Omdat ik geen varkensvlees eet en dus ook geen gelatine, valt het me op dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van gelatine. Zelfs in puddingen, die mijn moeder met maizena, suiker en cacao maakte, zit gelatine. Je kunt geen toetje kopen of het zit er wel in. En het moet “luchtig”zijn. Ook met gelatine.
Ik denk dat het niet meer om de kwaliteit gaat, maar om een zo goedkoop mogelijk produkt te maken met, om het grof te zeggen, met afval en lucht. Ik ga af en toe in Duitsland boodschappen doen. Daar vond ik meer produkten zonder gelatine. Waarom moet er in zo veel produkten gelatine en in brood dierlijke ingrediënten zitten?
Mevrouw N. te Doetinchem
Geachte mevrouw N.,
Hartelijk dank voor uw reactie.
Gelatine (ook wel aangeduid als E440), is een bindmiddel, het helpt om etenswaren dik te maken.Gelatine is een lijmstof verkregen door uitkoken van beenderen en visgraten.Gelatine heeft de eigenschap in warme vloeistof op te lossen en deze dan bij afkoeling tot gelei te doen stollen.
Aangezien gelatine goedkoop is, wordt inderdaad in enorm veel producten varkensgelatine toegevoegd om producten zachter te maken en te binden. Ook maakt het sommige producten zoals yoghurt luchtiger.
In Duitsland moet het op snoep (en andere producten) specifiek staan als er várkensgelatine in zit. Gelatine uit andere bron heet gewoon gelatine. Nederland is nog niet zo ver maar uit ervaring is het vaak van varkens afkomstig of vermengd met gelatine afkomstig van runderen.
Er zijn verschillende vegetarische alternatieven voor gelatine. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt voor drop, snoep en kauwgom wel Arabische gom, xantaangom of gemodificeerd zetmeel. Visgelatine is ook een alternatief.
IJsbereiders hebben een voorkeur voor natrium alganaat, johannesbroodpitmeel en guarise gom omdat gelatine slechter bindt bij temperaturen onder het vriespunt. In de horeca wordt echter af en toe nog wel met gelatine gewerkt bij de bereiding van sorbetijs.
Dus op zich is het wel mogelijk om gelatine te vervangen door plantaardige alternatieven. Bedrijven die gelatinevrij en halal produceren kunnen ons ook benaderen om hun producten bekend te maken.
Wat betreft E nummers die van dierlijke oorsprong kunnen zijn en hun functies in voedingsmiddelen verwijs ik u naar onderstaande link https://www.ikeethalal.nl/info-e-nummers/
Ik hoop uw vraag voldoende te hebben beantwoord.
Met vriendelijke groeten,
Mariam Aaras, diëtist,halalconsulent
Voorlichtingsbureau Halalvoeding