Het geheim achter de friet van Mc Donald’s Donald onthuld

Project “Goed voor weinig receptenboek” overhandigd aan de voedselbank Ede
10/01/2015
Is het wel goed zoveel paranoten te eten?
27/01/2015
Show all

Het geheim achter de friet van Mc Donald’s Donald onthuld

Het geheim achter de friet van McDonald’s in de Amerikaanse staat Idaho onthuld

Grant Imahara, gastheer van ‘Mythbusters’, bezocht de frietfabriek van McDonald’s in de Amerikaanse staat Idaho om er het productieproces te ontrafelen. Onderstaande bestanddelen krijg je, naast aardappel, ook binnen als je franse frietjes eet bij McDonald’s

Er blijken onderstaande ingrediënten in te zitten:

 

* Dimethylpolysiloxane (E900): Een soort silicone die onder meer wordt gebruikt in borstimplantaten, speelgoedblubber, haarconditioners en andere cosmetica. Hier gebruikt tegen het schuimen van het frietvet en tegen aanbakken. Het goedje is trouwens ook bruikbaar tegen hoofdluizen. Wikipedia leert ons dat het kleurloos, niet-ontvlambaar en ook niet giftig is.

 

* Tert-butylhydrochinon: een op petroleum gebaseerde chemische stof en antioxidant. Wordt gebruikt om houdbaarheid te verlengen en verkleuring of bederf tegen te gaan. In Europa toegelaten als voedingsadditief E319. Proeven op ratten en muizen hebben aangetoond dat die beestjes er geen kanker van krijgen.

Nadat de patatjes gesneden zijn, worden ze besprenkeld met een mix van:

* Koolzaadolie, sojaolie en maisolie

* Natuurlijke rundvleesaroma’s

* Gehydrolyseerde tarwe

* Gehydrolyseerde melk

* Gehydrolyseerde soja

* Citroenzuur

* Dextrose: een natuurlijke suiker. Wordt op de frietjes gesproeid om de goudgele kleur te krijgen en houden na het frituren.

* Bakpoeder: om te vermijden dat de frietjes grijs gaan verkleuren.

* Zout :Klanten kunnen frites trouwens ook zonder zout bestellen.

Vragen van consumenten of de frites geschikt zijn voor vegetariërs worden door McDonalds ontkennend beantwoord. Bij de productie van de snack worden dierlijke ingrediënten gebruikt. McDonalds heeft daar overigens nooit een geheim van gemaakt.

De frites van McDonalds worden twee keer gebakken. Vijf van de ingrediënten worden toegediend bij beide bakbeurten.

Zie ook video op

httpv://www.youtube.com/watch?v=x6RBtx4JU3c

Wij zij benieuwd hoe het met de friet in Nederland zit. De Europese wetgeving wijkt in sommige gevallen af van die in Amerika. Tevens is de productie op verschillende landen verdeeld en is de vraag waar deze receptuur nog meer wordt toegepast. Daarnaast is de vraag of halal certificeerders op de hoogte zijn van deze receptuur en islamitische landen hier uitzonderingen voor hebben kunnen maken.

meer weten

Bron:AD 22 januari 2015

 

 

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.