Eenvandaag halal kip
04/12/2012
no comment:)
10/12/2012
Show all

Shisha waterpijp vanuit Islamitische visie

Shisha waterpijp vanuit Islamitische visie

Wat doet shisha waterpijp in het lichaam?

Als we kijken naar wat shisha waterpijp doet,  dan is het effect wat alle drugs gemeenschappelijk hebben, namelijk dat het stoffen zijn die de hersenen op een bepaalde manier prikkelen.
Die hersen­prikkels veroorzaken op hun beurt allerlei geestelijke en lichamelijke effecten.
Deze effecten kunnen stimulerend zijn, verdovend of bewustzijnsveranderend.

Shisha waterpijp wel of niet een drugs?

Shisha waterpijp is ook een drugs en even ongezond als roken. De waterpijp wordt ook bij ons steeds populairder. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de waterpijp minstens even ongezond als sigaretten.

In een Israëlische studie in het Amerikaanse vakblad Pediatrics vergeleken wetenschappers het bloed van waterpijprokers en sigarettenrokers. Daaruit bleek dat de concentratie koolmonoxide bij de waterpijprokers vier keer hoger lag dan bij de sigarettenrokers.
Bovendien bleek de waterpijptabak vaak meer nicotine dan de tabakmengsels voor sigaretten te bevatten.
In shisha waterpijptabak zit soms ook wat alcohol, hasj of marihuana.

Ook het Duitse Federale Instituut voor Risicoanalyse (BfR) kwam tot zorgwekkende besluiten.
Een roker inhaleert per ‘trek’ veel meer rook van een waterpijp dan van een sigaret, en rookt ook langer aan een pijp dan aan een sigaret.
Volgens de WGO-werkgroep zou ook 1 uur waterpijp roken ongeveer overeenkomen met het inhaleren van 100 à 200 sigaretten.
Zo levert de waterpijp veel grotere hoeveelheden schadelijke stoffen als teer en koolmonoxide, dan een sigaret zonder filter.

Nog altijd volgens dit verslag, vormt dit gebruik een ernstig risico voor de gezondheid voor de actieve of de passieve rokers (in het bijzonder voor zwangere vrouwen); de doorgang door water verwijdert niet de toxische bestanddelen
(voornamelijk koolstofmonoxide, zware metalen en kankerverwekkende stoffen, zowel door het verbranden van tabak als door de gloeiende tabak geproduceerd).

 

Shishapijp rokers krijgen dus veel meer kankerwekkende stoffen binnen zoals arseen, chroom en nikkel.
Ook lood komt vele malen meer uit een waterpijp dan uit een sigaret.
Jarenlang waterpijp roken kan de longfunctie aantasten en het risico op kanker aan de longen, de blaas en de lippen verhogen, blijkt uit diverse studies.
Zelfs in vergelijking met mensen die vijftien tot veertig sigaretten hadden gerookt, hadden waterpijprokers beduidend meer koolstofmonoxide en nicotine in hun bloed.

Volgens de Studiegroep over de wetgeving van tabaksproducten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) inhaleren rokers dieper (om “hun dosis te hebben”) door het feit dat water een deel van de nicotine weerhoudt.
Dit stelt hen bloot aan grotere hoeveelheden kankerverwekkende stoffen en koolstofmonoxide.

De nicotine, die verslaving veroorzaakt,  veroorzaakt de voornaamste problemen bij het waterpijpgebruik.
Daarnaast zou het gemeenschappelijk gebruik van de pijp ook de verspreiding van infectieziekten als tuberculose in de hand werken.
In het verslag van de WGO staat dat het feit om de rook in te ademen via een zelfde uiteinde, problemen stelt in verband met het overdragen van ziektes zoals tuberculose of hepatitis.
Dit gevaar werd door Franse onderzoekers bestudeerd.
Zij isoleerden 74 verschillende bacteriële stammen. Volgens de auteurs, “kan het herhaalde gebruik van dezelfde nargileh door verschillende opeenvolgende rokers of tezelfdertijd zonder rekening te houden met het veranderen van pijpje na elk gebruik, verscheidene longinfecties veroorzaken”.*

Download hier gratis het onderzoeksrappport over waterpijp : KLIK HIER


Shisha lounges streng aangepakt

Recent zijn shisha lounges streng aangepakt volgens de nieuwssite DenHaagfm.nl
Op verzoek van het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani van de Partij van de Eenheid heeft burgemeester Jozias van Aartsen de afgelopen periode 28 shisha lounges laten controleren door de politie.

