Kikkererwten zijn onmisbaar in de mediterrane en arabische keuken maar bestond al eeuwen.
Zo wordt vanuit religieuze bronnen gezegd dat de profeet Noah (vzmh), toen de Ark op het droge kwam na de zondvloed, de kleine hoeveelheden van de resterende kikkererwten, linzen, rozijnen, vijgen, tarwe en dergelijke samen kookte tot een soort zoete soep.
In de maand ramadan zijn deze onmisbaar in de marokkaanse harira en in Egypte bekend om de hummus saus.
Ook worden ze gebruikt in couscousgerechten en falafelhapje.
Geroosterd zijn ze heerlijk als tussendoortje.
Kikkererwten: “Groente, koolhydraten en vleesvervanger in één”
Kikkererwten zijn peulvruchten en worden ook wel kiemgroenten genoemd.
Ze vallen onder verschillende categorieen van de Schijf van Vijf aangezien ze zowel een groente zijn, koolhydraatbron en eiwitbron en als vleesvervanger kan worden gezien.
Lectine kan de darmen ontregelen en de nieren beschadigen. Verhitting maakt lectine onschadelijk.
De kikkererwten in pot- en blikvariant zijn al gekookt, dus die kun je direct verwerken.
Eet de erwten zo, of warm ze even op.
Gedroogde kikkererwten eerst 8 uur weken
De gedroogde variant is smaakvoller dan de kikkererwten uit blik.
Week ze eerst een nacht in ruim koud water. Kook ze daarna volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hoe ouder ze zijn, hoe langer ze nodig hebben om zacht te worden. Reken op zeker een uur. Te lang koken is geen ramp, kikkererwten vallen niet snel uit elkaar.
Wist je dat het velletje rondom de kikkererwt vezelrijk is?
Heb jij een lekker kikkererwt recept? Mail hem gerust!
Mariam Aaras
Bronnen:
voedingscentrum.nl
harunyahya.com
Welkom
Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl