhydrochinon: een op petroleum gebaseerde chemische stof en antioxidant. Wordt gebruikt om houdbaarheid te verlengen en verkleuring of bederf tegen te gaan. In Europa toegelaten als voedingsadditief E319. Proeven op ratten en muizen hebben aangetoond dat die beestjes er geen kanker van krijgen.
Nadat de patatjes gesneden zijn, worden ze besprenkeld met een mix van:
* Koolzaadolie, sojaolie en maisolie
* Natuurlijke rundvleesaroma’s
* Gehydrolyseerde tarwe
* Gehydrolyseerde melk
* Gehydrolyseerde soja
* Citroenzuur
* Dextrose: een natuurlijke suiker. Wordt op de frietjes gesproeid om de goudgele kleur te krijgen en houden na het frituren.
* Bakpoeder: om te vermijden dat de frietjes grijs gaan verkleuren.
* Zout :Klanten kunnen frites trouwens ook zonder zout bestellen.
Vragen van consumenten of de frites geschikt zijn voor vegetariërs worden door McDonalds ontkennend beantwoord. Bij de productie van de snack worden dierlijke ingrediënten gebruikt. McDonalds heeft daar overigens nooit een geheim van gemaakt.
De frites van McDonalds worden twee keer gebakken. Vijf van de ingrediënten worden toegediend bij beide bakbeurten.
Zie ook video op
httpv://www.youtube.com/watch?v=x6RBtx4JU3c
Wij zij benieuwd hoe het met de friet in Nederland zit. De Europese wetgeving wijkt in sommige gevallen af van die in Amerika. Tevens is de productie op verschillende landen verdeeld en is de vraag waar deze receptuur nog meer wordt toegepast. Daarnaast is de vraag of halal certificeerders op de hoogte zijn van deze receptuur en islamitische landen hier uitzonderingen voor hebben kunnen maken.
Bron:AD 22 januari 2015
Welkom
Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl