Ook paardenvlees in Nestlé-producten

Voedingsadvies; Bij wie kan ik terecht?
17/02/2013
Alle Nederlandse kip onverdoofd geslacht?
19/02/2013
Show all

Ook paardenvlees in Nestlé-producten

Nestlé, grootste halal voeding aanbieder ter wereld ontdekt ook paardenvlees

De Zwitserse voedingsmiddelengigant Nestlé is ook betrokken in het Europese paardenvleesschandaal.
In verschillende producten is DNA-materiaal van paarden ontdekt.

Nestlé roept ravioli- en tortelliniproducten met rundvlees terug uit Spaanse en Italiaanse winkels. Op de verpakking stond namelijk alleen aangegeven dat de maaltijden bereid waren met rundvlees maar uit DNA test sporen van paardenvlees te bevatten.
Het percentage paardenvlees in de maaltijden Buitoni Beef Ravioli en Beef Tortellini van Nestlé lag boven de 1 procent.
Vorige week meldde het concern nog dat in Nestlé-producten geen paardenvlees zat.
De voedselfabrikant heeft ook bevroren vlees uit de handel gehaald dat als Lasagnes à la Bolognaise Gourmandes aan cateringbedrijven in Frankrijk werd verkocht.

Een van de bedrijven waarvan Nestlé vlees betrok, was de Duitse leverancier H.J.Schypke.
Na de ontdekking van sporen paardenvlees doet Nestlé geen zaken meer met dat bedrijf.

100 procent rundvleesproducten

Nestlé heeft alle leveringen van rundvlees van de Duitse leverancier H.J.Schypke gestopt .

“Er is geen sprake van gevaar voor de voedselveiligheid, maar de onjuiste etikettering van producten betekent dat ze niet voldoen aan de standaard die consumenten van ons verwachten”, aldus het concern.

Nestlé gaat de producten vervangen voor 100 procent rundvlees-maaltijden,aldus het concern.

Paardenvlees Engeland

De Britse voedsel- en warenautoriteit spreekt van waarschijnlijk gesjoemel of ernstige nalatigheid als een product meer dan 1 procent van een vreemd ingrediënt bevat.

Onderzoek in Groot-Brittannië wees vorige week al uit dat het paardenvleesschandaal zich niet langer beperkt tot diepvriesproducten uit de supermarkt. Ook in schoolmaaltijden, maaltijden voor ziekenhuizen en in gerechten in restaurants is paardenvlees aangetroffen.

Nestlé : grootste halal voeding aanbieder ter wereld  

Paardenvlees in producten 


Nestlé is de wereldleider in het produceren van halal voedsel.
Al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is de gigant aanwezig met gecertificeerde halal producten die ondertussen 5% van hun totale omzet uitmaakt. Sommige van hun bekendste merken bestaan in een halal versie zoals Kit Kat, Smarties, Maggi soep en Nescafé.

paardenvlees in producten 

Deze laatste lijkt een vreemde eend in de bijt omdat koffie sowieso halal is maar in sommige landen mengt Nestlé er andere ingrediënten bij naargelang de lokale smaak.
Ook van merken die men doorgaans niet met halal associeert zoals de bekende Herta fijne vleeswaren bestaan halalversies.Van Nestlé’s 456 fabrieken in de wereld zijn er 85 die een halal certificaat hebben waarvan 19 in Europa produceren. Samen hebben ze 154 halal productielijnen.
Het in 1866 gestichte Zwitsers bedrijf heeft in Maleisië haar eigen expertisecentrum dat de halal activiteiten uitwerkt. Hun grootste afzetmarkten zijn Turkije, Maleisië en Indonesië. Niet verbazingwekkend als je weet dat het eerste land de grootste economie en het laatste de grootste moslimpopulatie heeft in de islamitische wereld.

In Europa worden 150 verschillende halal producten verkocht door 10.000 ethnische winkels. Voor 2010 zijn er ambitieuze plannen om ze ook in de supermarktschappen te krijgen, te beginnen in thuisbasis Zwitserland.

In hoeverre in het assortiment halal vleesproducten van Nestlé ook sprake is van aanwezigheid van  paardenvlees is niets over bekend gemaakt nog.

paardenvlees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.