De voordelen van olijfolie
30/01/2013
Heerlijke fruitijsjes zelf maken?
02/02/2013
Show all

Melk

Melk

Melk is 1 van de voedingsmiddelen die genoemd is in de quraan als gezegende drank

“En voorwaar, voor jullie is er in het vee een lering: Wij geven jullie van wat er in hun buiken tussen mest en bloed is pure melk, gemakkelijk voor de drinkers.” (Surah an-Nahl, vers 66)

– “En voorwaar, in het vee is een lering voor jullie. Wij geven jullie te drinken uit hun buiken en voor jullie zijn daarin vele nuttige zaken en jullie eten daarvan.” ( Surah Al-Muminun, vers 21) zie ook https://www.ikeethalal.nl/voedsel-de-quraan/

Er gaan soms discussies rond dat in de tijd van de profeet sws meer de aandacht gevestigd werd op geitenmelk maar niets is minder waar; In een bijzondere hadith/overleveringen van profeet Mohammed sws staat specifiek ook koemelk vernoemd.

De Profeet (salAllaahu ‘alayhi wa sallam) heeft gezegd:

“Drink koeienmelk! Voorwaar (de koe) eet van allerlei vegetatie, en het (de melk) is een genezing voor elke ziekte.” [Al-Haakim] (8274). Al-Albaani heeft het authentiek verklaard in Saheeh Jaami’ As-Shageer (4059).

Ibn mas’oed (ra) heeft overgeleverd dat de profeet Mohammed (sws) heeft gezegd,
‘Neem koeienmelk als behandeling want waarlijk ik hoop dat Allah daar een genezing in plaatst, want waarlijk het herkauwt op verschillende kruiden”. (At-Tabaraani en is hasan verklaard door Imam al-Albaani in zijn saheeh al-Jaami’ as-sagheer (nr. 2929)

Melk gezond!

Melk bevat naast calcium (kalk), eiwitten en vetten tevens vitamines (A, B2, B6, B12, D en foliumzuur) en zink. Daarnaast leveren ze een gedeelte van de dagelijkse behoefte aan vocht.
Melk is van belang voor (de aanmaak en het behoud van) stevige botten.
99 procent van alle calcium in het lichaam zit in de botten. Maar ook het hart, de spieren en andere belangrijke organen hebben calcium nodig. Als het lichaam via de voeding te weinig calcium binnenkrijgt, wordt de calciumvoorraad in de botten aangesproken. Dit moet men zien te voorkomen omdat  het botontkalking stimuleert.
Voor de calciumopname in de botten en tanden is vitamine D nodig. Deze zit van nature in het melkvet.
1-2 glazen per dag aan zuivel is voldoende.
Lust men geen melk dan kan men altijd nog karnemelk, vla, yoghurt of bijvoorbeeld kaas nemen als alternatief om toch voldoende calcium binnen te krijgen.

Melk heeft wel een aantal nadelen
1 Het melkvet is rijk aan verzadigde vetten wat het cholesterol kan verhogen als men over het algemeen voedig tot zich neemt dat rijk is aan verzadigde vetten.

2. Sommige mensen hebben koemelkeiwitallergie en kunnen melk niet verdragen. Ook zijn er mensen die prikkelbare darmen
hebben en de lactose ook wel melksuiker genoemd minder goed kunnen verdragen en bij te veel melkinname diarreeklachten kan veroorzaken.

3. Het calcium in de melk kan de ijzeropname in bepaalde voedingsmiddelen zoals brood remmen. Belangrijk is om vitamine C rijke voedingsmiddelen erbij te nemen om de calciumopname te bevorderen of melk op een ander tijdstip te nemen.

Wil men een interessante les of workshop over melk en de gezondheidsaspecten?

Mail gerust naar info@ikeethalal.nl

 

GRATIS LEUKE POSTER Melk informatie

koe

 

 melk

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

11 Comments

  1. […] Melk “En voorwaar, voor jullie is er in het vee een lering:Wij geven jullie van wat er in hun buiken tussen mest en bloed is pure melk, gemakkelijk voor de drinkers. [Surah an-Nahl, vers 66] En voorwaar, in het vee is een lering voor jullie. Wij geven jullie te drinken uit hun buiken en voor jullie zijn daarin vele nuttige zaken en jullie eten daarvan.” [Surah al-Muminun, vers 21]“Het beeld van het paradijs dat aan de godvruchtigen is beloofd: er zijn daarin stromen water dat niet bederft; en stromen melk waarvan de smaak niet verandert en stromen wijn, smakelijk voor degenen die drinken en rivieren van zuivere honing. En zij zullen er allerlei vruchten in hebben en vergiffenis van hun Heer.” [Surah Muhammad, vers 15] meer info op https://www.ikeethalal.nl/melk/ […]

  2. Nabila schreef:

    Salam
    Ik heb een vraagje is vrouwelijk ezel melk haram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.