Is E120 halal?
02/10/2017
Franse veterinaire organisatie vraagt of verdoven tijdens halal slacht is toegestaan
29/10/2017
Show all

Kipschandaal 2 Sisters Food Group

Schandaal bij 2 Sisters Food Group, de grootste Britse kipleverancier

De Britse krant The Guardian en het programma ITV News hebben ernstige misstanden bij de grootste kippenleverancier van Groot-Brittannië aan het licht gebracht.

Volgens de nieuwsorganisaties heeft het bedrijf, 2 Sisters Food Group, gesjoemeld met oud en vers vlees en met de houdbaarheidsdatum op de verpakkingen. 2 Sisters Food Group is eigenaar van de in Nederland gevestigde  Storteboom.

2 Sisters Food Group levert een derde van alle kipproducten die in Groot-Brittannië worden gegeten en is kipleverancier van onder meer de grote supermarktketens.

Of er daadwerkelijk gevaar heerst voor de volksgezondheid is onzeker en in ieder geval onduidelijk. Toch hebben alle grote supermarkten waaronder Tesco, Sainsbury’s, Aldi en Lidl alsmede warenhuisketen Marks & Spencer kip geweigerd uit de gewraakte fabriek en hebben een ‘diepgaand onderzoek’ aangekondigd.

Ook de Food Standards Agency, de Britse NVWA, is begonnen met een onderzoek, hoewel het daar direct aan toevoegt dat er bij een eerste spoedinspectie geen overtredingen zijn geconstateerd. 2Sisters zelf heeft de productie in de gewraakte fabriek zondag noodgedwongen stilgelegd, om ‘eventuele misstanden recht te zetten en het personeel nieuwe trainingen te geven’.
De kipleverancier zegt nog niet genoeg tijd te hebben gehad om te reageren en gaat de beschuldigingen onderzoeken. Daarbij zou het gaan om gesjoemel bij een tweetal productielocaties.

Geheime opnames
The Guardian en ITV hebben gedurende twaalf dagen geheime opnames laten maken in de grootste kippenfabriek van 2SFG in West-Bromwich. Dit is de hoofdzetel van het bedrijf dat met een omzet van € 3,5 miljard naar eigen zeggen de grootste voedselleverancier van het land is.
In het filmpje is te zien dat op de grond gevallen kip weer op de band wordt gegooid, maar ook dat medewerkers de etiketten op kratten kip vervangen door labels met een ‘jongere’ slachtdatum.

Ook wordt kip van verschillende slachtdata op de band door elkaar gegooid, waarna op het eindproduct de datum van de laatst geslachte kippen wordt vermeld. Tenslotte wordt door supermarkten teruggezonden kip opnieuw verpakt. Deze kip wordt met een ‘jongere’ houdbaarheidsdatum in andere kanalen, zoals de verwerkende industrie vervolgens verkocht.

De grote Britse supermarkten, alle afnemers van 2SFG, reageerden binnen enkele uren door gewraakte kip uit het schap te halen. Bovendien wil voorzitter Neil Parish van de invloedrijke vaste Kamercommissie voor voeding en plattelandszaken de zaak snel gaan onderzoeken.
Dat zou betekenen dat eigenaar Ranjit Singh Boparan, een van de rijkste mannen van het land, die het liefst ver van de schijnwerpers blijft, in het openbaar wordt verhoord.

zie undercover video op

www.youtube.com/watch?v=FTnv4o4Xt0k

‘Geen gevaar in Nedeland’

Het Britse 2 Sisters is via 2 Sisters Storteboom ook in Nederland actief. Het Nederlandse dochterbedrijf telt vijf productielocaties in Nederland en één in Polen. Een woordvoerster van Storteboom geeft aan dat de voedselveiligheid bij de Nederlandse tak niet in het gedrang is aldus Boerderij.nl

Zie ook

https://www.youtube.com/watch?v=Y0y3bqNe9XQ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Sisters Food Group

2 Sisters Food Group

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.