Watermeloen, super gezond en een aanrader tijdens zwangerschap
09/09/2012
Stem ook! Voorlichtingsbureau Halalvoeding verrast met bos bloemen door Rabobank!
09/09/2012
Show all

Islam promoot het tegen gaan van voedselverspilling

 Islam promoot het tegen gaan van voedsel verspilling

 

ALLAH swa zegt ‎”Eet, drink, maar verspil niet. Want Hij houdt niet van degenen die verspillen  (A’raf, 7/31)

voedsel verspilling

De profeet v.z.m.h leidde een heel eenvoudig bestaan.
In zijn jeugd, nadat hij was getrouwd met Khadiezja, vergaarde hij veel weelde.
Ondanks zijn rijkdom veranderde hij zijn eenvoudige levensstijl niet.
Zijn kleding was simpel en was verwijderd van hebzucht en arrogantie.
Ook met huismeubelen lette hij erg op verspilling.
Slechts waar zij behoefte aan hadden, kochten ze;
waar ze geen behoefte aan hadden, haalden ze niet in huis.

Ook met voedsel lette hij erg op verspilling; Brood dat overbleef na het eten werd nooit weggegooid. Er werd geen eten verspild en er bevond zich nooit veel verschillende soorten eten aan tafel.

De bruiloft van zijn meest geliefde dochter Fatima was heel simpel. Ze hielden geen luxe, sensationele huwelijk en vermeden verspilling door ook armen te voeden  bij de feestmaal.
Op een dag zag hij dat één van zijn metgezellen water verspilde tijdens het halen van de water.
Hij vroeg hem “Waar is deze verspilling voor nodig?”. De metgezel vroeg hem daarop of er verspilling bestaat tijdens het halen van de water.

De profeet gaf daar het volgende antwoord op “Jazeker, al bevindt jij je naast een stromende rivier, zolang jij meer water gebruikt dan nodig, is het verspilling.”

Ook raadde de profeet verspilling af met de volgende woorden “Eet, drink, kleed en geef aalmoezen zonder arrogantie of verspilling.”
Deze overlevering maakt duidelijk hoeveel waarde de Islam hecht aan bezuinigen.

Om ons bestaan en werkleven voort te zetten, horen wij onszelf te onderhouden. Een mens hoort echter zoveel als nodig te nuttigen.

Daarnaast is het vermijden van ondervoeding een vereiste. Ons geloof verbiedt zowel verspilling als ondervoeding.

De profeet levert hierover ook het volgende over:

“Een mens hoort zijn maag niet vol te proppen. Echter hoort hij zich ook niet dusdanig te onthouden van eten waardoor hij zijn kracht verliest.”

“De kinderen van Adam hebben geen schadelijkere holte gevuld dan hun maag.
Een aantal hapjes die zijn rug overeind houden, zijn voldoende voor een mens. Wanneer een mens eet, hoort hij een derde van zijn maag te vullen met voedsel, een derde met water en een derde moet hij vrij houden voor zuurstof.”

TIP om uit de schulden blijven:
httpv://www.youtube.com/watch?v=AVzVIyTS8WM&feature=related


auteur: Mariam Aaras, diëtist 

voedsel verspilling

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.