Dagje uit? Waar kan men halal eten?
13/01/2014
Kurkuma vermindert kans op Alzheimer
16/01/2014
Show all

Kruidensupplementen niet altijd veilig bij chemotherapie

Kruidensupplementen niet altijd veilig bij chemotherapie

Van Sint-Janskruid is het al langer bekend dat het de werkzaamheid van bepaalde geneesmiddelen vermindert.
Maar ook de kruidensupplementen druivenpitextract, groene thee, mariadistel en Oldenlandia diffusa hebben mogelijk een wisselwerking met antikankermiddelen.
Dit blijkt uit onderzoek, waarop Kim Mooiman op 18 december 2013 promoveerde aan Universiteit Utrecht.

Kankerpatiënten gebruiken deze kruidensupplementen onder meer om bijwerkingen van chemotherapie te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Daarbij is hun veronderstelling dat de supplementen niet schadelijk voor de gezondheid zijn.
Echter, een wisselwerking tussen kruidensupplementen en antikankermiddelen kan leiden tot verlaagde of verhoogde bloedspiegels van het antikankermiddel, met respectievelijk onderbehandeling of extra bijwerkingen tot gevolg.

Mooiman adviseert om vervolgonderzoek te doen naar het effect van deze supplementen bij kankerpatiënten.
Andere supplementen die Mooiman heeft onderzocht en die geen wisselwerking met antikankermiddelen vertonen, zijn bèta-caroteen
Ginkgo biloba
ginseng
Echinacea
knoflook
Saw palmetto
valeriaan
vitamine B6
vitamine B12
vitamine C
gezond-halal.jpg
Bron: Universiteit Utrecht

 

chemotherapie

chemotherapie

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.