International Islamic Fiqh Academy (IIFA) vraagt moslims om onverdoofd slachten te waarborgen
30/10/2017
Groente: rauw of liever gekookt?
04/12/2017
Show all

Mag je radijs tijdens de zwangerschap?

Mag je radijs tijdens de zwangerschap?

Zowel het Voedingscentrum als het Voorlichtingsbureau Halalvoeding raden rauwe radijs af tijdens de zwangerschap.
Bij radijs kunnen bepaalde bacteriën sneller voorkomen zoals salmonella en E.coli.
Radijs valt onder de groep kiemgroenten en deze groep is voor de zwangere uit daardoor meer risicovol om in contact te komen op bacterien.

radijs

radijs (3)

Wat zijn kiemgroenten?
Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde plantjes.
Radijs, taugé en tuinkers zijn voorbeelden van kiemgroenten. Bij kiemgroenten groeien de plantjes uit zaden.
In plaats van ze te laten groeien in de aarde, zoals bij de meeste andere groenten, worden ze eerst gekweekt door ze met water in een reservoir te zetten.
De plantjes ontkiemen dan vanzelf na verloop van tijd. Kiemgroenten behoren tot de groenten en zijn zeer voedzaam.
Ze bevatten koolhydraten, vetten, eiwitten, vezels, vitamine A en C. De mineralen die in kiemgroenten voorkomen zijn calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium.

Om geen risico op besmetting te lopen wordt het nuttigen van rauwe radijs, taugé en tuinkers tijdens de zwangerschap, sterk afgeraden. Risico op besmetting wordt verkleind wanneer de kiemgroenten goed worden verhit. Het alleen wassen van de kiemgroenten is niet voldoende.

Waarom is het gevaarlijk tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap hebben de moeders een verhoogd risico op het krijgen van infecties door de hormonale veranderingen die zich voordoen tijdens de zwangerschap.
Door de hormonale veranderingen wordt het immuunsysteem van de moeder onderdrukt waardoor de kans op voedselvergiftigingen verhoogd wordt. Daarom is het belangrijk om gedurende de zwangerschap extra goed op de voeding te letten.

Bepaalde bacteriën kunnen door de placenta de foetus bereiken, waardoor het risico op infectie van het foetus verhoogt wordt. Infectie kan leiden tot miskraam, doodgeboorte, voortijdige geboorte of ernstige complicaties voor de baby. De bacteriën Listeria monocytogenes, Toxoplasma gondii, Salmonella typhi en Campylobacter jejuni kunnen  nadelige gevolgen hebben voor de foetus als zij de placenta binnendringen(1,2).

Hoe kun je wel radijs eten?
Dompel de radijs 5 seconden in kokend water en verwerken het dan pas in je maaltijd. Taugé kan bijvoorbeeld meegebakken worden met een wok-maaltijd.

Wist je dat tauge ook wel alfalafa wordt genoemd dat afkomstig is uit het Arabisch is wat “vader van alle voedsel” betekent.


Bronnen:
(1) Dean, J. Kendall, P. Food Safety During Pregnancy. FOOD SAFETY.
https://dspace.library.colostate.edu/bitstream/handle/10217/183340/AEXT_ucsu2062293722006.pdf?sequence=1

(2) Can Pregnant Women Eat Radishes? http://healthyeating.sfgate.com/can-pregnant-women-eat-radishes-4283.html

(3) http://all-free-download.com/free-photos/download/market-radishes-garden_221889.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

radijs

 

 

radijs

Welkom 

Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.