Nederlands (Turks)
Anijs (Anason) voor gebakjes en vissauzen
Basilicum (Fezlegen) voor vlees- en gevogeltegerechten
Cayennepeper (Kirmizi Biber) voor groente, vlees, vis en sauzen
Kurkuma (Zerdeçal) een goedkope vervanging voor saffraan
Dille (Dereotu) voor yoghurtgerechten, salades, vullingen, groente in olijfolie en sauzen
Gember (Zencefil) voor gebakjes en marmalade
Kaneel (Tarçin) voor desserts, gehaktballen, rijstgerechten, taart, fruitgebak en compôte.
Kappertjes (Kapari) voor salades, vissalades en mayonaise
Nigellazaag ook wel zwarte komijnzaad (Çörek Otu) voor brood
Knoflook (Sarimsak) voor marinades, yoghurtgerechten, groentegerechten, vlees, vis en salades
Komijm (Kimyon) voor gehaktballen en het paneren van vissen
Laurierblad (Defne Yapragi) voor marinades, vlees- en visgerechten, soepen en sauzen
Nootmuskaat (küçükhindistancevizi tohumu) voor vleesbouillon en groente
Peper, rood en zoet (Kirmizi ve Taltli Biber) voor alle vleesgerechten
Peper, zwart (Karabiber) voor marinades, vlees- en visgerechten, soepen en sauzen
Peper, wit (Beyaz Biber) deze is minder scherp dan de zwarte maar wordt net zo gebruikt.
Peterselie (Maydanoz) voor salades, soepen, vlees- en visgerechten, vullingen voor groente en om
mee te garneren.
Pepermunt (Nane) voor soepen, vullingen en salades
Piment (Yeni Bahar) voor rijstgerechten, vullingen voor groente en voor vis- en gehaktrecepten
Rozemarijn (Biberiye) voor lams- en schaapvlees
Safraan (Safran) voor vissoepen, rijstgerechten en desserts
Sumak gemalen rinse bessen van de looiersboom (Rhus coriaria), die Turken en Libanezen over salades, gegrild vlees en kebabs strooien ter vervanging van het drupje citroensap
Tijm (Kekik) voor marinades, grill-vlees, gehakt, gevogelte, vleesgerechten en thee tegen
het hoesten.
Turks (Nederlands)
Anason (Anijs) voor gebakjes en vissauzen
Beyaz Biber (Peper, wit) deze is minder scherp dan de zwarte maar wordt net zo gebruikt.
Biberiye (Rozemarijn) voor lams- en schaapvlees
Çörek Otu (Karwijzaad) voor brood
Defne Yapragi (Laurierblad) voor marinades, vlees- en visgerechten, soepen en sauzen
Dereotu (Dille) voor yoghurtgerechten, salades, vullingen, groente in olijfolie en sauzen
Fezlegen (Basilicum) voor vlees- en gevogeltegerechten
Kapari (Kappertjes) voor salades, vissalades en mayonaise
Karabiber (Peper, zwart) voor marinades, vlees- en visgerechten, soepen en sauzen
Kekik (Tijm) voor marinades, grill-vlees, gehakt, gevogelte, vleesgerechten en thee tegen
het hoesten.
Kimyon (Komijm) voor gehaktballen en het paneren van vissen
Kirmizi Biber (Cayennepeper) voor groente, vlees, vis en sauzen
Kirmizi ve Tatli Biber (Peper, rood en zoet) voor alle vleesgerechten
Maydanoz (Peterselie) voor salades, soepen, vlees- en visgerechten, vullingen voor groente en om mee te garneren.
Nane (Pepermunt) voor soepen, vullingen en salades
foto:kirimizi
Küçükhindistancevizi tohumu (Nootmuskaat) voor vleesbouillon en groente
Safran (Safraan) voor vissoepen, rijstgerechten en desserts
Sumak gemalen rinse bessen van de looiersboom (Rhus coriaria), die Turken en Libanezen over salades, gegrild vlees en kebabs strooien ter vervanging van het drupje citroensap
Tarçin (Kaneel) voor desserts, gehaktballen, rijstgerechten, taart, fruitgebak en compôte.
Yeni Bahar (Piment) voor rijstgerechten, vullingen voor groente en voor vis- en gehaktrecepten
Zencefil (Gember) voor gebakjes en marmalade
Zerdeçal (Kurkuma) een goedkope vervanging voor saffraan…..maar wel gezond!!:)