Varkens-DNA en paardenvlees aangetroffen in rundvleesproducten

16/01/2013
Producenten broodje kebab willen imago verbeteren
17/01/2013
Show all

Varkens-DNA en paardenvlees aangetroffen in rundvleesproducten

Varkens-DNA en paardenvlees aangetroffen in rundvleesproducten

In rundvlees dat wordt verkocht in Ierland en het Verenigd Koninkrijk is paardenvlees en sporen van varkens DNA gevonden.

De voedselautoriteit van Ierland heeft bekend gemaakt dat rundvlees dat  verkocht wordt in Ierland en het Verenigd Koninkrijk paardenvlees gevonden is en sporen van varkens DNA.
De hamburgers die van puur rundvlees gemaakt zouden moeten zijn, werden verkocht in filialen van onder andere Lidl en Aldi.

Ze waren afkomstig van drie fabrieken; twee in Ierland en een in Engeland.
Volgens de voedselautoriteit was er geen gevaar voor de volksgezondheid, maar de supermarkten hebben de partijen vlees wel uit de schappen gehaald.

DNA onderzoek
Bij 10 van de 27 onderzochte producten werd paarden-DNA geconstateerd.
In maar liefst 23 van de gevallen werd varkens-DNA gevonden.
Bij producten die uitsluitend rundvlees zouden bevatten zoals lasagne en curry bleek uit testen dat 21 van de 31 producten varkens-DNA bevatten.

Oorzaak een raadsel
Hoofd van de voedselautoriteit, Alan Reilly zei tegen de BBC dat hij dat voor het varkens-DNA nog wel een logische verklaring kon geven.
Namelijk dat zowel rund- als varkensvlees in dezelfde fabrieken worden verwerkt – maar waar het paarden-DNA vandaan komt, is vooralsnog een raadsel.
‘In Ierland zijn we niet gewend paardenvlees te eten, dus we verwachten het ook niet aan te treffen in een burger’.
‘Bovendien, voor sommige religieuze groeperingen die geen varkensvlees eten, zijn de sporen van varkens-DNA onacceptabel.’

Mariam Aaras
Bron: Parool.nl

hamburgers

Varkens DNA in halalvlees?

Varkens In Ierland zijn we niet gewend paardenvlees te eten

 

Bij 10 van de 27 onderzochte producten werd paarden-DNA geconstateerd.
In maar liefst 23 van de gevallen werd varkens-DNA gevonden.

Varkens DNA

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.