Shisha lounges zijn horecabedrijven waar bezoekers, veelal jongeren, een waterpijp kunnen roken. Deze lounges zijn de laatste maanden erg in opkomst zijn. De gezondheid van veel jongeren is hierbij in het geding alsmede de veiligheid in en rondom de lounges, aldus Khoulani.

Bij de controles zijn in 18 shisha lounges overtredingen geconstateerd.
Drie lounges zijn vervolgens op last van de burgemeester gesloten. Ruim de helft van de gecontroleerde bedrijven heeft een schriftelijke waarschuwing ontvangen.
Ook het komende jaar zullen de shisha lounges scherp in de gaten worden gehouden, onder meer door nieuwe controles van de politie.

Stimulerend effect van drugs
Bij gebruik van deze middelen krijgt de gebruiker het gevoel meer energie te hebben en alerter te zijn. Voorbeelden van middelen met een stimulerende werking zijn cocaïne, amfetamine (‘speed’).ha waterpijp

Verdovend effect van drugs
Hierbij krijgt de gebruiker het effect van een slaperige roes. Door de kalmerende en ontspannende werking worden de scherpe kantjes van het leven wat minder scherp of volledig weggedrukt.
Voorbeelden van middelen met een verdovende werking zijn heroïne en andere opiaten, maar ook alcohol en slaapmiddelen.

Bewustzijnveranderend effect van drugs
Bij het gebruik hiervan veranderen de stemming en waarneming: de wereld ziet er (heel) anders uit. Voorbeelden van middelen met een bewustzijnsveranderende werking zijn LSD, paddo’s en andere tripmiddelen.

Dit onderscheid naar werking is niet altijd even scherp te maken.
Sommige mid­delen hebben een ‘gemengd’ effect. XTC is enerzijds oppeppend en verandert anderzijds de waarneming:
hasj en weed kunnen- afhankelijk van de hoeveelheid en de situatie – bewustzijnsveranderend en versuffend werken.

Wat zegt de Islam hier nu over? 

Allerlei soorten drugs, zoals cocaïne, heroïne, hasjiesj en XTC, maar ook shishapijp,
zijn in de Islam haram ofwel verboden.  Het gebruik, de handel en productie zijn allen verboden in de Islam.

De Boodschapper (vrede zij met Hem) heeft namelijk gezegd:

“Alles wat bedwelmend is, is gamr en alles wat bedwelmend is, is haram” (overgeleverd door Moeslim)

Umar ibnu el- ghattab (moge Allah (SWT) te vrede met hem zijn) heeft gezegd: “El- gamr is alles wat het verstand doet bedekken en versluieren. Hieruit leiden we af dat het woord el-gamr een algemene betekenis heeft, het omvat alles wat het verstand doet bedekken en versluieren. In de realiteit past deze omschrijving van el-gamr bij het feit van drugs, dus drugs is gamr en gamr is haram (zonde).”

Anti-shisha waterpijp campagne

Momenteel is er een campagne bezig die zich inzet om de gevaren van shishapijp te laten zien. Voorlichtingsbureau Halalvoeding ondersteunt dit project van harte. Vandaar dat we onderstaand filmpje aan u introduceren met dank aan Soufian El Kouch.

voor mobiel hier 
httpv://www.youtube.com/watch?v=4fU37pRVfIU&feature=plcp

Mariam Aaras

Bron:*gezondheid.be

 

Lees ook “Trend rondom shisha waterpijpen” op  https://www.ikeethalal.nl/trend-rondom-shisha-heeft-grote-gevolgen/

 

 shisha waterpijp

shisha waterpijp

shisha waterpijp

shisha waterpijp

shisha waterpijp

 

 

shisha waterpijp

shisha waterpijp

shisha waterpijp

shisha waterpijp

12 Comments

  1. […] Wat zegt de Islam over shishapijp? Zie https://www.ikeethalal.nl/shisha-waterpijp-vanuit-islamitische-visie/ […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.