International Islamic Fiqh Academy (IIFA) vraagt moslims om onverdoofd slachten te waarborgen

Franse veterinaire organisatie vraagt of verdoven tijdens halal slacht is toegestaan
29/10/2017
Mag je radijs tijdens de zwangerschap?
15/11/2017
Show all

International Islamic Fiqh Academy (IIFA) vraagt moslims om onverdoofd slachten te waarborgen

IIFA

IIFA vraagt alle moslim minderheden om juridische stappen te ondernemen om het recht op onverdoofd halal vlees te waarborgen

De Franse consumenten organisatie Asidcom heeft een brief verstuurd naar de Islamitische Fiqh Academie (IIFA) in Saoedie Arabie omtrent een aantal zaken die betrekking hebben op het halal slachten in Europe waarbij verdoving wordt toegepast.
Deze brief had betrekking op de definitie van religieus slachten, de juridische mening over het verdoven van pluimvee d.m.v. het electrische waterbad en de juridische mening over het mechanisch slachten van pluimvee in plaats van met de hand.
Op dit moment is er in Frankrijk een nieuwe gemeenschappelijke religieuze halal standaard goedgekeurd voor de halalproductie en de het toezicht hierop en de controle ervan. Deze gemeenschappelijke normen worden bovenal gesteund door de drie algemeen erkende Grote Moskeeën die hierdoor de moslim halal slachters en de CFCM in staat stellen om de overeenkomst  tegen alle vormen van onverdoofd slachten vorm te geven.

Asidcom kreeg de volgende reactie van de Islamitische Fiqh Academie:
“Met betrekking tot uw e-mail aan de International Islamic Academy of Fiqh op 10 juli 2016, kunt u de fatwa vinden die uw vragen beantwoord:

Fatwa over religieus slachten van pluimvee, het elektrische waterbad verdoven en het mechanische slachten

 9 Shawwaal 1437 H / 14 Juli 2016

 Alle lof komt toe aan Allah, de Heer  der Werelden, de vrede zij met de beste van de boodschappers, onze Profeet Mohammed, zijn familie en zijn metgezellen.

Het antwoord:  Ten eerste willen wij de Franse moslims, hun instituten en de centrale moskee feliciteren. Zij hebben goed werk verricht toen zij een gemeenschappelijke overeengekomen religieuze standaard voor halal slachten hebben ingesteld en werken om erkenning door de belangrijkste formele en wetgevende instellingen te garanderen. We verzoeken de Heer om iedereen te ondersteunen die betrokken is  en vragen om toestemming om verder te gaan voor het welzijn van de betrokkenen en dat van alle Franse burgers.

Eigenlijk voldoet  de aanpak (van de Franse moslims) aan de aanbeveling van de IIFA in paragraaf 6 van het besluit nr. 95 (10/3) over het slachten van dieren:  «Moslims in niet-moslimlanden moeten door middel van wettelijke manieren toestemming krijgen om dieren volgens de islamitische methode te slachten, zonder verdoving. »

We maken van in deze brief van de gelegenheid gebruik om alle moslims die in niet-moslim landen wonen aan te bevelen om initiatieven te ontplooien om de benodigde toestemming en verklaringen te verkrijgen voor het uitvoeren van religieuze slachting zonder verdoving in overeenstemming met de moslim gebruiken. Dit alles om te garanderen dat alle procedures met betrekking tot halal slachten worden uitgevoerd door daarvoor bevoegde en gemachtigde moslims.

Hieronder vindt u antwoorden op uw vragen over religieuze slacht van pluimvee:

Ten eerste: de religieuze slachting (Adh-Dhakat) van pluimvee:
Adh-Dhakat is het slachten (Dhabh) van de wettelijk toegestane vogel, om het te doden en om het bloed te onttrekken, door het doorsnijden van de hals(slag)ader, de slokdarm en de luchtpijp. Adh-Dhakat is onderworpen aan voorwaarden en regels van de etiquette, die te zien zijn in de bovengenoemde beslissing van de Academie.

Ten tweede: Juridische oordeel over het bedwelmen van pluimvee d.m.v. het elektrische waterbad:
Het verdoven/bedwelmen van pluimvee door het elektrische waterbad moet vermeden worden.
Dit staat vermeld in punt “J.” van paragraaf nr. 6 van de beslissing van de Academie: «Het is verboden om pluimvee door de elektrische bedwelming te verdoven, omdat de ervaring leert dat vele vogels dood gaan voordat zij religieus kunnen worden geslacht. »

Ten derde: Juridische oordeel over het mechanisch slachten van vogels:
In paragraaf nr. 8 van het besluit van de Academie staat:  «In principe moet het slachten van pluimvee of andere dieren met de hand worden gedaan;  het is echter toegestaan om mechanische instrumenten te gebruiken voor het slachten van pluimvee, indien aan de voorwaarden in het tweede lid hierboven is voldaan. Het is toegestaan om de Naam van Allah eenmaal voor het slachten van verscheidene dieren aan te roepen. Als het proces wordt onderbroken, moet de aanroeping herhaald worden. »

En gezien het feit dat ons is bevestigd, door waarnemingen, dat een groot aantal verwerkers / slachtfabrieken de mechanische slacht in alle varianten uitvoert door de hals van dier door te snijden buiten het gebied waarin de religieuze slacht moet plaatsvinden, is het noodzakelijk om met de hand te slachten. Daarom denken wij dat mechanische slacht moet worden vermeden, omdat wij weten dat vele verwerkers / slachters terug gaan naar handmatig slachten nadat zij eerst mechanisch hebben geslacht.

Allah weet het het beste, en wij bidden voor onze Profeet Mohammed (moge Allah hem prijzen en beschermen), zijn familie en zijn metgezellen en iedereen die hem volgt.

Internationale islamitische Fiqh Academie,
Sheikh dr. Abd El-Qahir Qamar
Prof. dr. Abdul-Salam Al Abbadi

 

International Islamic Fiqh Academie (IIFA)

 

 

 

Vertaling: in samenwerking met Anna Aisha

 

MEER INFO ZIE: http://www.asidcom.org/IIFA-congratulates-French-Muslims.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

onverdoofd

 

onverdoofd

 

onverdoofd

 

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.