Voorlichtingsbureau Halalvoeding in gesprek met het Ministerie over het convenant rituele slacht
29/12/2016
Wist jij dat zoveel bladluizen in voedsel verwerkt zit?
09/03/2017
Show all

Smaakpolitie: Helft broodjes kebab is bedorven

Smaakpolitie: Helft broodjes kebab is bedorven

Uit een steekproef van De Smaakpolitie blijkt het slecht gesteld te zijn met de broodjes kebab in Nederland.
Bij 50% procent van de door het SBS-programma onderzochte kebabzaken waren de broodjes bedorven.

De redactie van het programma De Smaakpolitie kocht bij verschillende kebabzaken broodjes in en liet ze onderzoeken in een laboratorium.

De broodjes bleken zoveel bacteriën te bevatten dat ze bedorven genoemd mogen worden.
De onderzoekers hadden de E-coli bacterie gevonden wat ook bekend staat als de poepbacterie.

Twee broodjes waren echt abominabel slecht. Een broodje kebab mag maximaal 1 miljoen bacteriën per honderd gram bevatten. Ze kochten een broodje met 24 miljoen bacteriën. Dat is dus 24 keer viezer dan wettelijk maximaal is toegestaan.


Vijf jaar geleden ook doner kebab onderzocht

Vijf jaar geleden trof de Consumentenbond al aan de bel over de slechte hygiëne in horecagelegenheden die döner kebab verkopen. De bond testte het gerecht in vijf grote steden en kwam tot de conclusie dat het vaak te zout, te vet en vooral vies is.
Uit de test van de Consumentenbond bleek ook dat er goede döner-zaken bij zaten. De Voedsel en Warenautoriteit deed twee jaar daarvoor onderzoek bij shoarma- en döner-kebabzaken. Toen bleek dat bij 40 procent van de circa 1800 de hygiëne onder de maat was.

Als Voorlichtingsbureau Halalvoeding hebben we vaak ook doneerzaken bezocht en gevraagd of het vlees werkelijk halal was. Vaak ontvingen we halalcertificaten die verlopen waren en wist men zelf vaak niet waar het vlees vandaan kwam.|
Op de vraag of de dieren onverdoofd geslacht waren of verdoofd wist men vaak ook niet en ontdekten we dat deze vaak wel afkomstig was van dieren die bedwelmd waren vooraf. Met name wanneer deze uit Duitsland kwam.
Wij zijn dus erg benieuwd of er een relatie is tussen de halalgecertificeerde doner en de donerzaken waar de Ecoli is ontdekt. Ook de vraag of de kebab hygienischer is als er naast certificering ook het vlees van onbedwelmd geslacht vee is aangezien de houdbaarheid en hygiene vaak beter is uit ons onderzoek.

Presentator Rob Geus van de Smaakpolitie confronteert de verkopers in de uitzending van vanavond met de uitkomsten van de testen. Het is de tweede aflevering van het nieuwe seizoen.
De Smaakpolitie’, woensdag 25 januari om 20.30 uur bij SBS6.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.