Vleesvervangers minder volwaardig dan vlees

Wat is het verschil tussen vanille extract en vanille essence?
24/08/2014
15-16 april 2015: Halal Expo Europe, Beursgebouw Eindhoven
22/09/2014
Show all

Vleesvervangers minder volwaardig dan vlees

Vleesvervangers minder volwaardig dan vlees

Geen enkele vleesvervanger levert zoveel eiwitten, ijzer en vitamine B12 als vlees. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar 30 vleesvervangers uit 8 categorieën. Bovendien bevatten de meeste van deze producten veel zout. Het onderzoek is te lezen in de Gezondgids van augustus.

De Consumentenbond onderzocht groenteschijven, vegetarische alternatieven voor gehakt, burgers, nuggets en reepjes, rookworsten, schnitzels en kaasschnitzels van verschillende fabrikanten. Daarbij werd gekeken naar voedingswaarde, eiwit, zout, ijzer en vitamine B12. Hoewel de producten over het algemeen minder belastend zijn voor het milieu, maken zij hun naam als vleesvervanger niet waar; alle producten schieten op één of meerdere punten tekort. De kaasschnitzels bevatten bijvoorbeeld geen ijzer en in de groenteburgers is nauwelijks eiwit te vinden. Het vitamine B12 gehalte is in alle producten heel laag. Vooral Fijngehakt van Quorn scoort slecht: ijzer en vitamine B12 zijn er amper in terug te vinden, net als bij de andere Quorn-producten. In vegetarisch gehakt zit wel minder verzadigd vet dan in rundergehakt maar het is erg zout.

Zout is een groot probleem bij veel vleesvervangers: gemiddeld 2 gram zout op 100 gram vleesvervanger, terwijl onbewerkt vlees van nature nauwelijks zout bevat. De kaasschnitzels zijn vrijwel allemaal erg zout, maar bij de andere producten zitten ook uitschieters: de Vivera-rookworst en Kipstuckjes van de Vegetarische Slager zitten boven de 2,5 gram per 100 gram.

Foto: Vleesvervangers minder volwaardig dan vlees</p><p>Geen enkele vleesvervanger levert zoveel eiwitten, ijzer en vitamine B12 als vlees. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar 30 vleesvervangers uit 8 categorieën. Bovendien bevatten de meeste van deze producten veel zout. Het onderzoek is te lezen in de Gezondgids van augustus.</p><p>De Consumentenbond onderzocht groenteschijven, vegetarische alternatieven voor gehakt, burgers, nuggets en reepjes, rookworsten, schnitzels  en kaasschnitzels van verschillende fabrikanten. Daarbij werd gekeken naar voedingswaarde, eiwit, zout, ijzer en vitamine B12. Hoewel de producten over het algemeen minder belastend zijn voor het milieu, maken zij hun naam als vleesvervanger niet waar; alle producten schieten op één of meerdere punten tekort. De kaasschnitzels bevatten bijvoorbeeld geen ijzer en in de groenteburgers is nauwelijks eiwit te vinden. Het vitamine B12 gehalte is in alle producten heel laag. Vooral Fijngehakt van Quorn scoort slecht: ijzer en vitamine B12 zijn er amper in terug te vinden, net als bij de andere Quorn-producten. In vegetarisch gehakt zit wel minder verzadigd vet dan in rundergehakt maar het is erg zout.</p><p>Zout is een groot probleem bij veel vleesvervangers: gemiddeld 2 gram zout op 100 gram vleesvervanger, terwijl onbewerkt vlees van nature nauwelijks zout bevat. De kaasschnitzels zijn vrijwel allemaal erg zout, maar bij de andere producten zitten ook uitschieters: de Vivera-rookworst en Kipstuckjes van de Vegetarische Slager zitten boven de 2,5 gram per 100 gram.  </p><p>Bron: Consumentenbond<br />Foto:jumbosupermarkten

Bron: Consumentenbond
Foto:jumbosupermarkten

vleesvervangers

vleesvervangers

Vleesvervangers

Vleesvervangers

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.