Antibraakmiddel mogelijk dodelijk
15/03/2013
Hagedis halal?
29/03/2013
Show all

Snijbieten, de ‘vergeten groenten’?

Snijbieten, de ‘vergeten groenten’ ?

Tot mijn verbazing ontdekte ik een groentesoort die mijn niet bekend in de oren klonk. In het boek “Geneeskunde van de profeet ” las ik een uitspraak van profeet Mohammed (sallallaho alahi wa salaam) en ging ik eens op zoek.
In de arabische wereld blijkt deze bladgroente redelijk bekend te zijn en wordt wel “SILQ” genoemd.
Zo wordt snijbiet gebruikt om rolletjes te maken met rijst en gehakt, sarma of dolma genoemd.
In Nieuw-Zeeland wordt deze bladgroente door salade gedaan.

In Nederland is het een bladgroente die in Nederland vrij veel gegeten werd in de periode dat er armoede was, aldus een biologiedocent die met een moestuin project bezig was.
Tegenwoordig is de groentesoort nog in sommige biologische winkels te verkrijgen. Snijbieten zijn eigenlijk de bladeren  van rode bieten.  Het loof heeft net als de knol rode kleuren in zich en is familie van spinazie, warmoes en quinoa . Er bestaat naast de rode variant ook nog een groene variant.

In de overlevering/hadith  van Umm al-Mundhir bint Qays al-Ansariyya staat overgeleverd:

“De Boodschapper van Allah (swa) kwam bij me binnen met Ali die herstellende was.
Er hingen dadeltrossen omhoog en de Boodschapper van Allah swa begon ervan te eten.Ali wilde hetzelfde doen,maar de Boodschapper van Allah zei hem:
“Je bent herstellende” en hij hield ermee op.Ik heb gerst en snijbieten klaargemaakt die ik hen bracht en de profeet sws zei tegen Ali: “Eet daarvan, dat is beter voor jou”.
En in andere verwoording:
” Eet hiervan. Het is meer geschikt voor jouw toestand”.
As/Sahiha )59

Doordat het een zeer gezonde groentesoort is, ben ik verder gaan zoeken naar meerdere overleveringen over deze bladgroente. Een andere bijzondere hadith hierover in het engels gevonden via betrouwbare bronnen.

Abu Hazim leverde over:

Sahl said:

We used to feel happy on Fridays.” I asked Sahl, “Why?” He said, “There was an old woman of our acquaintance who used to send somebody to Buda’a (Ibn Maslama said, “Buda’a was a garden of date-palms at Medina). She used to pull out the silq (snijbieten) from its roots and put it in a cooking pot, adding some powdered barley over it (and cook it). After finishing the Jumua (Friday) prayer we used to (pass by her and) greet her, whereupon she would present us with that meal, so we used to feel happy because of that. We used to have neither a midday nap, nor meals, except after the Friday prayer.” (See Hadith No. 60, Vol.2) (Book #74, Hadith #265)

Hoe gezond zijn snijbieten?

Snijbieten werden al sinds de oudheid gebruikt als medicijn. Wonden werden ermee verbonden en stond snijbiet bekend als laxeermiddel.

Snijbieten ontgiften
Het hoge aantal fytonutriënten zoals kaempferol, isorhamnetin en syringazuur en quercetine zorgen voor een ontstekingsremmend effect wat goed is voor het immuunsysteem, maar het heeft nog een meer specifieke werking.

Betalaïnen helpen het lichaam om te ontgiften; ze zijn detoxificatie bevorderend en ideaal om te eten tijdens het vasten.

Snijbieten goed tegen Alzheimer
In 100 gram snijbiet zit bijna 700% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine K.
Deze vitamine is vooral goed voor de hersenen. Sommige artsen behandelen mensen met Alzheimer met snijbieten zodat de hersenen weer beter gaan functioneren. Vitamine K houdt de schade die aan neuronen in de hersenen wordt aangericht in de hand.

Snijbieten goed voor de botten
Snijbieten leveren vitamine K en magnesium, wat samen met de plantaardige calcium in de snijbieten voor een gezonde stofwisseling in de botten zorgt.

Snijbieten en suikerziekte
Syringazuur in snijbieten zorgt ervoor dat er minder suikers worden omgezet in vetten.
Het bloedsuikerniveau blijft daardoor stabieler, wat voordelen heeft voor diabetespatiënten.
Een unieke eigenschap van snijbieten is dat deze groente de celgroei van de alvleesklier stimuleert. Diabetespatiënten hebben een minder goed werkend pancreas of alvleesklier die de insuline produceert. Snijbieten kunnen de werking van de alvleesklier stimuleren.

Voedingswaarde:
Snijbieten zijn rak aan onderstaande vitamines en mineralen.

Vitamines
In 100 gram snijbiet zit maar liefst:
692% van de ADH aan vitamine K.
204% van de ADH aan vitamine A
50% van de ADH aan vitamine C
Andere vitaminen in snijbiet zijn:
vitamine E(12.5%),
pyridoxine of B6(7.5%),
riboflavine of B2(7%) en
foliumzuur of B11(4.5%)

Mineralen in snijbiet

Snijbieten zijn rijk aan ijzer  ( 22.5% van de ADH),
koper,magnesum ( beide 20% van de ADH) .
Mangaan :16% van de ADH
Natrium: 14% van de ADH
Kalium: 8% ADH)
Fosfor: 6%ADH
Calcium:  5%ADH
Heb je een ideaal, heerlijk recept met snijbiet? Mail het ons via info@ikeethalal.nl
We zullen uw recept dan bekend maken op de site!

Mariam Aaras

 

Snijbieten

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.