Dank je wel voor je vraag.
Spinazie behoort tot de groep “nitraatrijke groente”.
Nitraat zit van nature in bepaalde voedingsmiddelen en is niet direct een gevaar voor de gezondheid. Daarnaast wordt er soms nitraat en nitriet toegevoegd aan voedingsmiddelen om de houdbaarheid te verbeteren.
Het risico op gevaar is als je lichaam het nitraat omzet in nitriet.
Door het bewaren, bereiden of het eten van nitraatrijke groente wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet. Nitriet is sneller schadelijk omdat nitriet weer omgezet kan worden in kankerverwekkende nitrosaminen wat uit dierproeven is gebleken.
De schadelijke nitrosaminen ontstaan bijvoorbeeld door nitraatrijke groenten te eten met vis en schaal- en schelpdieren (uitgezonderd zalm en makreel).
Door de combinatie van nitriet met de eiwitten in vis ontstaan de schadelijke nitrosaminen.
Dus vermijd bijvoorbeeld gerechten met spinazie of rode bietensalade in combinatie met vis samen.
Er zijn normen gesteld aan de hoeveelheid nitraat die in voeding en drinkwater mag voorkomen. Dit is vastgelegd in een Europese verordening en in het warenwetbesluit verontreiniging van levensmiddelen. De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit (nVWA) ziet toe op de naleving van de normen.
Mariam Aaras, dietist
nitraat
Welkom
Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl