Veel vraag naar halal betrouwbaar brood onder consumenten

Alcohol verhoogt de kans op kanker
09/02/2014
Van Hattem slachthuis vrijdag failliet?
12/02/2014
Show all

Veel vraag naar halal betrouwbaar brood onder consumenten

Veel vraag naar halal betrouwbaar brood onder consumenten

Halal brood?

Veel vraag naar halal betrouwbaar brood onder consumenten

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla over asbest in brood en de uitzending over mensenhaar in brood van Keuringsdienst van waarde zijn veel consumenten gaan twijfelen over hun broodinkoop.Veel moslims letten met name op E nummers zoals E471, een emulgator die van dierlijke oorsprong kan zijn en dierlijk vet op ingrediëntenlijst van broden.Nu maakt men nog meer zorgen om E920.

L-Cysteine wat van eendenveren of varkenshaar wordt gemaakt accepteren veel moslims niet en vooral als vanuit buiten Europa L-Cysteine uit mensenhaar wordt gewonnen.
Officieel hoeft L-Cysteine niet op de ingrediëntenlijst te staan waardoor veel twijfels zijn.

Halalbrood houdt in dat het brood vrij is van dierlijke ingrediënten tenzij van halalgeslachte dieren of vis.
Voorbeeld hiervan zijn de emulgatoren E471 en E482. Deze kunnen zowel plantaardig als dierlijk zijn zie, E-nummerlijst die te vinden is op onze pagina  https://www.ikeethalal.nl/info-e-nummers/.

Producten die vrij zijn van dierlijke vetten, emulgatoren van dierlijke oorsprong en gelatine, zijn toegestaan.
Melkvet is ook een dierlijk vet maar deze is wel toegestaan.

E920, L-cysteine, is toegestaan indien deze van plantaardige oorsprong is of  van eendenveren waarvan de eenden halal geslacht zijn volgens een aantal halalcertificeerders in Nederland en Europa.
Meer info over E920 ofwel L-Cysteine  zie https://www.ikeethalal.nl/e920-l-cysteine-uit-mensenhaar/

In sommige gevallen wordt ook gelet op de oorsprong van gist en alcohol in brood door certificeerders.

Voorlichtingsbureau Halalvoeding kreeg al jaren veel vragen over brood.
Met name over emulgatoren, varkensvet en gelatine kregen wij enorm veel vragen. Veelal onder somalische en turkse nederlanders die actief op de ingrediëntenlijsten kijken op het etiket en een kaartje bij zich hebben om de E-nummers te controleren die twijfelachtig zijn. We hebben diverse soorten lijstjes zien voorbij komen die soms wel en soms niet klopten.
Maar ook nu door de mediaberichten over mensenhaar is enorm veel vraag vanuit grote groepen moslims en vooral via social media zoals facebook.

Zo kregen wij de vragen:

  • “Erg benieuwd naar het antwoord over waar we brood zonder l-cysteine kunnen kopen”

  • Selam alaykum dietist Mariam, Ik heb een vraag aan jou: Heb jij je verdiept in wat er in brood zit en welke broden halal zijn en in tandpasta’s en shampoo/zeep? Ik zit erg in mijn maag met deze producten i.v.m. E 920 emulgatoren en varkensvet op broden kun jij mij verder aan info merken helpen?”

  • Hallo, Mijn vraag is zit er ook van die mensenharen en troep ook in meel(bloem)?
    Ik ben vegetarisch en eet totaal geen dierlijke producten.Graag hoor ik het van jullie. Mijn dank is groot. A.P.

Dit zijn vragen die wij veel ontvangen. Vandaar dat Voorlichtingsbureau Halalvoeding al een tijd op zoek is naar de herkomst van broodingrediënten op etiketten van broodsoorten en welk brood “100% plantaardig” ofwel halal is.
Daarnaast houden wij rekening met de voedingswaarde ervan en hun voedingssamenstelling om te kijken welke gezond zijn en aan te raden zijn bij dieetadvisering.

Wij zijn inmiddels in  gesprek met een bakkerij die halalbrood of wel 100% vegetarisch blijkt te verkopen.
Wij zullen u zo spoedig mogelijk op de hoogte houden van zijn ontwikkeling op dit gebied want is een gat in de markt voor moslims en ook voor degenen 
die vegetarisch zijn.
Bent u ook een bakker en er zeker van dat uw producten halal zijn dan horen wij dat graag.
Ook gebak is veel vraag naar momenteel en vooral tompoucen vrij van varkensgelatine en E120. Wij horen het graag.

Voorlichtingsbureau Halalvoeding
Mariam Aaras

Heeft u vragen n.a.v. dit artikel? Mail ons gerust!
Onze contactpagina: https://www.ikeethalal.nl/contact/

brood

brood

Welkom 

Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.