Felle kritiek internationaal op verbod onverdoofd slachten in Denemarken
24/02/2014
Halal certificeerders in kaart
26/02/2014
Show all

Medicinale werking honing ontrafeld

Medicinale werking honing ontrafeld

Foto

Medicinale werking honing ontrafeld

Lekker en Gezond
Waarom heeft honing een ontsmettende werking?
Onderzoekers van de afdeling Medische Microbiologie van het AMC hebben voor het eerst de antibacteriële werking van  het zoete broodbeleg ontrafeld.
Een ontwikkeling voor nieuwe antibiotica die op de huid konden worden gesmeerd, werd hiermee in gang gezet. De resultaten staan in  het juninummer van het AMC Magazine 2010, het maandelijkse tijdschrift van het
Academisch Medisch Centrum.
Microbioloog Paul Kwakman heeft gepromoveerd in zijn onderzoek in 2010.

Dat honing de eigenschap heeft om bacteriën te doden, was al eeuwenlang bekend. Het middel wordt sinds jaar en dag gebruikt. `De volkswijsheid klopt’,

zei Kwakman.  `Alleen was niet helemaal duidelijk waarom honing die eigenschap heeft.’

De hoge suikerconcentratie in honing (ongeveer 80 procent) speelt een rol. Sommige bacteriesoorten kunnen daar niet tegen. Daarnaast breekt een enzym in honing suiker af, waarbij een beetje waterstofperoxide ontstaat. Niet schadelijk voor de huid, maar genoeg om sommige bacteriën te doden.
Maar zelfs als de honing wordt gemengd met een stof die de vorming van waterstofperoxide blokkeert, heeft hij nog een sterke antibacteriële werking.
Voor zijn onderzoek heeft Kwakman honing gescheiden, onder andere op de grootte van de deeltjes in de honing en de lading van de deeltjes.
Steeds keek hij welk fractie van de honing actief was. Na veel monnikenwerk vond de onderzoeker een klein eiwit waaraan de resterende antimicrobiële werking kon worden toegeschreven. Bijen gebruiken dit eiwit in hun eigen afweersysteem.

Het onderzoek was een belangrijke stap naar de ontrafeling van de helende eigenschap van honing.
Elke soort is anders, bijen verzamelen nectar van verschillende bloemen.
Van elke honingsoort moest dan ook afzonderlijk worden vastgesteld welke stoffen verantwoordelijkheid waren voor de antimicrobiële werking.
Voor zijn onderzoek heeft Kwakman honing uit Wageningen gebruikt die in kassen onder gecontroleerde omstandigheden werden geproduceerd.
Uit welke bloemen de nectar voor de honing is gehaald, is het geheim van de leverancier.

Bron: AMC

honing

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.