En wat is de bedoeling bij het kopen van kip in een slagerij?
Moet je dan naar een kopie van de certificaat van Halal correct of van de een bovenstaande slachthuizen vragen?
Aan een kippenboutje of kipfilet is niet altijd te zien waar die vandaan komt.
Er staat vaak wel op het etiket of doos een ovaaltje met ‘EG nummer’ op.
Dat hoeft niet te betekenen dat de kip uit Europa komt;
De kip kan ook alleen in Europa zijn geslacht of bewerkt.
Bij verwerkte kipproducten, zoals snacks en worst, is niet te zien waar de kip vandaan komt.
Hier zal een keurmerk van een certificeerder dan op moeten staan om de halalwaardigheid na te gaan.
Wat zijn EG nummers?
EG-erkenningsnummers zijn codes die is aangebracht op levensmiddelen van dierlijke oorsprong waaronder vleesproducten.
Het is een verplichting van de Europese Unie om de voedselveiligheid te waarborgen.
De code geeft aan bij welk bedrijf het product is geproduceerd en dat dit bedrijf onder toezicht van de EU staat wat betreft hygiene.
Het EG-erkenningsnummer geeft niet de oorsprong van de grondstof aan, maar alleen waar het eindproduct dus is geproduceerd.
Op verpakte voedingsmiddelen wordt het symbool op de verpakking aangebracht in tegenstelling tot vlees en kaas bijvoorbeeld. Op vlees wordt het EG erkenningsnummer soms met inkt in de huid geslagen van het geslachte dier. Op kaas bijvoorbeeld wordt een kenmerk aangebracht in de kaaskorst.
Deze EG erkenningsnummers worden gebruikt door overheidsinstanties en de voedingsmiddelenindustrie om de traceerbaarheid en de voedselveiligheid te monitoren.
Voor ons consumenten is het handig om er achter te komen wie de werkelijke producent is.
Waar bestaan de EG erkenningsnummers uit?
Deze nummers bestaan uit codes. De code bestaat uit een ovaal met daarin:
Hoe zit het met EG nummers bij halalvlees of kip?
Volgens Halalcorrect BV garanderen onderstaande EG nummers de Halalwaardigheid van de volgende slachthuizen:
Een aantal van onderstaande slachthuizen worden gecertificeerd door Halalcorrect BV.
Naam slachthuis/pluimveehouderij | Plaats | EG nummer |
Clazing BV | Zevenhuizen | EG 5811 en EG 5255 |
Storteboom BV | Putten | EG 5016* sinds eind 2014 niet meer |
Jan van Ee BV. | Stroe | EG 5740 |
Vugts BV | Steenbergen | EG 5268 |
Slingerland BV | Pijnacker | EG 5095 * failliet |
Al Manar | Vorst (Brussel), Belgie | BE-E1085 |
Al Farrrouj | Vilvoorde, België | BE-E 5005 |
Wat betreft het navragen van een certificaat is aanbevolen dat zeker te doen.
Er zijn slagers die certificaten hebben maar niet meer geldig zijn.
Er zijn ook slachthuizen die mogelijk niet de juiste slachtwijze gebruiken zoals bijvoorbeeld gasverdoving.
Ook kan het zijn dat er een te hoge stroomsterkte bij het verdoven van kippen in electrisch waterbad wordt gebruikt zoals de huidige europese wet voorschrijft. Deze hoge voltage maakt dat de kippen niet halalgeslacht zijn tenzij lagere voltage is gebruikt en de kippen alleen bewusteloos zijn en niet al helemaal dood zijn.
Recente certificaten
Er is recentelijk een certificaat van Halalcorrect uitgegeven bij kippenvlees afkomstig van slachthuis Clazing en is te herkennen aan onderstaande versie:
Tevens is er ook 1 van HQC die ook Clazing certificeert:
Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl
UPDATE: “Slingerland (Pijnacker) sluit , maar elhamdoulillah blijft Vugts (Steenbergen) voorlopig nog bestaan”
Lees meer:
Jan van Ee slacht niet meer halal juni 2013?
https://www.ikeethalal.nl/jan-van-ee-bv-slacht-niet-meer-halal/
Update 2018: clazing wordt niet meer door Halalcorrect gecertificeerd. Jan van Ee en Storteboom worden ook niet gecertificeerd door Halalcorrect
11 Comments
Iskipfilet met EG nummer halal?
Is kipfilet met EG nummer 5241 halal