De voedselautoriteit van Ierland heeft bekend gemaakt dat rundvlees dat verkocht wordt in Ierland en het Verenigd Koninkrijk paardenvlees gevonden is en sporen van varkens DNA.
De hamburgers die van puur rundvlees gemaakt zouden moeten zijn, werden verkocht in filialen van onder andere Lidl en Aldi.
Ze waren afkomstig van drie fabrieken; twee in Ierland en een in Engeland.
Volgens de voedselautoriteit was er geen gevaar voor de volksgezondheid, maar de supermarkten hebben de partijen vlees wel uit de schappen gehaald.
DNA onderzoek
Bij 10 van de 27 onderzochte producten werd paarden-DNA geconstateerd.
In maar liefst 23 van de gevallen werd varkens-DNA gevonden.
Bij producten die uitsluitend rundvlees zouden bevatten zoals lasagne en curry bleek uit testen dat 21 van de 31 producten varkens-DNA bevatten.
Oorzaak een raadsel
Hoofd van de voedselautoriteit, Alan Reilly zei tegen de BBC dat hij dat voor het varkens-DNA nog wel een logische verklaring kon geven.
Namelijk dat zowel rund- als varkensvlees in dezelfde fabrieken worden verwerkt – maar waar het paarden-DNA vandaan komt, is vooralsnog een raadsel.
‘In Ierland zijn we niet gewend paardenvlees te eten, dus we verwachten het ook niet aan te treffen in een burger’.
‘Bovendien, voor sommige religieuze groeperingen die geen varkensvlees eten, zijn de sporen van varkens-DNA onacceptabel.’
Mariam Aaras
Bron: Parool.nl