PvdA wil begrijpelijk etiket op voedsel

Universele halalnormen de toekomst van halalindustrie
18/12/2013
Laboratorium en Klinisch Bewijs: Kanker chemopreventie door granaatappel
19/12/2013
Show all

PvdA wil begrijpelijk etiket op voedsel

PvdA wil begrijpelijk etiket op voedsel

Weg met de onduidelijke etiketten vol kleine lettertjes en e-nummers op voedsel. Als het aan PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers ligt, komen er etiketten die voor iedereen begrijpelijk zijn.


Foto:  ANP

Dikkers dringt daar woensdag op aan in het debat met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Dikkers vindt dat al die kleine lettertjes en e-nummers nu te vaak verhullen wat er echt in een product zit.

 

“Voor het zuiveren van appelsap wordt bijvoorbeeld varkensgelatine gebruikt. Bijna niemand weet dat, want mensen moeten zelf maar uit codes of geheimtaal ontcijferen dat bij bepaalde e-nummers varkensbotten of vet zijn verwerkt. Dat moet transparanter. Consumenten moeten kunnen weten wat ze eten.”

Ook de namen van producten, storen het Kamerlid. Want de grens tussen verleiden en misleiden van de consument wordt regelmatig overschreden, meent Dikkers.

“In bosbes-kiwi-sap zit bijvoorbeeld maar een klein percentage bosbes en voornamelijk appelsap. Dan vraag ik me af of de naam ‘bosbes/kiwi-sap’ nog wel gerechtvaardigd is.”

 Afspraken

Als het aan de PvdA ligt, worden er nu snel afspraken gemaakt met producenten van voedsel en supermarkten over betere informatievoorziening. En de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) mag van Dikkers best wat actiever worden.

“De NVWA controleert nu alleen etiketten als er een klacht binnenkomt. Dat mag wel wat actiever. Op veel etiketten staat gewoon ronduit misleidende informatie. Consumenten moeten er op kunnen vertrouwen dat ze een eerlijk product krijgen.”

Door: ANP

 

etiket op voedsel

etiketten

etiketten

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.