Doe ook mee: Internationale enquete onder consumenten over halalvlees
08/04/2016
‘Pre-slaughter stun less humane than shechita’
09/04/2016
Show all

KUZU: “BLIJF VAN ONS HALALVLEES AF”

https://www.ikeethalal.nl/stop-het-ontmoedigingsbeleid-tegen-onverdoofd-slachten/

KUZU: “BLIJF VAN ONS HALALVLEES AF”

kuzu

Staatssecretaris Van Dam (PvdA) maakt misbruik van zijn positie om via een slinkse omweg de Eerste Kamer te passeren en alsnog het onbedwelmd ritueel slachten de nek om te draaien. Dat zegt Kamerlid Tunahan Kuzu van DENK. Volgens Kuzu doet de staatssecretaris dit niet via een direct verbod, maar door kleine slachterijen “het leven zuur te maken”.

Daarmee negeert de staatssecretaris volgens Kuzu zowel de Eerste Kamer als de grondwet en “lijkt” de staatssecretaris “zijn positie te misbruiken” om alsnog “zijn zin door te drammen”.

DENK-Kamerlid Kuzu denkt dit omdat staatssecretaris Van Dam maatregelen heeft voorgesteld om een exportverbod voor halal- en kosjervlees voor kleine slachterijen. Hierdoor kunnen zij “een belangrijk deel van hun afzetmarkt kwijtraken en daardoor failliet gaan,” aldus Kuzu. Omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten ook nog eens permanent toezicht moeten houden op de onbedwelmde rituele slacht, zal dit ook extra kosten met zich meebrengen die volgens Kuzu verhaald zullen worden op slachterijen. “Eén zo’n slachterij geeft aan dat de kosten hierdoor 570% stijgen: van 20 cent per kip tot 1,14 euro per kip.”

Kuzu vraagt zich af waarom staatssecretaris Martijn van Dam een “obsessie voor halal- en kosjervlees” heeft. Volgens hem moet de staatssecretaris in plaats van de focus te leggen op “de relatief piepkleine sector van de rituele slacht”, het dierenleed in de bio-industrie aanpakken. Ook roept Kuzu moslims op om voor hun “grondwettelijke recht op halal- en kosjervlees te strijden.”

31-03-2016 Demet TV

UPDATE
In 2017 zijn er ook debatten geweest zie Denk aan het woord op
httpv://www.youtube.com/watch?v=3CjOklkFLsY&feature=emb_title

Welkom 

Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.