Varkensvlees in lamsdöner kebab
30/03/2012
Zes op de tien halalproducten niet rein in Belgie
30/03/2012
Show all

Quick gaat halal

Quick gaat halal

2010

 

De Belgische fastfoodketen Quick is in Frankrijk volop aan het experimenteren met halal-restaurants.

In die vestigingen worden enkel producten geserveerd die voldoen aan de voedselvoorschriften voor moslims. Sinds half december zijn 8 Franse Quicks volledig op halal-maaltijden overgeschakeld.
Halalvlees dient uitgebloed vlees te zijn van een beperkt aantal toegestane dieren, die volgens de islamitische voorschriften en onverdoofd geslacht worden.
Vlees van carnivoren of van dieren die spontaan gestorven zijn, evenals het expliciet in de Koran vermelde varkensvlees, zijn verboden.
Ook de volledige productieketen waar het vlees doorgaat, moet aan de ‘reinheidsvoorschriften’ voldoen.

De omstandigheden waarin een dier gefokt werd, de kwaliteit van het voedsel en het onderdak dat het kreeg, de wijze van transport en de afstand waarover dit verantwoord gebeurde, kunnen ook een rol spelen bij de beoordeling of het vlees halal is.

Voor de politieke partij Vlaams Belang was het nieuws van de Franse Quick-restaurants genoeg om de doemklokken te luiden, want ‘als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel’.
‘Door islam-correcte hamburgerrestaurants te openen werkt Quick de toenemende islamisering in de hand’, zo stelt de partij in een mededeling. ‘Indien ook Vlaamse vestigingen zouden toegeven aan de druk van de islamitische shariawetgeving, zullen het Vlaams Belang en Steden Tegen Islamisering (STI) zonder twijfel actie voeren.’

Zo’n vaart lijk het echter niet te lopen. ‘Op deze manier gaan we zeker geen halal-restaurants openen in België’, zegt operationeel directeur Dorian Verfaille van Quick. ‘De situatie in Frankrijk met zijn banlieues is sociaal en economisch totaal anders dan bij ons.
Wat eventueel wel mogelijk zou zijn, afhankelijk van het succes in Frankrijk, is dat we in bestaande restaurants een of twee halal-gerechten op de kaart zetten. Net zoals we nu ook al vegetarische burgers aanbieden. Maar zeker niet op korte termijn.’

Verfaille geeft toe dat de halal-vestigingen op heel wat bijval kunnen rekenen. ‘De eerste, in Toulouse, blijkt heel goed te draaien. We hadden er nochtans geen ruchtbaarheid aan gegeven, alles gebeurde via mond-tot-mondreclame.’
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=LV2KFFE9

 

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.