Dieren gevecht
14/12/2012
Gelatine in snoep
16/12/2012
Show all

Tel je zegeningen tijdens ziekte!

Tel je zegeningen tijdens ziekte

Ziek zijn is voor velen geen pretje maar vanuit islamitisch perspectief wordt aangeraden optimistisch te blijven en de ziekte te accepteren en er wat tegen te doen.
Er zijn diverse uitspraken door profeet Mohammed sallalahu alaihi wasalaam gedaan over ziek zijn en positief blijven denken door hoop en vertrouwen op Allah te hebben ondanks verdriet en pijn.

Salman r.a. bezocht eens een zieke man in Kindah (in Perzië) en zei tegen hem

“Verwacht het goede! Waarlijk, Allah maakt de ziekte voor een gelovige als een boetedoening (voor zijn zonden) en een kans voor berouw. En waarlijk, wanneer een ongelovige ziek wordt, is hij als een kameel van wie de eigenaar hem heeft vastgebonden en weer heeft losgemaakt; hij snapt niet waarom hij werd vastgebonden, noch waarom hij werd losgemaakt.”1

In alles zit het goede voor een gelovige
Suhayb r.a. berichtte dat de boodschapper van Allah zei:
“Waarlijk, de zaken van een gelovige zijn verbazingwekkend! Het is altijd goed voor hem, en dit is alleen voor een gelovige. Als hem een gemakkelijk leven geschonken wordt, toont hij dankbaarheid (aan Allah) en dit is goed voor hem. En als hij wordt getroffen door tegenslag, dan volhardt hij en (ook) dit is goed voor hem. “2

De gelovige prijst zijn Heer in elke situatie
Abu Yahya ibn Soehaib ibn Sinaan verhaalt dat de Boodschapper van Allah s.a.w.s. zei :
Hoe wonderlijk is het geval van de gelovige; er is goeds voor hem in alles en dit is bij niemand anders het geval dan bij de gelovige.
Wanneer hij iets aangenaams ervaart, uit hij zijn dankbaarheid tegenover Allah, en dat is goed voor hem;
wanneer hij tegenslag ervaart, heeft hij er geduld mee, en dat is goed voor hem.Muslim

Ziekte kan jou dichter bij het paradijs brengen
`Ata ibn Abi Rabab berichtte dat ibn `Abbas aan hem vroeg :
Wil je een vrouw van de mensen van het paradijs zien?. Hij zei ” Zeker (wil ik dat). Ibn `Abbas zei toen:” Het is deze zwarte vrouw .”Zij kwam bij de profeet s.a.w.s en zei:” Ik heb (epileptische) aanvallen, waardoor ik onbedekt raak, vraag dus aan Allah om mij te genezen”. Hij zei:” Wees geduldig als je wilt, en Allah zal je het paradijs schenken. Of, als je het wenst, zal ik aan Allah vragen om je te genezen.” Zij antwoordde:” Ik zal geduldig zijn! Maar ik raak onbedekt (omdat ik val), dus vraag aan Allah dat ik niet meer onbedekt raak. En dit deed hij.” 3

Ziekte en pijn wist zonden
Abu Hurayrah berichtte dat de profeet sallalahu alaihi wasalaam zei: Als een moslim in deze wereld door (iets kleins als) een doorn geprikt wordt en hij hiervoor naar de beloning van Allah uitkijkt, dan zullen op de Dag des Oordeels enkele van zijn zonden worden uitgewist.” 4

Ibn Mas`oed berichtte dat de profeet Mohammed sallalahu alaihi wasalaam zei:
” Wanneer een moslim door een ziekte of andere zaken wordt beproefd, laat Allah zijn zonden vallen, zoals een boom zijn bladeren laat vallen. “5

Ziekte is niets vergeleken met de beloning
Anas berichtte dan de profeet sallalahu alaihi wasalaam zei:
” Op de Dag der Opstanding zal degene die het hellevuur verdient, en in het eerste leven zeer luxueus heeft geleefd, (voor Allah) worden gebracht.

