Hoe zit het met EG nummers bij halalkip inkopen?

Vitamine D tekort bij vluchtelingen
18/01/2013
شكوك في اللحوم الأوروبية الحلال
20/01/2013
Show all

Hoe zit het met EG nummers bij halalkip inkopen?

Vraag:

Hoe zit het met EG nummers bij halalkip inkopen?

En wat is de bedoeling bij het kopen van kip in een slagerij?
Moet je dan naar een kopie van de certificaat van Halal correct of van de een bovenstaande slachthuizen vragen?

Antwoord:

Wat betreft de vraag over EG nummers:

Aan een kippenboutje of kipfilet is niet altijd te zien waar die vandaan komt.
Er staat vaak wel op het etiket of doos een ovaaltje met ‘EG nummer’ op.
Dat hoeft niet te betekenen dat de kip uit Europa komt;
De kip kan ook alleen in Europa zijn geslacht of bewerkt.
Bij verwerkte kipproducten, zoals snacks en worst, is niet te zien waar de kip vandaan komt.
Hier zal een keurmerk van een certificeerder dan op moeten staan om  de halalwaardigheid na te gaan.

Wat zijn EG nummers?

EG-erkenningsnummers zijn codes die is aangebracht op levensmiddelen van dierlijke oorsprong waaronder vleesproducten.
Het is een verplichting van de Europese Unie om de voedselveiligheid te waarborgen.
De code geeft aan bij welk bedrijf het product is geproduceerd en dat dit bedrijf onder toezicht van de EU staat wat betreft hygiene.
Het EG-erkenningsnummer geeft niet de oorsprong van de grondstof aan, maar alleen waar het eindproduct dus is geproduceerd.
Op verpakte voedingsmiddelen wordt het symbool op de verpakking aangebracht in tegenstelling tot vlees en kaas bijvoorbeeld. Op vlees wordt het EG erkenningsnummer soms met inkt in de huid geslagen van het geslachte dier. Op kaas bijvoorbeeld wordt een kenmerk aangebracht in de kaaskorst.

Deze EG erkenningsnummers worden gebruikt door overheidsinstanties en de voedingsmiddelenindustrie om de traceerbaarheid en de voedselveiligheid te monitoren.
Voor ons consumenten is het handig om er achter te komen wie de werkelijke producent is.

Waar bestaan de EG erkenningsnummers uit?
Deze nummers bestaan uit codes. De code bestaat uit een ovaal met daarin:

  • De naam, of de landcode van het land waar het product is vervaardigd. De gebruikte landcodes zijn in Belgie: BE. In Nederland NL, Frankrijk FR
    en zo zijn er nog meer codes zoals AT,BG,CY,CZ,DE,DK,EE,ES,FI,IE,
    IT,LT,LU,LV,MT,PL,PT,RO,SE,SE,SI,SK en UK
  • Het eigenlijk erkenningsnummer die achter de letters staat verschilt per land die deel neemt aan de Europese Unie wat betreft volgorde van letters en cijfers.
  • De letters EG / EEG (verouderd), of een equivalent hiervan in een andere EU taal.

Hoe zit het met EG nummers bij halalvlees of kip?

Volgens Halalcorrect BV garanderen  onderstaande EG nummers  de Halalwaardigheid van de volgende slachthuizen:
Een aantal van onderstaande slachthuizen worden gecertificeerd door Halalcorrect BV.

Naam slachthuis/pluimveehouderij Plaats EG nummer
Clazing  BV Zevenhuizen EG 5811 en EG 5255
Storteboom BV Putten EG 5016* sinds eind 2014 niet meer
Jan van Ee BV. Stroe  EG 5740
Vugts BV Steenbergen EG 5268
Slingerland BV Pijnacker EG 5095 * failliet 
Al Manar  Vorst (Brussel), Belgie BE-E1085
Al Farrrouj  Vilvoorde, België BE-E 5005

Wat betreft het navragen van een certificaat is aanbevolen dat zeker te doen.
Er zijn slagers die certificaten hebben maar niet meer geldig zijn.
Er zijn ook slachthuizen die mogelijk niet de juiste slachtwijze gebruiken zoals bijvoorbeeld gasverdoving.

Ook kan het zijn dat er een te hoge stroomsterkte bij het verdoven van kippen in electrisch waterbad wordt gebruikt zoals de huidige europese wet voorschrijft. Deze hoge voltage maakt dat de kippen niet halalgeslacht zijn tenzij lagere voltage is gebruikt en de kippen alleen bewusteloos zijn en niet al helemaal dood zijn.

Recente certificaten
Er is recentelijk een certificaat van Halalcorrect uitgegeven bij kippenvlees afkomstig van slachthuis Clazing en is te herkennen aan onderstaande versie:

certificaat halalcorrect
Tevens is er ook 1 van HQC die ook Clazing certificeert:
halalacertificaat HQC
Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl

EG nummers bij kip inkopen

UPDATE:  “Slingerland (Pijnacker) sluit , maar elhamdoulillah blijft Vugts (Steenbergen) voorlopig nog bestaan”
slingerland 1

Lees meer:

Jan van Ee slacht niet meer halal juni 2013?
https://www.ikeethalal.nl/jan-van-ee-bv-slacht-niet-meer-halal/

Update 2018: clazing wordt niet meer door Halalcorrect gecertificeerd. Jan van Ee en Storteboom worden ook niet gecertificeerd door Halalcorrect

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

11 Comments

  1. Driss Tahiri schreef:

    Iskipfilet met EG nummer halal?

  2. Driss Tahiri schreef:

    Is kipfilet met EG nummer 5241 halal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.