Interventie onderzoek naar voorlichting rondom diabetes mellitus type 2
26/09/2012
Pompoenpitten ook wel “viagra” genoemd
01/10/2012
Show all

TAJINE en zijn verborgen schatten

Tajine en zijn verborgen schatten


Heerlijke stoofschotels
gekenmerkt door hun prachtige combinaties van vlees,kip of vis met diverse groentes zijn populair in de Marokkaanse keuken.
Kruiden, vezelrijkbrood en groentes zijn ingredienten die de tajines lekker en gezond maken.

Kruiden onmisbaar in tajine!
De kruiden kruiden zorgen ervoor dat de gerechten extra tot hun recht komen.
Zwarte peper, gember, kurkuma, komijn, koriander en peterselie zijn
onmisbaar.
Dat deze kruiden ook erg gezond zijn, wordt soms onderschat.

Gember is een kruid die ook in de quraan wordt  genoemd en is erg effectief tegen misselijkheid, migraine,hoge bloeddruk, cholesterolverlagend en effectief tegen darmkanker.

Kurkuma (garkoem) vermindert de kans op borst en longkanker en blijkt bacteriedodende effecten te hebben bij met name de beruchte Staphylococcus aureus.
Daarnaast is kurkuma ook effectief tegen Alzheimer blijkt recent.

De verse koriander is erg gezond en erg effectief tegen maag en darmklachten,griep en ontgift het lichaam.

Peterselie schijnt vochtophoping (oedeem) tegen te gaan en is preventief tegen nierstenen.

Brood bij tajine gezond?
Tajine met bruin of volkorenbrood maakt de tajine extra vezelrijk wat erg belangrijk is voor de vetvertering en stoelgang.
Bruinbrood samen met wat vlees en rijke diversiteit aan groentes zorgen voor een voldoende  B- vitamines, ijzer en eiwitten.


Tajine en suikerziekte

Wel of geen aardappel bij tajine?
Aardappel is rijk aan vitamine C en vezels en vetarm. Het zorgt voor energie door de koolhydraten.
Brood, die men bij de tajine eet, bevat ook koolhydraten.
Koolhydraten heeft men nodig en een gezonde warme maaltijd bestaat gemiddeld uit:
60% koolhydraten
25% eiwitten
15% vetten

Een gezonde tajine is dus lekker vitaminerijk, vezelrijk en ijzerrijk als er veel soorten groentes en beetje vlees of vis in zitten en daarnaast voldoende koolhydraten uit brood en aardappel.

Wanneer men diabetes mellitus heeft is het belangrijk om een te hoog gehalte aan koolhydraten in voeding te mijden  om hoge bloedsuikerspiegels  te voorkomen.
Een stuk Marokkaans brood wordt gerekend als 2 snee brood en in combinatie met aardappels in de tajine is dat voldoende.
Wanneer rijst-, pasta- of aardappelsalade ook op het menu staat dan is 1 stuk brood ruimvoldoende bij de tajine of zal men de aardappelen weg moeten laten om te veel koolhydraten te voorkomen.

Fruit of ijs als nagerecht zorgt ook voor extra koolhydraten naast brood, aardappel en bepaalde salades. Deze salades zijn namelijk rijk aan koolhydraten.

Suikerrijke dranken zorgen ook voor extra energie door het hoge koolhydraatgehalte.

Dus drink deze met mate bij de maaltijd of kies bij voorkeur water, melk, karnemelk, thee of lightfrisdrank wanneer men erg koolhydraatrijk eet.

Mijd te veel vet in tajine!
Te veel aan verzadigde vetten en koolhydraten kan men voorkomen door niet te vette vleessoort te kiezen en met mate (olijf)olie te gebruiken.
Vlees bevat de ongezonde verzadigde vetten in tegenstelling tot de vette vissoorten onverzadigde vetten bevatten.
Kortom tajine is veelzijdig en kan men zo varieren dat het perfect past bij een gezond eetpatroon!

 

Meer vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl
Mariam Aaras, diëtist, halalconsulent
Voorlichtingsbureau Halalvoeding
www.ikeethalal.nl

 

 

Tajine

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.