Hij zal een voorproefje van de hel krijgen en dan zal er aan hem worden gevraagd : ” O zoon van Adam, heb je ooit iets goeds gezien of van iets prettigs genoten? “.
Hij zal antwoorden:” Neen, bij Uw glorie mijn Heer! ik heb nooit iets goeds gezien of van tevredenheid genoten! “
En degene die het paradijs verdient en in het eerste leven veel werd beproefd, zal (ook voor Allah) gebracht worden. Hij zal een voorproefje van het paradijs krijgen en dan zal er aan hem worden gevraagd:
” O zoon van Adam, heb je ooit iets ellendigs meegemaakt of geleden onder een beproeving? Hij zal antwoorden :
“Neen, bij Uw glorie, mijn Heer! Ik heb nooit geleden onder een beproeving of een ramp meegemaakt! “6

De zegening van een ziekte
Ibn `Amr berichtte dat de profeet sallalahu alaihi wasalaam zei:
” Wanneer een dienaar die goed praktiseert ziek wordt, dan wordt er aan de engel – die aangewezen is om zijn daden vast te leggen –verteld: 

” Leg voor hem hetzelfde aantal daden vast als toen hij vrij (van ziekte) was, totdat Ik hem (ervan) bevrijd of hem tot Mij breng (via de dood). “7

Blindheid wordt vergoed met het paradijs

Anas berichtte dat de profeetsallalahu alaihi wasalaam zei dat Allah zegt:
” Wanneer ik Mijn dienaar met zijn twee dierbaren (zijn ogen) beproef en hij (vervolgens) geduld toont, dan vergoed Ik dit voor hem met het paradijs. ” 8

Vraag altijd Allah om welzijn 
Rafia`ah berichtte dat Abu Bakr  eens op de (trappen van de) mimbar stond om een vrijdagpreek te geven en dat hij huilde.
Hij verklaarde dat de profeet Mohammed  sallalahu alaihi wasalaam het jaar daarvoor op dezelfde plek gestaan had om een vrijdagpreek(gutba) te geven.
Daarop barstte hij in tranen uit en zei: 

“Vraag Allah om `afiye (welzijn); want waarlijk, niemand heeft, na oprecht geloof, iets beters ontvangen dan welzijn. “9

 

Optimistisch zijn bevordert genezingsproces 

Optimistisch blijven denken blijkt uit een nederlands onderzoek in 2004 in verband gebracht te worden met beter herstel na een harttransplantatie of een bypassoperatie, zou bescherming bieden tegen beroertes en een verminderde kans geven op beginnende fragiliteit bij ouderen.
In het onderzoek over bypassoperaties waaruit bleek dat optimisten na de operatie beter herstelden dan pessimisten, ontdekten de onderzoekers dat de optimisten inderdaad vaker dan pessimisten de medicijnen namen en het revalidatieprogramma dat door hun arts was aanbevolen afmaakten.
De cijfers over het verband tussen optimisme en hart- en vaatziekten geven een consistent beeld.
Het lijkt erop dat hoe optimistischer iemand is, hoe beter zijn of haar cellulaire immuniteit.
Het interessante is dat pessimisme geen duidelijk effect had;
mogelijk veroorzaakte pessimisme een lichte afname van de cellulaire immuniteit, maar die was niet zo groot als de toename dankzij een optimistische houding.

DUA DIE JE TEGEN EEN ZIEKE KUNT ZEGGEN (ziekte)

 DUA TEGEN ZIEKTE

 Abu Hurayrah berichtte dat de de boodschapper van Allah sallalahu alaihi wasalaam zei :”

“Er is geen betere dua die een persoon kan maken dan deze dua:

Allahumma innie as-aluk al-mu`aafaata fie dunya wal aaghierah – O Allah, ik vraag U om welzijn in dit leven en in (dat van) het hiernamaals” 

Prachtige engelstalige lezing over ziekte in Islam:
kijk hier 

httpv://www.youtube.com/watch?v=UfJNLdOWcIQ

Mariam Aaras


Bronnen

1  Al-Bukhari in Al-Adab oel-Mufrad (nr 493). Door Al-Albaanie geklasseerd als betrouwbaar.
2   Muslim
3 Al-Bukhari, Muslim
4  Al-Bukhari. Door Al-Albaanie geklasseerd als betrouwbaar (Al-Adab oel-Moegrad nr 507)
5 Al-Bukhari en Muslim
6  Muslim, Ahmed
7 Ahmed, Al-Hakim en Al-Baghawie. Door Al-albanie geklasseerd als betrouwbaar (Al-Misjkat nr 1504)
8 Al-Bukhari en Ahmed
9  At-Tirmidhi en An-Nasaï. Door Al-Albanie geklasseerd als betrouwbaar (Sahieh oet-Targhieb wat-Tarhieb nr 3387)

 

“En weet dat er veel goeds verscholen ligt achter zaken die je niet graag hebt en dat de overwinning met geduld komt en de oplossing na het probleem en dat gemak na moeilijkheden komt.”
Tel je zegeningen tijdens ziekte!

 

obesitas

 

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.