Universele halalnormen de toekomst van halalindustrie

Farmaceutisch bedrijf in Gouda schuldig aan paardenvleeschandaal?
17/12/2013
PvdA wil begrijpelijk etiket op voedsel
18/12/2013
Show all

Universele halalnormen de toekomst van halalindustrie

Universele halalnormen de toekomst van halalindustrie

Sharjah, 16 december 2013
Experts zijn  unaniem eens over de noodzaak van gemeenschappelijke normen voor halalproducten en zijn maandag 16 december bijeengekomen bij de tweede OIC Halal Midden-Oosten Expositie & Congres  in Sharjah. De wereldwijde betrokken partijen van de halalindustrie zijn bijeengekomen voor een belangrijke beurs en conferentie om zich in te zetten voor universele normen gezien de tekortkoming aan dergelijke richtlijnen die de verwachte groei van de industrie belemmeren.

Momenteel heeft de halalindustrie , die zich uitstrekt van voedsel tot medicijnen, toerisme en  cosmetica, een waarde van 3 triljoen amerikaanse  dollars, minder dan de helft van de potentiële waarde volgens een onlangs vrijgegeven internationale studie.
Tijdens het congres wordt de focus gelegd op tal van onderwerpen, variërend van halalstandaardisatie tot samenwerkingsverbanden en mogelijkheden tot verdere uitdagingen in de halalindustrie. Het congres loopt nog tot en met vandaag 18 december.
De openingsceremonie werd geopend door Sheikh Abdullah bin Salem Al Qassimi, plaatsvervangend leider van Sharjah. Het congres wordt gehouden onder leiding van zijne hoogheid  Sheikh Dr. Sultan Bin Mohammed Al Qassimi van de Hoge raad van de Verenigde Emiraten en leider van Sharjah. Het tweede OIC Halal Midden -Oosten EXPO bestaat uit een beurs en een congres waarbij tegelijk de eerste editie van de Kitchen Equipment & Technology Exhibition Middle East plaats vindt.
De openingsceremonie werd bijgewoond door een groot aantal ministers, wetenschappers, bestuurders en andere hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Professor Ekmeleddin Ihsanoglu, OIC -secretaris-generaal , Saudi-Arabië ;
Dato ‘ Hasan bin Malek , Maleisische minister van Binnenlandse Handel, consumentenorganisaties en de heer Saif Mohammed Al Midfa, CEO , Expo Centre Sharjah .
Voorlichtingsbureau Halalvoeding uit Nederland kon niet direct aanwezig zijn maar verkrijgt de informatie via woordvoerders van de EXPO beurs en aanwezige bezoekers.

Andere hoogwaardigheidsbekleders die de opening bijgewoond zijn Haji Abdul Malik Kassim, minister van Staat van Penang, Mufti Mohammed Rafi Usmani, moefti van Pakistan en president van Darul Uloom van de  Universiteit in Karachi te Pakistan.
Dr. Saleh H. Al Aayed , secretaris- generaal van de International Islamic Halal Organisatie, de heer Nabil A Molla, secretaris-generaal , GCC Standardization Organization ( GSO ), de heer Khaled Al aboodi , CEO, IDB  en de heer Abdul Rahim Hasan Naqi, secretaris-generaal, GCC kamer van Koophandel uit Saudi-Arabië .
Dr.Abdul Qahir Qamar, Director of Fatwa and Shariah Ruling Department uit Saudi-Arabië was ook aanwezig.

” De halalindustrie heeft een enorm potentieel om te groeien. De factoren die voor de groei van de industrie zorgen zijn er genoeg;  het recht van een groeiende moslimbevolking, de koopkracht, toenemende voorkeur voor halalproducten en een regio die overwegend islamitisch is. Maar als we universele halalstandaarden hebben, zal dat verder bijdragen tot een betere goederenverkeer en zal resulteren in een snellere groei van de industrie”, aldus de heer Saif Mohammed Al Midfa, die de noodzaak  benadrukt van het belang van universele normen voor halalcertificatie en accreditatie.

De Halalexpo heeft een 25 procent stijging van het aantal geregistreerde exposanten vergeleken met de vorige beurs.

“Trouwens , aangezien een groot deel van de exposanten van de halal voedsel en voedselproductie segment, hebben we besloten een nieuwe show te lanceren ter bevordering van de leverancier verkoop van keukenbenodigdheden. 
De “inaugurele Kitchen Equipment and Technology Exhibition” Midden-Oosten is een extra uitbreiding van de halal show, ” voegde de heer Saif Mohammed Al Midfa toe.

Universele normen zullen helpen bij het elimineren van vertragingen in de transportketen als gevolg van compatibiliteitsproblemen in productontwikkeling, verpakking en distributie in individuele markten, verbetering van de halalgeloofwaardigheid, betrouwbaarheid en de effectiviteit van de producten en maken het makkelijker om onderscheid te maken tussen concurrerende producten en diensten.

De Verenigde Emiraten is uitgegroeid tot het brandpunt van de wereldwijde halal -industrie, gezien het feit dat de “Emirates Standardisation and Metrology Authority”, ook wel de UAE Normalisatie en Metrologie Autoriteit, gemandateerd door Organisatie van Islamic Coorporation om nieuwe halal regelgeving en codes voor voedsel te formuleren, cosmetica en parfums in alle islamitische landen worden geïmplementeerd.

De wereldwijde halal industrie is ook scherp kijken naar de ontwikkelingen in de GCC. GCC had aangekondigd dat het overweegt om alle in de regio ingevoerd vlees te verplichten een halal stempel te dragen.
Een set van richtlijnen voor halal certificeringsbureau’s in de Verenigde Emiraten is ook in ontwikkeling, los van een universele code voor halal producten die geldig is voor de gehele GCC .

Meer dan 125 van ’s werelds toonaangevende halalfabrikanten en distributeurs uit meer dan 35 landen nemen deel aan de beurs, terwijl meer dan 200 delegaties het congres bijwonen, waar onderwerpen als groeiende marktmogelijkheden, certificering normen, het bankwezen en de processen en procedures die betrokken zijn in de industrie besproken worden.
” Er zijn honderden halal certificeringsbureau’s in landen waar halalproducten worden verkocht wat tot verwarring bij consumenten en overheden leidt. Halal normen moeten universeel zijn voor alle landen en regio’s in de wereld. Vooral omdat de halal markt de snelst groeiende in de wereld is, ” aldus Mr. Asad Sajjad, CEO van Halal Raad Ontwikkeling van Pakistan en mede-organisator van de Halal Congres Midden Oosten .

De beurs Kitchen Equipment & Technology is de eerste regionale single-point sourcing- platform voor de sector Horeca & Catering , waardoor men gemakkelijk toegang krijgt tot de nieuwste keuken essentials zoals voedselopslag, bereiding en verwerking van technologieën en product .
Het hoogtepunt van de show is de Chef’s Corner, die live demonstraties presenteert over het gebruik van keuken apparatuur, nieuwe technologie en multi – tasking , en seminars en workshops voor bezoekers gesponsord door het Internationaal Centrum voor Culinary Arts ( ICCA Dubai ).  Het seminar over industriële en catering apparatuur wordt gedaan door worden chef-kok Colin Campbell van Abela & Co , terwijl de koffie workshops onder leiding gedaan wordt van de heer Gautam KS van Marco Beverage Systems .veb4

 

 halalnormen  halalindustrie
Mariam Aaras,
Voorlichtingsbureau Halalvoeding

halalindustrie

halalindustrie

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.