Caramel tompoucen vrij van E120 maar bevatten varkensgelatine
16/11/2016
Gelatinevrij of halalgelatine?
06/12/2016
Show all

Is lecithine (E322) halal?

Vraag inbox
Salaam alikom
Via google staat er over sojalechthine dat het dierlijk en plantaardig kan zijn. Ik twijfel er nu heel erg over en op jouw site heb ik net gelezen is plantaardig. Omdat dit in heel veel producten staat vind ik het moeilijk en wil ik er zeker van zijn. Ik hoor graag welke informatie betrouwbaar is
Selamun aleykum.

 

Antwoord
Alikom salaam

Lecithine (E322) is een type lipide (vet) dat door iedere cel in je lichaam wordt gebruikt. Je celmembranen, die het passeren van voedingsstoffen in en uit je cellen reguleren, bestaan grotendeels uit lecithine. Onze lever produceert bv ook lecithine en zorgt ervoor dat het cholesterol niet te hoog wordt. 30% van onze hersenen bestaat uit lecithine.

In voeding komt het dus ook voor en dan met name in eidooiers, sojabonen, koolzaad en melk. Bijzonder rijk aan lecithine zijn ook kalfslever, bloemkool, eigeel, linzen, sojaproducten, spliterwten en tarwekiemen.
Lecithine helpt vetten, zoals cholesterol en andere lipides, om in vocht op te lossen en langzaam uit het lichaam te verdwijnen. Wat simpelweg betekent dat dit stofje het lichaam helpt met vet om te gaan en het cholesterol op een natuurlijke manier te verlagen. Veel mensen kunnen daarom gebaat zijn bij voldoende lecithine in hun dieet. Vooral mensen die geen galblaas meer hebben, is het zeker een aanrader om deze voedingsstof toe te voegen aan het dieet.

Lecithine in voedingsmiddelen
Lecithine wordt heel veel gebruikt in de voedselindustrie.
Lecithine in voedingsmiddelen voorkomt dat kleine vetdruppels samenvloeien tot grote vetdruppels.
Lecithine zit bv in eierdooier en zorgt ervoor dat mayonaise stabiel blijft.

Het is meestal van natuurlijke oorsprong, maar kan ook via genetische manipulatie verkregen worden.
Commercieel verkrijgbare lecithine wordt van oudsher vooral uit sojabonen verkregen en heet het sojalecithine. De laatste jaren echter wordt lecithine steeds vaker ook uit andere bronnen verkregen, bijvoorbeeld uit zonnebloempitten.

Lecithine (meestal sojalecithine) wordt toegevoegd aan o.a. chocolade, chocopasta, koffieroom, margarine, snoep , gebak, chips, snacks, pasta, bakkersvetten en koekjes. Lecithine wordt ook gebruikt in instant oplospoeders om ze sneller te laten oplossen.
Dat het dierlijk kan zijn is in de voedingsindustrie is bv het geval als het van eidooiers is gemaakt maar is meestal plantaardig tegenwoordig. Dit in tegenstelling van lecithine dat wel in dierlijke voedingsmiddelen kan voorkomen van nature.

sojaboon

Gezondheidsvoordeel van lecithine
Lecithine heeft een gunstige invloed op het geheugen, de stofwisseling van vetten en het heeft een verzorgende invloed op hart en bloedvaten.
Lecithine is een gezonde vetsoort (lipide) dat door iedere cel in je lichaam wordt gebruikt. Je celmembranen, die het passeren van voedingsstoffen in en uit je cellen reguleren, bestaan grotendeels uit lecithine. Lecithine helpt vetten, zoals cholesterol en andere lipides, om in vocht op te lossen en langzaam uit het lichaam te verdwijnen. Wat simpelweg betekent dat dit stofje het lichaam helpt met vet om te gaan en het cholesterol op een natuurlijke manier te verlagen. Veel mensen kunnen daarom gebaat zijn bij voldoende lecithine in hun dieet. Vooral mensen die geen galblaas meer hebben, is het zeker een aanrader om deze voedingsstof toe te voegen aan het dieet.

Voor vragen over andere E nummers verwijs ik je even naar KLIK HIER

15 Comments

  1. Elly schreef:

    Ik ben intolerant voor lecithine maar ook mijn galblaas is verwijderd. Wat kan ik nu doen?

  2. Orhan schreef:

    Wat is het nu, ja of nee?

  3. ghadeer schreef:

    Is het nu wel halal of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.