NOS: Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk
16/02/2023
Show all

Vraag: Is erythritol halal?


Vraag: Is erythritol halal?
Antwoord:
11 mei 2024
Als Voorlichtingsbureau Halalvoeding geven we geen fatwa maar zoveel mogelijk informatie.
Soms ook een advies of mening die we vormen naar aanleiding van de informatie die we hebben onderzocht.
Wat betreft erythritol (E986) is het zo dat deze zoetstof over het algemeen als halal beschouwd wordt.
Erythritol is een suikeralcohol die van nature voorkomt in sommige soorten fruit zoals in meloen en peer, in paddenstoelen en gefermenteerde producten zoals kaas en gefermenteerde voedingsmiddelen.
Het levert dezelfde zoete smaak als normale suiker en is vrijwel caloriearm en koolhydraatarm.
Verwar de term suikeralcohol niet met alcohol zoals alcohol in dranken;  De chemische samenstelling van een polyol bestaat uit een deel dat lijkt op suiker en op een deel dat lijkt op alcohol, vandaar de naam suikeralcohol. De zoetstof bestaat dus niet voor een deel uit alcohol.

Het wordt over het algemeen als halal beschouwd omdat het niet afkomstig is van dierlijke bronnen en geen enkele chemische transformatie ondergaat die het ontoelaatbaar zou maken. Daarnaast is dit product tot op heden als veilig verklaard*.

Het is echter altijd een goed idee om de specifieke bron en het productieproces van erythritol te controleren om er zeker van te zijn dat het aan de halal-eisen voldoet.

Salaam alaikom
Voorlichtingsbureau Halalvoeding
Mariam Aaras, diëtist en halalconsulent
www.ikeethalal.nl/over-ons

  • Er is veel onderzoek gedaan naar de zoetstof. Studies wijzen uit dat het veilig is in gebruik, zelfs wanneer het dagelijks wordt gebruikt en in hoge hoeveelheden. In 1999 werd de natuurlijke zoetstof goedgekeurd door het Gezamenlijk Comité van Deskundigen voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO. In 2003 besloot het Wetenschappelijk Comité voor de Menselijke Voeding (WCMV) dat erythritol veilig kan worden gebruikt in voedingswaren.

Welkom 

Vragen? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.