Moskeebesturen en imams bezorgd over halalvlees en willen helderheid

ONVERDOOFD SLACHTEN NOG STEEDS EEN PROBLEEM?
25/04/2018
In memoriam: Abdelhamad Evans
05/06/2018
Show all

Moskeebesturen en imams bezorgd over halalvlees en willen helderheid

Moskeebesturen en imams bezorgd over halalvlees en willen helderheid

Maandag 7 mei j.l. vond er een belangrijke bijeenkomst plaats van diverse islamitische organisaties en moskeeën over de huidige stand van zaken over halal slacht in Nederland.
De bijeenkomst werd georganiseerd door 4 koepelorganisaties vanuit het hele land.*
Diverse bestuurders en imams waren aanwezig maar ook diverse toehoorders zoals de vereniging van imams en samenwerking moskeeen Utrecht e.o.
Voorlichtingsbureau Halalvoeding was zelf ook aanwezig.
De gastsprekers waren de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit(NVWA), een docent van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR),  een imam en een advocaat.
De NVWA vertelde hoe het convenant “rituele slacht” tot stand kwam. De imam uitte met name zijn zorgen over waar we nog rundvlees van onverdoofde slacht kunnen kopen.
De advocaat kwam met informatie over het juridisch recht over onverdoofde slachten en een aantal adviezen.
De docent vertelde in het kort wat over de islamitische wetscholen en waardoor er nu soms verschil van mening kan ontstaan rondom verdoven.

Wat duidelijk naar voren kwam tijdens de bijeenkomst was dat je dit onderwerp niet in een paar uur kan bespreken.
Er waren daarnaast veel vragen in het publiek zoals de vraag waarom het Contactorgaan Moslim en Overheid er niet was om ook duidelijkheid te verschaffen. CMO is  degene die het convenant “ritueel slachten” had ondertekend.
Ook de vraag bij velen heerste hoe we de slachthuizen kunnen overtuigen dat ze onverdoofd moeten slachten aangezien door de kostenverhoging men gestopt is of zijn gaan verdoven. De vraag is of het werkelijk zo zou zijn dat moslimconsumenten vlees van verdoofde slacht boven onverdoofd kiezen als het vlees duurder zou worden wat sommige slachthuizen beweren.

Veel slachthuizen en slagers zullen op dit moment echt zich meer moeten afvragen wat de betekenis is van de halal slacht en in hoeverre men de verantwoordelijkheid en zorg (Amaanah) tegenover dieren draagt als men niet meer onverdoofd slacht. Men moet niet vergeten dat halal slachten een vorm van ibaadah (aanbidding) is als men het doet om er nuttig voedsel van te maken.
Tijdens de bijeenkomst wilde het publiek graag weten welke slachthuizen nog onverdoofd slachten. Deze vraag werd ook  Voorlichtingsbureau Halalvoeding gevraagd toen we massaal gebeld werden met deze vraag na bekendmaking dat er geen kip van onverdoofde slacht was. Dit toont dus aan dat er wel degelijk behoefte is aan vlees van onverdoofde slacht.

Wat zijn nu de vervolgstappen?
De NVWA vertelde over een mogelijk kwaliteitssysteem wat besproken zal worden met de Vereniging van Vlees slachterijen (VSV) in plaats van de dure manier van permanent toezicht door een dierenarts. De moslimgemeenschap wil bij dit soort zaken betrokken zijn.
De moslimorganisaties en de samenwerkende islamitische koepels zullen op korte termijn 2 commissies opzetten.
De ene commissie zal als taak hebben om een onafhankelijk onderzoek op te zetten en uit te voeren over de halal slacht. Dit wordt opgezet om meer inzicht te krijgen in de huidige situatie. De andere commissie zal zich intensief gaan inzetten om het onverdoofd religieus slachten te verdedigen en te behouden aangezien er zowel vanuit de politiek als vanuit het convenant het ons moslims nog steeds moeilijk wordt gemaakt.
De diverse organisaties hopen hiermee het recht van de moslimgemeenschap om halal vlees te eten in Nederland te waarborgen. Voorlichtingsbureau Halalvoeding is hier natuurlijk enorm blij om en zal haar expertise en ervaring delen bij deze activiteiten zodat de consument straks weet wat hij eet en wat gegarandeerd halal is.
 
Mariam Aaras
Voorlichtingsbureau Halalvoeding

 

*Organisators

  • Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (75 islamitische organisaties)
  • Vereniging Samenwerking Islamitische Organisaties Haaglanden
  • Samenwerking Moskeeen Brabant en Zeeland (10 moskeeën)
  • Vereniging Ettaouhid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

onverdoofde slacht

 

onverdoofde slacht

 

 

 

 

 

 

onverdoofde slacht

 

 

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.